Luchtshow in de aanloop naar de Olympische Spelen toont Franse nationale kleuren

Twaalf dagen nadat de olympische vlam in Griekenland ontstoken werd, is die op 8 mei in Frankrijk aangekomen. Bij deze gelegenheid werd een ceremonie georganiseerd. Hierbij stotte de Patrouille de France, het acrobatische team van de Franse luchtmacht, de kleuren van de Franse vlag uit boven de Oude Haven van Marseille. Volgens een aantal socialemedia gebruikers die een korte video deelden, werd niet de gebruikelijke blauw-wit-rode kleur, maar de wit-blauw-rode Russische vlag getoond. In werkelijkheid was het een optische illusie door het hoogteverschil van de vliegtuigen. Foto's en video's die tijdens de luchtshow zijn gemaakt bevestigen dat de kleuren Franse vlag te zien waren.

De Olympische vlam arriveerde op de avond van 8 mei in de Vieux-Port (Oude Haven) van Marseille aan boord van de driemaster Belem. De Franse rapper Jul kreeg vervolgens de eer om het olympisch vuur te ontsteken. 

79 dagen voor de opening van de Spelen in Parijs op 26 juli kwam de olympische vlam eindelijk aan in Frankrijk, na een reis van twaalf dagen die in Griekenland begon. Florent Manaudou, olympisch zwemkampioen in Londen in 2012, werd onder luid applaus van het publiek de eerste fakkeldrager op Franse bodem. 

De Olympische Spelen worden voor de derde keer in de geschiedenis in Frankrijk gehouden, na 1900 en 1924.

Bij het binnenvaren van de Oude Haven werd de Belem begroet door vliegtuigen van de Patrouille de France, die de olympische ringen in de hemel tekende en vervolgens, in overeenstemming met de traditie, de kleuren van de Franse vlag.

Maar op sociale media beweren gebruikers iets anders: "De Russische driekleur verscheen tijdens de parade in Marseille: het elite Franse kunstvliegteam 'verwisselde' de vlaggen tijdens de parade" en dat "Russische driekleur perfect getoond in de lucht tijdens een luchtshow in Marseille Frankrijk. Macron trekt waarschijnlijk de haren uit zijn kop ". Beide berichten (zie hier en hier ) werden op 9 mei gepubliceerd en honderden keren gedeeld op Facebook en X. 

Image
Screenshot van twee van de misleidende berichten, vastgelegd op 24 mei 2024

Bij de berichten is een video van tien seconden te zien waarin de vliegtuigen van de Patrouille een wit-blauw-rood rookpluim lijken te vertonen, vergelijkbaar met de Russische vlag, in plaats van de blauw-wit-rode banen van de Franse vlag.

Deze bewering werd ook gedeeld in andere talen bijvoorbeeld in het Duits, Frans , Engels, en Grieks

Maar de claims zijn onjuist. Het was wel degelijk de Franse vlag die door de Patrouille de France werd getoond.

Optische illusie

De aankomstceremonie van de vlam werd uitgezonden op de officiële website van het Internationaal Olympisch Comité (link hier gearchiveerd). Op 19:40 minuten laat de video op de website zien hoe de Patrouille de France de Franse driekleur - blauw, wit en rood- tekende in de lichtbewolkte lucht boven Marseille.

Op geen enkel moment in de video zijn de kleuren in de volgorde van de Russische vlag te zien. 

Image
Screenshots van de website van het Internationaal Olympisch Comité, vastgelegd op 17 mei 2024

AFP-foto's maar ook bijvoorbeeld de video die Emmanuel Macron deelde op X of de video op de Facebookpagina van de Olympische Spelen van 2024 (links hier en hier gearchiveerd), laten zien dat de straaljagers die de witte rook uitstootten in het midden van de groep straaljagers in werkelijkheid iets hoger vlogen dan de andere vliegtuigen. 

Image
Het elite acrobatische vliegteam van de Franse luchtmacht, de Patrouille de France, vliegt boven de ceremonie voor de aankomst van de Olympische vlam in de Vieux-Port in Marseille op 8 mei 2024 (AFP / LUDOVIC MARIN)
Image
Het elite acrobatische vliegteam van de Franse luchtmacht, de Patrouille de France, vliegt boven de ceremonie voor de aankomst van de Olympische vlam in de Vieux-Port in Marseille op 8 mei 2024 (AFP / CHRISTOPHE SIMON)

Vanaf de zijkant gezien zou dit kunnen suggereren dat de blauwe en witte kleuren zijn omgekeerd.

Volgens de Duitse verificatiemedia Dpa werd de op sociale media gedeelde video gefilmd op Frioul, een eilandengroep voor de kust van de Oude Haven van Marseille. Dit zou de waargenomen optische illusie kunnen verklaren (links hier en hier gearchiveerd).

Kleurfout

Dit is niet de eerste keer dat de kleuren die de Patrouille de France uitstoten op verschillende evenementen online worden becommentarieerd.

Tijdens de parade op 14 juli 2018 liet een van de negen Alphajets die over de Champs-Elysées vlogen bijvoorbeeld een rode rookpluim los in plaats van de blauwe die hij hij hoorde uit te stoten. Maar toen was het echt een vergissing.

Image
De Alpha Jet van de Patrouille de France vliegt in 2018 boven de start van de jaarlijkse militaire parade op 14 juli op de Avenue des Champs-Élysées in Parijs (AFP / LUDOVIC MARIN)

De Franse luchtmacht verontschuldigde zich voor deze fout in een bericht op X (voormalig nog Twitter): "Er zijn veel vragen over het overvliegen van de Patrouille de France. Het was inderdaad een vergissing, die we betreuren en waarvoor we onze excuses aanbieden. Maar we hopen dat morgen het blauw perfect op zijn plaats zit".

 

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op