Deze foto’s met Europese leiders die samen wat drinken komt uit 2018, niet 2020

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Posts die sinds 21 juli duizenden keren zijn gedeeld op Facebook tonen verschillende Europese leiders rond een tafel. De bijschriften verwijzen naar het nieuwe coronavirus en vragen waarom de leiders geen mondkapje dragen of afstand houden. Het beeld komt echter uit 2018, lang voor de Covid-19 crisis.

“Als dat virus ECHT zo gevaarlijk was als deze verraders zeggen denk je dan dat ze zo op elkaar gingen zitten???” vraagt één van de Nederlandstalige posts, die sinds 23 juli 2020 meer dan 300 keer gedeeld werd. In een andere post, meer dan 600 keer gedeeld, staat “Masker!? Afstand!? Intelligent virus springt alleen op het klootjesvolk.”

Op de foto bij de posts staan verschillende leiders, waaronder Franse president Emmanuel Macron, Duitse bondskanselier Angela Merkel, Italiaanse premier Giuseppe Conte en EU-raadsvoorzitter Charles Michel, rond een tafel met drankjes voor zich. Ze dragen geen mondkapjes en zitten dichtbij elkaar.

Screenshot van één van de Facebook-posts, gemaakt op 27 juli 2020

De post werd ook duizenden keren gedeeld in het Frans, bijvoorbeeld hier met de bewering dat de foto gemaakt werd op 20 juli 2020, tijdens een EU-top in Brussel waar uiteindelijk een akkoord werd bereikt over een herstelpakket voor wederopbouw na de Covid-19 pandemie. 

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Google toont echter resultaten uit oktober 2018.

Screenshot van resultaat omgekeerde beeldzoekopdracht met Google, gemaakt op 22 juli 2020

“Na het diner een drankje in een hotel in het centrum van Brussel voor premier Giuseppe Conte, bondskanselier Angela Merkel, president Emmanuel Macron en Luxemburgse premier Xavier Bettel, Belgische minister-president Charles Michel en Zwitserse president Alain Berset,” meldt het Italiaanse persbureau Ansa in een artikel gepubliceerd op 19 oktober 2018, met de foto. 

Journalist Isabelle Ory, gevestigd in Brussel, tweette de foto diezelfde dag met daarbij de tekst, “De president @Alain_Berset met de Italiaanse minister-president en de bier/friet club.”

Vertaling en aanpassing:
COVID-19