Deze foto uit 2016 is gemaakt in Kentucky, niet Frankrijk

Copyright AFP 2017-2022. Alle rechten voorbehouden.

Een foto is sinds 13 juli meer dan 1.100 keer gedeeld op Facebook samen met de bewering dat het een militaire begraafplaats in Frankrijk laat zien, nadat “zij die ons racisten noemen” er passeerden. Deze bewering klopt niet. De foto uit 2016 toont een  Memorial Day herdenkingsplek in Kentucky, Verenigde Staten, nadat een man die later beweerde dronken te zijn er doorheen reed. 

De Facebook-post, hier gepubliceerd op 13 juli 2020, toont een veld met daarin gedeeltelijk omgevallen witte kruizen met Amerikaanse vlaggen erop. 

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 20 juli 2020

Mediaberichten laten echter zien dat de foto in 2016 werd gemaakt in de VS, niet Frankrijk, en dat het gaat om een herdenkingsplek, geen militaire begraafplaats. 

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Google leidt terug naar berichten in gerenommeerde publicaties, zoals LA Times en Time magazine.  

Volgens de mediaberichten maakten de kruizen deel uit van een herdenkingsplek gemaakt voor Memorial Day, een Amerikaanse gedenkdag waarop stilgestaan wordt bij overleden militairen, in Henderson, Kentucky. Volgens de bijschriften van de foto’s werd het beeld verspreid door de politie van Henderson nadat “een voertuig door [de kruizen] heen reed” op 28 mei 2016. 

De politie van Henderson deelde de foto inderdaad in deze tweet, geplaatst op 28 mei 2016, waarin gevraagd wordt om tips over het incident. 

Een lokale krant uit Henderson, The Gleaner, berichtte later dat een man in januari 2017 tot drie jaar celstraf werd veroordeeld voor het neerhalen van de kruizen met zijn Ford Thunderbird uit 1979. 

The Gleaner meldde dat, volgens een verklaring, Anthony Burrus had gezegd dat hij dronken was tijdens het incident en dat hij het zich niet kon herinneren. Naar verluidt zei hij ook dat “hij het wel geweest moest zijn” omdat hij de enige persoon is die in de auto rijdt. 

Politie had de Thunderbird gevonden met “stukjes van een kruis en grondpen in het wiel”. Een agent zei ook dat Burrus nog naar alcohol rook toen hij op 28 mei werd aangehouden. 

De foto van de herdenkingsplek verscheen ook elders in misleidende Facebook-posts, zoals deze, gedeeld gedurende grootschalige demonstraties na de dood van George Floyd. De Facebook-post werd ontkracht door factcheck.org

Floyd, een 46-jarige zwarte man, stikte nadat voormalig politieagent Derek Chauvin bijna negen minuten lang op zijn nek knielde, in Minneapolis op 25 mei 2020. Na Floyd’s dood ontstonden massale demonstraties tegen politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten en vele andere landen, waaronder Frankrijk, Nederland en België.