Mensen staan in de rij bij het M&T Bank Stadium in Baltimore, Maryland, dat op 20 maart 2021 werd omgevormd tot een massale vaccinatielocatie tegen COVID-19. ( AFP / Eric BARADAT)

Amerikaanse arts verspreidt valse beweringen over mRNA-vaccins tegen COVID-19

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verschillende blogposts met een videopresentatie van een Amerikaanse arts die meerdere valse beweringen doet over de vermeende toxiciteit en schadelijke effecten van mRNA-vaccins tegen COVID-19 zijn meer dan 500 keer gedeeld op sociale media. Experts geven aan dat Cole verschillende onderzoeken verkeerd voorstelt en dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor zijn bewering dat vaccinatie verband houdt met kanker. De Pfizer en Moderna-vaccins die mRNA-technologie gebruiken worden als veilig beschouwd en er zijn miljoenen doses toegediend.

Verschillende blogposts (hier, hier) bevatten een video van 17 minuten van de Amerikaanse dokter Ryan Cole, waarin hij angst verspreidt over coronavaccinatie. De blogposts zijn sinds 10 augustus 2021 meer dan 500 keer gedeeld op Facebook. Ze werden ook gedeeld op Twitter (hier, hier). Hij beweert ten onrechte dat de vaccins giftig zijn, dat het spike-eiwit (dat het lichaam produceert door het vaccin) "dezelfde ziekten als COVID-19" veroorzaakt, organen beschadigt en kankerverwekkend is.

Cole, een dermatopatholoog en eigenaar van een medisch laboratorium in de Amerikaanse staat Idaho, staat bekend om zijn kritische houding tegenover vaccinatie. Andere factcheck-initiatieven hebben eerder beweringen van Cole ontkracht (zie hier en hier).

Deze nieuwste virale video van Cole is opgenomen tijdens een conferentie van de coronakritische groep "American Frontline Doctors" op 27 juli 2021 in Texas. De groep beweert een onpartijdige non-profitorganisatie te zijn, maar staat bekend om het verspreiden van desinformatie over COVID-19.

Dezelfde video werd ook gedeeld met Servische ondertitels, welke AFP Belgrado hier ontkrachtte. Een Engelse versie is hier beschikbaar. Experts leggen hieronder uit waarom de beweringen van Cole onjuist zijn en gebaseerd zijn op verkeerde interpretaties van wetenschappelijke studies.

Screenshot van een van de misleidende blogposts, vastgelegd op 26 augustus 2021

Spike-eiwit in mRNA-vaccins is niet giftig

Cole richt zich in de video op mRNA-vaccins, zoals degene die ontwikkeld zijn door Pfizer-BioNtech en Moderna.

Hun technologie verschilt van traditionele vaccins. Traditionele vaccins injecteren kleine hoeveelheden van een verzwakt virus om het lichaam te trainen bepaalde eiwitten te herkennen, zodat het klaar is om aan te vallen als het het echte virus tegenkomt; mRNA-vaccins geven genetische instructies aan cellen die deze eiwitten vervolgens zelf bouwen. In de onderstaande video door het RIVM wordt kort toegelicht hoe dat in zijn werk gaat.

In zijn presentatie beweert Cole dat "het spike-eiwit niet alleen in de deltaspier blijft, de spike circuleert in je bloed en komt terecht in meerdere organen."

Dit is niet waar. "Het S[pike]-eiwit 'circuleert' niet in het lichaam", zegt Oliver Stojkovic, een geneticus en professor aan de Medische Faculteit van de Universiteit van Belgrado.

"Sommige extreem kleine hoeveelheden van dit eiwit kunnen (in de eerste paar dagen) in het bloed worden gevonden, maar het zal worden afgebroken door de lever en via de nieren via de urine worden geëlimineerd."

Als ‘bewijs’ voor zijn bewering citeert Cole een Harvard-onderzoek waarin 13 verpleegsters beide doses van een mRNA-vaccin kregen. Uit de studie bleek dat 11 van de deelnemers "detecteerbare niveaus van SARS-CoV-2-eiwit" hadden na ontvangst van hun eerste dosis.

Een van de auteurs van het onderzoek, David Walt, vertelde echter in een eerdere factcheck in juni aan AFP dat de resultaten van het onderzoek verkeerd zijn geïnterpreteerd.

Walt verklaarde dat het doel van het onderzoek was om bewijs te leveren van de circulatie van antigenen. Delen van spike-eiwitten werden gevonden bij elf gevaccineerde personen en volledige spikes bij slechts drie gevaccineerde personen. Waarom dit precies gebeurt, wordt alleen gespeculeerd in de studie. De onderzoekers ontdekten echter dat de concentratie van SARS-Cov-2-eiwitten afnam terwijl de concentratie van antilichamen toenam. Bij alle gevaccineerde personen verdwenen de spike-eiwitten na 14 dagen uit het plasma. De volledige spike-eiwitten bij drie gevaccineerde proefpersonen waren alleen waarneembaar na de eerste vaccinatie en verdwenen ook na de tweede dosis.

Walt antwoordde dat ze zeer lage spike-niveaus vonden bij sommige van de gevaccineerde deelnemers aan het onderzoek: "Het is waar dat de spikes die optreden bij sommige ernstige infecties giftig zijn. De niveaus die we lezen bij sommige mensen na vaccinatie zijn ongelooflijk laag, en we vonden geen complete spikes bij de meeste mensen die waren gevaccineerd. Onze conclusie was dat het vaccin werkte zoals bedoeld. Het vaccin is ongelooflijk veilig."

Op basis van niet nader gespecificeerde studie over laboratoriumdieren, beweert Cole ook ten onrechte dat het spike-eiwit dat door het mRNA-vaccin wordt aangemaakt dezelfde ziekten veroorzaakt als COVID-19.

Maar Milos Babic, een moleculair bioloog, neurobioloog en onderzoeksdirecteur bij BioSpyder Technologies, bevestigde aan AFP dat de spike-eiwitten uit vaccins geen COVID-19 veroorzaken: "Zelfs als we ons enige toxiciteit van het spike-eiwit zouden voorstellen, zijn de niveaus en de verspreiding door het lichaam VEEL hoger tijdens infectie (zelfs milde infecties) dan met het vaccin; het kan de problemen veroorzaakt door COVID niet veroorzaken."

Na 4,6 miljard injecties wereldwijd zijn de meestvoorkomende symptomen die worden gedetecteerd koorts, hoofdpijn en vermoeidheid en niet de ernstige longproblemen die worden aangetroffen bij ernstige gevallen van COVID-19.

Een naald wordt gevuld met een dosis van het Pfizer COVID-19-vaccin, vastgelegd op 16 augustus 2021 ( AFP / Patrick T. FALLON)

Geen bewijs voor risico voor bloed-hersenbarrière

In de video beweert Cole ook dat spike-eiwitten "door de bloed-hersenbarrière breken en hersenschade veroorzaken". AFP ontkrachtte deze bewering hier eerder in het Servisch.

Daniel Dunia, onderzoeksdirecteur van het Franse Nationale Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS), vertelde op 11 mei aan AFP: "Het mRNA-vaccin wordt lokaal in de spier geïnjecteerd en het effect van het spike-eiwit zal beperkt zijn tot de initiële cellen waar het vaccin zich op richt om een immuunrespons op te wekken. Dat mRNA is instabiel en zal snel worden afgebroken."

"Zelfs wanneer een persoon lijdt aan een ernstige COVID-infectie, is er geen direct bewijs dat schade aan de BBB (bloed-hersenbarrière) direct verband houdt met het virus", voegde hij eraan toe.

Toen AFP opnieuw contact opnam met Dunia op 13 augustus 2021, bevestigde hij dat er momenteel geen wetenschappelijk bewijs is om te beweren dat mRNA-vaccins neurodegeneratieve ziekten veroorzaken, zoals Cole beweert.

"Bovendien zijn er geen gerapporteerde neurologische bijwerkingen geassocieerd met het mRNA-vaccin, los van de typische koorts die je hebt met veel vaccins", zei hij.

Zeldzame gevallen van myocarditis na vaccinatie worden onderzocht

Zonder enige bronnen te noemen, beweert Cole dat het "spike-eiwit hartweefsels aanvalt, waardoor myocarditis en pericarditis ontstaat."

Hoewel mRNA-vaccins zijn gekoppeld aan meldingen van hartontstekingen – myocarditis en pericarditis genoemd – blijven deze gevallen zeldzaam volgens de Centers for Disease Control en Preventie (CDC) en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

In een verklaring van 9 juli 2021, zei het EMA dat het aanbeval "om myocarditis en pericarditis als nieuwe bijwerkingen op te nemen in de productinformatie voor deze vaccins".

De CDC beveelt vaccinatie tegen COVID-19 aan, aangezien de risico's die aan de ziekte zijn verbonden veel hoger blijven dan het risico op het krijgen van myocarditis. Myocarditis kan ook optreden bij een SARS-CoV-2-infectie.

In een onderzoeksbrief die werd gepubliceerd op 4 augustus 2021, bestudeerden wetenschappers van het Providence Regional Medical Center in Everett, Washington, de gevallen van patiënten uit 40 ziekenhuizen met de diagnose myocarditis en pericarditis na ontvangst van het COVID-19-vaccin.

Uit de studie bleek dat alle patiënten herstelden van symptomen en dat er geen sterfgevallen werden gemeld.

Geen bewijs dat vaccins kankerverwekkend zijn

Tegen het einde van zijn presentatie beweert Cole dat de injecties kankerverwekkend zijn omdat ze "je immuunrespons ontregelen", en specifiek invloed hebben op "een CD8-killer-T-cel" die andere virussen en kankers onder controle houdt.

Zonder details te geven, noemt hij "een studie uit Duitsland in Nederland" en een mechanisme waardoor deze cellen zouden worden verlamd. Cole waarschuwt dat "we niet weten hoe lang dat verschoven patroon duurt."

De patholoog zegt dat hij in zijn laboratorium een "tien tot twintigvoudige toename van baarmoederkanker in de afgelopen zes maanden" ziet. Cole schrijft deze toename toe aan vaccinatie.

Gevraagd naar dit mechanisme vertelde Anke Huckriede, hoogleraar Vaccinologie bij het Universitair Medisch Centrum Groningen, op 25 augustus aan AFP dat ze hier geen wetenschappelijk bewijs voor kon vinden. Ze legde uit:

"Elke trigger van het immuunsysteem kan en zal effect hebben op de celpopulaties in het bloed. Dat geldt voor infecties, bijvoorbeeld COVID-19, net zo goed als voor vaccins. Maar dit zijn over het algemeen tijdelijke veranderingen. Om dat als een indicatie te zien dat cytotoxische T-cellen na vaccinatie hun rol bij de afweer van ontstaande tumoren niet meer naar behoren uitoefenen gaat dan wel heel erg ver."

Huckriede kon geen bevestiging vinden dat er zo'n toename is van kankerdiagnoses en beschrijft de associatie met vaccinatie als "heel erg vreemd".

Als er zo'n stijging zou zijn, zou dat ook verklaard kunnen worden door "niet-uitgevoerde diagnoses in 2020" als gevolg van de pandemie, legt Huckriede uit. Bovendien geeft ze aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat een dergelijk mechanisme "zich zo snel zou uiten aangezien het zeker tot het late voorjaar (van 2021, red.) heeft geduurd voordat grotere groepen waren ingeënt en kanker zich over het algemeen initieel langzaam ontwikkeld."

Ook Jannie Borst, hoogleraar en hoofd van de afdeling Immunologie aan de Universiteit Leiden, trekt de geloofwaardigheid van Cole in twijfel. Zij vertelde aan AFP op 27 augustus:

"Het lijkt me duidelijk dat deze man geen kwalificaties heeft als wetenschapper. Hij heeft geen PhD en hij heeft voorzover ik kon vinden in Google Scholar nog nooit een wetenschappelijke publicatie geschreven." Zij geeft aan dat Cole niet verklaart wat de term "dysregulatie" inhoudt, en waarom dat bij coronavaccins zou verschillen van vaccins tegen een ander virus - die ook een CD8+ T-cel-respons opwekken.

Volgens Borst zijn er "geen gepubliceerde data die iets dergelijks ondersteunen". Zij concludeert: "hij voorziet ons niet van gegevens of bronvermelding, hij definieert zijn termen niet en hij beweert iets wat mechanistisch zeer onwaarschijnlijk is."

Een woordvoerder van het Nederlands Kanker Instituut liet op 27 augustus eveneens weten: "Ik ken geen data die aangeven dat de aanwezigheid van deze immuunrespons een afweerreactie tegen kankercellen negatief zou beïnvloeden en op grond van het werkingsmechanisme van de vaccins is er ook geen reden om dit te vermoeden."

In een eerdere factcheck van maart 2021 ontkrachtte AFP de verkeerde voorstelling van een wetenschappelijk artikel. Het werd ten onrechte gepresenteerd als bewijs voor een verband tussen mRNA-vaccins en kanker, terwijl het onderzoek deze vaccins niet eens bestudeerde.

30 augustus 2021 Vier paragrafen toegevoegd met reacties van prof. dr. Jannie Borst en het Nederlands Kankerinstituut
Vertaling en aanpassing:
COVID-19 VACCINS