Bewerkte video geeft aanleiding tot misleidende beweringen dat Joe Biden Rishi Sunak negeerde

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Gebruikers van sociale media beweren dat een video van de aankomst van de Amerikaanse president Joe Biden in Belfast op 11 april 2023 laat zien hoe hij de Britse premier Rishi Sunak niet herkent en opzijschuift. Dit is misleidend; de beweringen zijn gebaseerd op een gemonteerde video-clip, waarin beelden zijn weggesneden waarop de twee leiders elkaar de hand schudden en een paar woorden uitwisselen.

"Biden komt aan in Belfast, herkent de premier van GB niet, duwt hem lomp opzij en groet een willekeurige militaire officier in plaats daarvan", zei opiniemaker Joost Niemöller in een tweet. Naar die tweet werd vervolgens verwezen in een artikel op de website Nieuwsrechts.

De post van Niemöller is een retweet van de oorspronkelijke post van gebruiker "Spriter". De video van 16 seconden in de post werd meer dan 2,3 miljoen keer bekeken.

Screenshot van twee van de misleidende berichten, vastgelegd op 24 april 2023

 

Soortgelijke berichten werden veel bekeken op Facebook en andere platforms zoals Telegram, tijdens een vierdaags bezoek van de Amerikaanse president in Noord-Ierland en Ierland.

Maar de beweringen dat Biden Sunak bruuskeerde bij zijn aankomst in Noord-Ierland zijn misleidend en gebaseerd op een video waarin de begroeting en de handdruk tussen de twee mannen zijn overgeslagen.

"De beelden zijn oneerlijk gemanipuleerd", zei Andrew Bates, adjunct-perschef van het Witte Huis, in een e-mail van 13 april aan AFP.

De versie van de video die online circuleerde en het idee voedde dat Biden Sunak niet herkende, is samengesteld uit beelden van het YouTubekanaal van Sky News van Bidens aankomst in Noord-Ierland. In die beelden is de volledige begroeting weggelaten.

Maar Sky News publiceerde op haar website een andere video die wél de volledige interactie tussen de leiders toont. Daarin is te zien hoe Biden de hand van Sunak schudt en een paar seconden met hem praat, voordat hij andere mensen op de landingsbaan begroet. De kop bij de video luidt: "De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse premier Rishi Sunak schudden elkaar de hand".

De gebeurtenis is ook te zien in een langere opname die de Britse omroep deelde op Twitter, waarin Biden en Sunak na de eerste begroeting ook met elkaar praten op de landingsbaan.

Beelden van de begroeting van de leiders werden gepubliceerd door andere kanalen, waaronder C-SPAN. AFP heeft ook foto's en videobeelden gemaakt van de aankomst van Biden.

Biden en Sunak hebben elkaar eerder bij verschillende gelegenheden ontmoet, onder meer in Californië in maart. Ze ontmoetten elkaar opnieuw in Belfast op 12 april, waarna Sunak zei dat de relatie heel goed was tussen hun twee naties.

AFP heeft eerder andere misinformatie over Biden ontkracht, onder meer hier en hier.

Vertaling en aanpassing:
US politics