Deze stickers komen niet van de gemeente Utrecht of het RIVM

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Verschillende Facebookberichten die sinds 11 juni tientallen keren zijn gedeeld, tonen een foto van een sticker waarop staat dat "alleen gevaccineerden" op een bankje mogen zitten. Op de sticker staat het logo van het RIVM, wat suggereert dat deze is uitgegeven door de overheid. Facebookgebruikers zeggen dat de foto in Utrecht is genomen. De boodschap op de sticker is echter een hoax. Zowel de gemeente Utrecht als het RIVM nemen afstand van de sticker en de bijbehorende boodschap.

"Opgelet! Dit bankje is alleen voor gevaccineerden", luidt de tekst op een sticker die op een parkbankje lijkt te zijn geplakt. De foto verscheen onder andere in dit Facebookbericht.

De foto wordt gepresenteerd als bewijs van een nieuwe vorm van apartheid, zoals hier: "GEEN MEDISCHE APARTHEID!!!" De berichten beweren dat de foto is gemaakt in Tolsteeg in Utrecht.

Sommige Facebookgebruikers reageren verontwaardigd op de foto, met reacties als "Discriminatie is toch verboden?" en "Gestoord zeg".

Screenshot van een van de Facebookberichten, vastgelegd op 16 juni 2021

De sticker bevat het logo en de naam van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), wat suggereert dat deze door het instituut is uitgegeven. Er staat ook een link naar coronatest.nl, een overheidswebsite met dezelfde vormgeving waar mensen een afspraak kunnen maken om zich te laten testen of vaccineren tegen COVID-19.

Het RIVM ontkent ieder verband met deze sticker en de bijbehorende boodschap. RIVM-woordvoerder Harald Wychgel vertelde in een telefoongesprek op 15 juni tegen AFP: "Dit is 100 procent niet van het RIVM."

AFP nam ook contact op met de gemeente Utrecht en vroeg of zij op de hoogte waren van dergelijke stickers. Op 15 juni bevestigde een woordvoerder van de gemeente in een e-mail aan AFP dat ze soortgelijke stickers op bankjes in de stad hebben gezien, maar zij ontkenden ook iedere betrokkenheid. "De stickers kwamen niet uit een overheidsbron en zijn om die reden nu door de gemeente Utrecht verwijderd", vertelde ze.

Op het moment van schrijven (16 juni, 2021) is het in Nederland niet nodig om te bewijzen dat je gevaccineerd bent. "U hoeft namelijk nergens te laten zien dat u een coronaprik heeft gehad", zegt de Rijksoverheid op hun website. Voor grote evenementen heeft men een negatieve testuitslag nodig. Dit kunnen mensen laten zien met de mobiele app CoronaCheck. De functie om een vaccinatiebewijs te tonen in deze app is op dit moment nog niet beschikbaar, maar "vanaf eind juni".

De valse beweringen over discriminatie van niet-gevaccineerden zijn vergelijkbaar met eerdere verhalen van AFP, zoals onze factcheck over een vertaalfout op strandstoelen in Israël waardoor het leek alsof ze alleen gebruikt mochten worden door gevaccineerden.

VACCINS COVID-19