Geen spoor van studie die laag IQ zou linken aan LGBTQ+
- Gepubliceerd op 13 januari 2025 om 16:47
- Leestijd: 5 min
- Door: Liesa PAUWELS, AFP Nederland
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"Dat wisten we natuurlijk allang," postte een socialemediagebruiker op X op 13 december 2024, boven een screenshot van wat lijkt op een nieuwsartikel met een Nederlandse kop die luidt: "Uit een recent onderzoek blijkt dat mensen die zich identificeren als LGBTQ een lager IQ hebben dan gemiddeld".
Vergelijkbare berichten werden gedeeld op andere socialemediaplatforms, zoals Facebook, met haatdraagende opmerkingen onder de screenshots.
Er is online echter geen spoor van het originele artikel of het onderzoek in kwestie. Verschillende experts vertelden aan AFP dat er geen dergelijke studie te vinden is in databases van peer-reviewed wetenschappelijke artikelen. Er is er geen verband tussen genderidentiteit, seksuele identiteit en intelligentie, zeggen deskundigen.
Het bericht verscheen eerst in het Engels
Om de bron van de schermafbeelding, het artikel en de studie te bepalen, gebruikten we een omgekeerde zoekactie naar de afbeelding die in de post werd gedeeld. De resultaten toonden meer soortgelijke posts met de schermafbeelding in het Nederlands. Ook toonden ze posts in het Engels met een schermafbeelding van wat lijkt op het begin van een artikel in het Engels met dezelfde kop, gedateerd op 20 juli 2024.
In de Engelse screenshots waren de tags 'international' en 'United Kingdom' toegevoegd, waardoor het leek alsof de screenshot afkomstig was van een artikel op een nieuwssite. In het Engelse screenshot onder de kop werd toegevoegd dat "onafhankelijke studies hebben aangetoond dat het IQ van een LGBTQ-individu significant lager is dan het gemiddelde. Met 92 IQ-punten ligt het ver onder het Europese gemiddelde".
De oorsprong van de foto die is gebruikt in het screenshot dat op sociale media is gedeeld, kan worden teruggevoerd naar een gay pride-evenement in januari 2022.
Bij het uitvoeren van een geavanceerde zoekopdracht op internet met de zoekwoorden 'LGBTQ' en 'lager IQ' werd geen studie of artikel met die kop of conclusie gevonden. We herhaalden het proces in verschillende zoekmachines zoals Google, Yahoo, Bing en Yandex met verschillende variaties van de zoekwoorden. Dit werd ook in het Engels gedaan, evenals op de academische database Google Scholar, met hetzelfde resultaat. Er werd geen onderzoek gevonden dat aangeeft dat mensen die zich identificeren als LGBTQ een lager IQ hebben dan gemiddeld.
Toen AFP op 6 januari 2024 contact met hem opnam, zei Stefan Dombrowski, professor in de psychologie en IQ-onderzoeker aan de Rider University in de Verenigde Staten, dat "er absoluut geen verband is tussen genderidentiteit, seksuele identiteit en intelligentie".
"Iemands cognitieve resultaten worden gevormd door verschillende factoren en moeten zorgvuldig worden benaderd in sociaalwetenschappelijke studies," zei hij. "Voor iedereen die dit soort onderzoek zou doen, is het essentieel om dergelijke onderwerpen met gevoeligheid te benaderen en begrip te hebben voor de bredere sociale en economische context die van invloed is op zowel intelligentiemetingen als op de ervaringen van LGBTQ+-individuen die het slachtoffer kunnen zijn van economische, educatieve en sociale discriminatie die een nadelige invloed zou kunnen hebben op sommige individuen uit deze gemeenschap," zei Dombrowski.
Dombrowski legde uit dat er enkele onderzoeken zijn gedaan naar IQ-scores in relatie tot LGBTQ, maar dat deze beperkt en inconsistent zijn. Geen van de onderzoeken kwam tot de conclusie die in de online berichten wordt genoemd. Deze onderzoeken werden ook bekritiseerd door collega's die zeiden dat andere sociale factoren de resultaten beïnvloed zouden kunnen hebben (hier gearchiveerd).
Ook Jacques Grégoire, professor emeritus in de psychologie aan de UC Leuven in België, zei op 9 januari 2024 in een e-mail aan AFP dat hij geen studie kon vinden die deze beweringen ondersteunde in SCOPUS, een grote database met peerreviewed wetenschappelijke artikelen in de geesteswetenschappen en sociale wetenschappen.
Bovendien legde hij uit dat een IQ van 92, dat in de berichten op sociale media als "ver onder het gemiddelde" wordt bestempeld, in werkelijkheid als normaal wordt beschouwd.
"Het gemiddelde IQ is 100; 68% van de mensen heeft een IQ tussen 85 en 110. Een IQ in dit bereik wordt als normaal beschouwd," zei hij.
Een derde expert, John Antonakis, professor in organisatiegedrag aan de Universiteit van Lausanne in Zwitserland, schreef op 13 januari 2024 in een e-mail aan AFP dat hij niet op de hoogte was van grootschalige onderzoeken die aantonen dat seksuele geaardheid significant en qua effectgrootte substantieel correleert met IQ.
IQ en intelligentie
De huidige wetenschappelijke consensus is dat IQ-testen een goede manier zijn om iemands academische succes te voorspellen, maar geen enkelvoudige graadmeter zijn voor iemands intelligentie. IQ-tests kunnen echter tekortkomingen vertonen bij het meten van andere factoren zoals sociale intelligentie en rationeel denkvermogen.
"Een hoog IQ betekent dat iemand een groot leervermogen heeft, wat veel positieve gevolgen heeft voor iemands succes op school en op het werk," vertelde Antonakis.
"Intelligentie wordt bepaald door tal van neurobiologische factoren (genen, voeding...), psychologische factoren (nieuwsgierigheid, motivatie...) en sociale factoren (opvoeding binnen een gezin en school, sociale kansen...)," legde Grégoire uit. "Deze verschillende factoren werken op elkaar in gedurende de intellectuele ontwikkeling, die begint bij de geboorte en gaat door tot aan de dood."
Volgens Antonakis is ongeveer 80% van de variatie in IQ genetisch bepaald, maar "elk jaar onderwijs draagt bij aan het IQ" en ook voeding is belangrijk.
Dombrowski legde uit dat IQ-scores aanzienlijk worden beïnvloed door blootstelling aan onderwijs. "Ouder onderzoek naar IQ-tests suggereert zelfs dat het opleidingsniveau van de moeder vaak dient als een sterke proxy voor de IQ-testprestaties van hun kinderen. Dit onderstreept het belang van het in overweging nemen van omgevingsfactoren en sociaaleconomische factoren bij het interpreteren van IQ-scores, omdat deze variabelen een cruciale rol spelen bij het vormen van cognitieve resultaten," voegde Dombrowski toe.
Historisch gezien werden IQ-tests door eugenetici en pseudowetenschappers ook misbruikt om een bepaalde gedachtegang over verschillende sociale groepen te verspreiden. Volgens Dombrowski is de bewering dat leden van de LGBTQ-gemeenschap een lager IQ hebben "een echo van de gevaarlijke pseudowetenschap die door Nazi-Duitsland werd verspreid, waarin ten onrechte werd beweerd dat Joden en andere etnische groepen genetisch inferieur waren en een lager IQ hadden".
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op