Een mobiele telefoon met daarop de Disney+ streamingdienst met een lijst van afleveringen van de populaire Amerikaanse tekenfilmserie "De Simpsons", vastgelegd op 29 november 2021 ( AFP / Peter PARKS)

Beelden van de Simpsons bewerkt om te lijken op Canadees 'Vrijheidsconvooi'

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video die zogenaamd een recente coronademonstratie in Canada toont in een oude aflevering van de Simpsons, is honderden keren online gedeeld. Gebruikers beweren dat de makers van de animatieserie in 1999, toen het fragment zou zijn gemaakt, er al "vanaf wisten". Maar de video is de zoveelste bewerking van beelden uit de langlopende serie om het te doen lijken alsof het de toekomst kan "voorspellen".

De video is sinds 28 januari duizenden keren bekeken, zoals in dit Twitterbericht die meer dan 700 keer is geretweet. Sommige berichten beweren dat de video demonstrerende vrachtwagenchauffeurs en de premier Justin Trudeau toont. "Een fragment van de Simpsons uit 1999 waarbij Trudeau wegrent voor een truck konvooi", luidt dit Facebookbericht.

Het is een verwijzing naar dagen van protesten in januari 2022 door vrachtwagenchauffeurs in Canada tegen verplichte vaccinatie die vereist is om de Amerikaanse grens over te steken, zoals AFP meldde. De demonstratie staat bekend als het "Vrijheidsconvooi". Volgens sommige nieuwsberichten waren Trudeau en zijn familie naar een geheime locatie verplaatst om "veiligheidsredenen".

Reacties op de video brachten de complottheorie naar voren dat de makers van de Simpsons van tevoren weten over gebeurtenissen die zich in de toekomst afspelen. "Ze hebben geen tijdmachine, dan blijft er maar één optie over, ze krijgen inside informatie en we kijken naar een opgezette poppenkast", schrijft een gebruiker. "Er zijn meerdere filmpjes van the Simpsons met beelden van nu. Voor mij geen toeval meer", schrijft een ander.

De video circuleert in meerdere talen en is ontkracht door AFP Zuid-Afrika.

Screenshot van een van de misleidende berichten op social media, vastgelegd op 3 februari 2022

Bewerkte video

Met behulp van een omgekeerde zoekopdracht via Google ontdekte AFP dat de zogenaamde video van het Canadese protest bewerkt is door fragmenten uit twee afleveringen samen te voegen: Een komt uit 1999 en de ander uit 2019.

De eerste scène komt uit de aflevering "Maximum Homerdrive", aflevering 17 van seizoen 10 uit 1999 en toont Homer en Bart die een vrachtwagen besturen. In de originele video maakt het vrachtwagenkonvooi geen deel uit van enig protest. De truckers zijn alleen boos op een van de personages omdat hij een geheim over automatische besturing heeft onthuld.

Het fragment met Trudeau komt uit 2019, uit aflevering 21 van seizoen 30, getiteld "D'oh Canada". In de originele beelden vlucht Trudeau niet voor een konvooi vrachtwagenchauffeurs.

In plaats daarvan ontmoet hij Barts zus Lisa tijdens een videogesprek en doet hij verschillende lichaamsoefeningen. Vervolgens klimt hij uit een raam en haast zich het gebouw uit als Lisa hem vraagt naar een politiek schandaal.

In het originele fragment hoor je Trudeau niet schreeuwen wanneer hij het gebouw verlaat. Trudeau werd in 2015 benoemd tot premier van Canada.

De Simpsons is een van de langstlopende tv-programma's in de geschiedenis, waarin satire en humor worden gebruikt om het Amerikaanse leven weer te geven en vaak wordt verwezen naar echte mensen of gebeurtenissen. De eerste aflevering werd uitgezonden in 1989.

Sommige afleveringen hebben gebeurtenissen weergeven die toevallig in de toekomst plaatsvonden, zoals de verkiezing van Donald Trump in 2016 als president van de Verenigde Staten in de aflevering "Bart to the Future" uit het jaar 2000.

Beweringen dat de Simpsons de toekomst hebben voorspeld, zijn verschillende keren ontkracht door AFP Factcheck, waaronder met betrekking tot coronavaccins, George Floyd, en de uitbraak van het coronavirus.

Vertaling en aanpassing:
VACCINS COVID-19