
Deze afbeelding van Julian Assange werd gegenereerd door een AI
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 12 april 2023 om 14:52
- Leestijd: 7 min
- Door: Claire-Line NASS, AFP Frankrijk, AFP Verenigd Koninkrijk, AFP Netherlands
- Vertaling en aanpassing: Charlotte STEENACKERS
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"Zo ziet Julian Assange eruit vandaag !!!!! Al jaren in gevangenschap om de waarheid te zeggen...", luidt een post op Facebook naast de door AI gegenereerde afbeelding van Assange. Een bericht op Twitter dat meer dan 600 keer werd gedeeld, bevatte ook de door AI gegenereerde afbeelding.
In hun berichten uiten gebruikers hun bezorgdheid of hun hekel over de detentieomstandigheden van Julian Assange, die ruim tien jaar geleden meer dan 700.000 vertrouwelijke documenten over Amerikaanse diplomatieke en militaire activiteiten publiceerde. Deze posts worden allemaal gevolgd door een afbeelding van een man met wit haar en een baard die er zwak en uitgeput uitziet.
Dit beeld is met soortgelijke beschrijvingen op Twitter en Facebook ook in vele talen gedeeld, waaronder Spaans (1, 2), Engels (1, 2), Duits (1, 2) en Frans, waarbij soms werd verzekerd dat het om een "uitgelekte" foto zou gaan.

Details suggereren dat de virale afbeelding met behulp van AI is gemaakt
Bij nadere bestudering van de afbeelding zijn er een paar dingen te zien die twijfel kunnen zaaien over de vraag of het om een authentieke foto van Julian Assange gaat. Zoals beschreven in dit eerdere AFP fact check artikel, zijn er vaak aanwijzingen in de afbeelding die kunnen helpen bij het opsporen van door AI gemaakte beelden.
In dit geval zijn bepaalde details van het gezicht, waaronder de benadrukte vouw van een van Assange's oogleden, een witte vlek op zijn neus, evenals het onlogische materiaal van zijn kleding en het korrelige uiterlijk van de betegelde muren op de achtergrond, allemaal details die wijzen op een door AI gegenereerd beeld.
Bovendien is diagonaal een watermerk zichtbaar met de tekst "foto eigendom van 'E'", zoals internetgebruikers opmerkten in sommige van de virale berichten in het Frans. Ze wezen er ook op dat details van Assange's haar en oor tekenen vertonen dat ze digitaal zijn gemaakt. Hieronder heeft AFP met groene kaders enkele aspecten van de foto gemarkeerd die erop wijzen dat deze niet authentiek is.

Een omgekeerde zoekopdracht leidde ons naar de eerste voorkomens van de afbeelding. Deze omvatten een post van het Twitter-account van een internetgebruiker met de naam "The Errant Friend", die de afbeelding op 30 maart had gepubliceerd met een oproep om Assange vrij te laten.
Dit account heeft andere door AI gegenereerde afbeeldingen gepubliceerd, zoals een afbeelding van Donald Trump die knielt. Op 17 maart had dezelfde Twitter-gebruiker ook al een andere afbeelding van Julian Assange die in wat lijkt op een cel zit gepubliceerd, en waarop hetzelfde watermerk verscheen met de tekst "Photo property of E" .

Op 31 maart zei een Telegramkanaal met de naam "E" dat het "hartverwarmend" was dat de afbeelding op een "hyper virale" manier werd verspreid en zei dat dat de "bedoeling" was. De volgende dag publiceerde "E" een ander bericht op het Telegram-account waarin hij beweerde de afbeelding te hebben gemaakt om "het gedocumenteerde lijden" van Julian Assange "echt te maken".
"The Errant Friend" zei op 5 april 2023 dat hij de auteur was van de afbeelding toen AFP contact met hem opnam via zijn Twitter-account.
Hij beschreef zichzelf als een "voormalige centrale ontwikkelaar" van een project ter ondersteuning van de bevrijding van Wikileaks-oprichter, genaamd AssangeDAO en zei dat hij de afbeelding had gegenereerd met "versie 5 van MidJourney, een AI-gebaseerde beeldcreator". Hij zei dat hij het had voorzien van een watermerk "zodat mensen begrijpen waar het vandaan komt".
"Mijn bedoeling was een afbeelding te maken van gedocumenteerde gebeurtenissen over Julians situatie," voegde hij eraan toe.
Hij vertelde ook aan verschillende andere media dat hij de auteur was van de afbeelding, waaronder het Amerikaanse persbureau AP (gearchiveerde link), de Duitse media Bild (gearchiveerde link) en het nieuwsverificatieteam van TF1 (gearchiveerde link).
Assange's vrouw en aanhangers zeggen ook dat de afbeelding door AI is ontworpen
Het steuncomité voor de Wikileaks-oprichter, Don't Extradite Assange, zei op 4 april tegen AFP: "De afbeelding die online circuleert is door AI gegenereerd en dus niet echt."
Stella Assange, Julians vrouw, die het beeld niet op haar sociale netwerken heeft doorgegeven, bevestigde op 4 april dat het niet authentiek is.
"Ik besef dat er beelden van kunstmatige intelligentie circuleren op sociale media van Julian. Als ik de foto's niet promoot, is het duidelijk dat het niet echt is", antwoordde ze aan AFP en voor journalisten die op 4 april aanwezig warenvoor de zwaar beveiligde Belmarsh-gevangenis in Zuidoost-Londen, waar haar man wordt vastgehouden.
Het comité "Don't Extradite Assange" herhaalde tegenover AFP ook zijn bezorgdheid over het uitleveringsverzoek van Assange door de VS en zei dat hij in "onmenselijke omstandigheden" wordt vastgehouden in Belmarsh.

Op 4 april werd Christophe Deloire en Rebecca Vincent, secretaris-generaal en directeur operaties van de NGO Reporters Without Borders (RSF), "de toegang verboden" tot Belmarsh om Assange te bezoeken, ondanks voorafgaande toestemming, zoals gemeld door AFP (gearchiveerde link).
Beeld van Assange gaat viral kort na nieuws over arrestatie Amerikaanse journalist in Rusland
De afbeelding van Assange ging viral kort na de aankondiging van de arrestatie van Evan Gershkovich (gearchiveerde link), Wall Street Journal correspondent in Moskou op 29 maart. Gershkovich werd gearresteerd op beschuldiging van spionage, wat hij ontkent.
In berichten op sociale media hebben gebruikers kritiek geuit op wat zij zien als de hypocrisie van het Westen om Assange te vervolgen en tegelijkertijd te vragen om de vrijlating van Gershkovich. Op 30 maart heeft het hoofd van de Europese Commissie, Josep Borrell, getweet dat de EU de detentie van Gershkovich veroordeelde en eraan toevoegde: "De Russische autoriteiten tonen opnieuw hun systematische minachting voor de vrijheid van de media".
In reactie daarop drong de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Maria Zakharova, Borrell om voor Assange op te komen en om zijn arrestatie in het Verenigd Koninkrijk te veroordelen. "Bewijs je woorden, Josep, tenminste in woorden -- kom op voor Julian Assange en Marat Kasem", schreef ze in een Telegram post.
Assange kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen als hij wordt uitgeleverd
De Australische staatsburger Assange, nu 51, wordt vastgehouden in Belmarsh sinds zijn arrestatie door de Britse politie in 2019, nadat hij zich zeven jaar had verschanst in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.
Hij gaat in beroep tegen de Britse goedkeuring van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij terecht moet staan omdat hij de Amerikaanse spionagewet zou hebben overtreden door in 2010 militaire en diplomatieke dossiers over de oorlogen in Afghanistan en Irak te publiceren.
Hij kan tientallen jaren gevangenisstraf krijgen als hij schuldig wordt bevonden.
In januari 2021 wees een Britse rechtbank het verzoek van Julian Assange om vrijlating op borgtocht af, omdat hij een vluchtrisico zou vormen.
Eind november 2022 riepen vijf media (The New York Times, The Guardian, El Pais, Le Monde en Der Spiegel) die met Assange samenwerkten om uittreksels van de door WikiLeaks verkregen diplomatieke kabels vrij te geven, de Amerikaanse regering op om de aanklacht tegen hem in te trekken, zoals in dit AFP-verslag (gearchiveerde link) wordt uiteengezet.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op