
Clickbaitsites viseren Max Verstappen in valse artikelen over 'Pride Month boycot'
- Gepubliceerd op 4 juli 2025 om 14:43
- Laatst bijgewerkt op 4 juli 2025 om 17:14
- Leestijd: 5 min
- Door: Eduard STARKBAUER, AFP Slowakije
- Vertaling en aanpassing: Liesa PAUWELS
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"Max Verstappen kondigt aan dat hij weigert Pride Month in juni te vieren. Hij zegt dat 'WOKE' het niet verdient om herdacht te worden," stond te lezen in een Facebookbericht op 6 juni 2025. Onder het bericht wordt gelinkt naar een clickbaitartikel waarin de zogezegde redenen worden toegelicht waarom de Formule 1-racer Pride Month niet wil vieren, waaronder de politisering van de sport.
AFP vond echter geen bewijs dat Verstappen deze uitspraak ooit deed of schreef.
Verder onderzoek wees ook uit dat dezelfde quote ook onterecht werd toegeschreven aan andere beroemdheden, zoals tennisser Novak Djokovic en Dolly Parton, op verschillende andere sites. Volgens een digitaal forensisch expert die AFP sprak maken de sites waarschijnlijk deel uit van een misinformatiecampagne om geld te genereren met onlineadvertenties.

Ook extreemrechtse politici in verschillende landen deelden dezelfde zogezegde citaten van Djokovic over Pride, bijvoorbeeld in Tsjechië en Oostenrijk.
Een lid van het PR-team van de Servische tennisser Novak Djokovic vertelde AFP echter op 2 juli 2025 ook het volgende: "Ik heb alles nagekeken en dit is nepnieuws. Novak heeft nooit zoiets gezegd."
Pride-maand, of Pride Month in het Engels, wordt in verschillende landen in juni gevierd en is een moment waarbij de LGBTQ-gemeenschap aandacht vraagt voor gelijke rechten en acceptatie. In verschillende Europese steden worden Pride-optochten gehouden, zoals eind juli in Amsterdam.
Geen officiële berichten
De blogartikelen over Max Verstappen bevatten verschillende vermeende citaten. Toen AFP op 2 juli 2025 contact opnam met Paul Smith, hoofd communicatie van het Red Bull-team waarvoor Max Verstappen in de F1 racet, vertelde hij dat de beweringen in de berichten "absolute onzin" waren. "Max heeft nooit zulke dingen gezegd," voegde hij eraan toe.
Geen van de artikelen van de WordPress-websites vol met advertenties bood direct bewijs of een link naar de vermeende uitspraak van Verstappen. De artikelen bevatten geen auteur en vermelden ook geen specifieke schrijvers.
Afgezien van deze berichten op dubieuze blogs, vonden we geen enkele vermelding van Verstappens uitspraak over Pride Month terug in video of geschreven vorm.
Tot op heden plaatste hij ook geen dergelijke uitspraken op zijn socialemedia-accounts. Bij het zoeken naar de termen 'woke' en 'pride' op Verstappens Twitter (hier en hier) vonden we geen vermelding van de uitspraak in kwestie. Ook op zijn Instagramprofiel vonden we geen dergelijke post terug (hier, hier en hier gearchiveerd)
Een zoekopdracht op Google met de zoektermen 'Verstappen' en 'Pride' op 1 juli 2025 leverde geen resultaten op van een dergelijke uitspraak die door een persbureau of nieuwsdienst werd gepubliceerd. Het activeerde wel de Google AI-assistent, die hetzelfde valse verhaal nabootste en aan de gebruiker presenteerde alsof het echt was. Als bron werden ongefundeerde Facebookposts gebruikt.

Diverse beroemdheden doelwit
Gedurende de hele maand juni 2025 verschenen er soortgelijke valse berichten en artikelen online waarin andere beroemdheden werden geciteerd die zogenaamd hadden gezegd dat ze de Pride-maand niet zouden vieren.
Tennissers Novak Djokovic en Aryna Sabalenka, zangers Paul McCartney en Dolly Parton en miljardair Elon Musk waren onder andere het doelwit van de desinformatie.
Telkens werd dezelfde quote ten onrechte aan hen toegeschreven: "WOKE verdient het niet om herdacht te worden."
In de meeste koppen en berichten werd het woord "woke" in hoofdletters geschreven. De artikelen lijken stilistisch erg op elkaar en de koppen van artikelen over Djokovic en Musk waren bijna identiek aan het artikel over Verstappen.

De Amerikaanse factcheckingorganisatie Politifact meldde ook bijvoorbeeld dat het aan Parton toegeschreven citaat zogezegd zou zijn verschenen in een niet-bestaande krant: "The Tennessee Voice". Factcheckingorganisaties Snopes en Lead Stories weerlegden ook het auteurschap van hetzelfde vermeende citaat in het geval van de Amerikaanse zanger Jelly Roll. In die berichten werd verwezen naar niet-bestaande mediaberichten en vermeldingen op de socialemedia-accounts van de zanger, waar de uitspraak zou zijn verschenen.
Monetisatie van misinformatie
De artikelen over Verstappen en andere beroemdheden die hierboven werden aangehaald, vertonen tekenen van AI-slop, content van lage kwaliteit die werd gemaakt door kunstmatige intelligentie en vaak wordt verspreid met winstoogmerk. AI-slop wordt steeds vaker verspreid op YouTube en TikTok, zoals bijvoorbeeld het geval was in verband met de rechtszaak tegen Sean "Diddy" Combs.
Volgens Alexios Mantzarlis, medeoprichter van de Indicator en directeur van het Security, Trust, and Safety Initiative aan Cornell Tech, is het hoofddoel van dergelijke websites geld verdienen door middel van het Google Ads-systeem. "Dit lijkt op een klassiek voorbeeld waarbij goedkope opruiende beweringen op sociale media worden geplaatst om verkeer naar advertentiebeladen websites van lage kwaliteit te leiden om gemakkelijke inkomsten te genereren," schreef hij in een e-mail aan AFP op 1 juli 2025.
Mantzarlis ontdekte dat fancy4work[.]com, de site die het nepverhaal over Dolly Parton verspreidde, domeinkenmerken deelt met "tientallen andere websites". "Volgens Similarweb [red: een website voor webanalyses] kwam ongeveer 80% van het recente verkeer (tot 218.000 weergaven) van sociale media," zei hij.
Op 1 juli 2025 analyseerden we ook websites die het Djokovic-verhaal deelden via hetzelfde portaal. We ontdekten dat tot 94,42 procent van de bezoeken aan dailyus.cafex[.]biz via sociale media kwam. In het geval van sportnewss.livextop[.]com is dit zelfs 96,38 procent. Dit betekent dat het directe verkeer naar beide websites extreem laag is, een verdere indicatie dat ze afhankelijk zijn van clickbaitberichten op sociale media om lezers aan te trekken.
Volgens Mantzarlis vallen de websites die het verhaal over Verstappen in het Nederlands deelden ook onder dit soort websites.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op