Dit "parodie" boek met insectenrecepten is niet geschreven door Hilde Schwab, de echtgenote van de oprichter van het WEF

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Het recente besluit van de Europese Commissie om nieuwe voedseladditieven afgeleid van insecten toe te staan heeft begin 2023 een golf van misinformatie ontketend. Meerdere berichten op sociale media hebben beweerd dat Amazon een kookboek met insecten recepten verkoopt dat is geschreven door mevrouw Schwab, de echtgenote van de oprichter van het World Economic Forum (WEF). Eigenlijk werd het boek als een "parodie" kookboek uitgegeven door een Amerikaanse blogger die het op Amazon te koop zette voordat het op verzoek van het WEF werd verwijderd. Het WEF heeft bevestigd dat Hilde Schwab dit boek ook niet heeft geschreven.

"Ik ging zelf kijken op amazon en ja, het is er echt: het New World Order insecten kookboek van Mevr Schwab 'geïnspireerd door het World Economic Forum'. Crazy bunch..." aldus een Facebook-post van 28 januari 2023. Bij de post is een screenshot gevoegd met een Amazon-pagina en wat lijkt op een met diepdruk geïllustreerde boekomslag waarop libellen en een paar planten te zien zijn en waarop staat: "Mrs Schwab's New World Order Cookbook: Insect Recipes Inspired by the World Economic Forum" onder de naam van de vermeende auteur, "Mrs Schwab".

Screenshot van misleidende bericht vastgelegd op 28 maart 2023.

Dezelfde publicatie was ook te zien op Twitter. Het werd ook in andere talen gedeeld, bijvoorbeeld in het Pools, Frans, Engels en Litouws.

Gebruikers die onder de verschillende berichten commentaar gaven, leken te geloven dat het boek echt werd gepubliceerd als initiatief van het WEF of zijn oprichter Klaus Schwab.

"Voor diegene die de 'New World Order' nog steeds een complot vinden. Gaat er nu nog geen lampje branden, dan mag je van mij opgenomen worden", reageerde een van de gebruikers onder het bericht. "Het is echt, ook opgezocht...", "Bijna niet te geloven, maar helaas toch waar", "Het is toch om ziek van te worden! ", merkten anderen op.

Misleidende beweringen lijken opnieuw te zijn opgedoken kort nadat de Europese Commissie begin januari 2023 toestemming had gegeven voor het in de handel brengen van kleine meelwormen (Alphitobius diaperinus) in bevroren, pasta-, droog- en poedervorm en van huiskrekels (Acheta domesticus) in gedeeltelijk ontvet poeder.

Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd, hebben online gebruikers en eurosceptische politici deze nieuwe vergunningen gebruikt om misleidende beweringen te verspreiden dat Brussel een clandestien plan heeft om mensen insecten te laten eten. AFP heeft al verschillende valse publicaties over dit onderwerp ontkracht.

"Mevrouw Schwab" schreef geen kookboek met insectenrecepten

Het bericht dat beweert een insectenkookboek te tonen dat verband houdt met het WEF lijkt een onderdeel van dit nieuwe desinformatieverhaal.

Na een zoekopdracht op titel en naam op het Amazon platform op 20 maart konden we een dergelijk boek niet vinden. Met behulp van gebroken Amazon-links die in sommige van de berichten op de sociale media worden genoemd, vonden we echter gearchiveerde links (hier of hier) die bewijzen dat het artikel echt kortstondig op Amazon te koop was.

Uit het oudste archief van 19 januari leren we dat het boek sinds 7 januari te koop was. De boekomslag lijkt op die van een verfijnd boek, niet echt een typisch kookboek. Zoals we hebben uitgevonden dankzij een omgekeerde zoekopdracht, is het gebaseerd op een tekening uit een kalligrafieboek uit de XVI eeuw dat bewaard wordt in het J. Paul Getty Museum in Los Angeles (VS).

Screenshot van WebArchive met gearchiveerde pagina van Amazon-verkoop van het boek vastgelegd door AFP 23 maart 2023

"Mevrouw Schwab" wordt voorgesteld als de auteur. Hilde Schwab werd dus alleen maar met haar achternaam genoemd, zonder haar voornaam. Het boek kostte 19,99 US dollar.

Een duidelijke verwijzing naar het World Economic Forum (WEF) wordt gemaakt in de titel van het boek - "Geïnspireerd door het World Economic Forum" - en in de gedetailleerde beschrijving van het boek: "Het WEF heeft geen officieel standpunt over het gebruik van insecten in het dieet van mensen. Het WEF heeft echter erkend dat insecten mogelijk een rol kunnen spelen bij het voldoen aan de voedsel- en voedingsbehoeften van een groeiende wereldbevolking", luidt de beschrijving op Amazon.

Een omgekeerde zoekopdracht leidde ons naar een BookFinder pagina waar het "onafhankelijk uitgegeven" boek op 23 maart niet meer beschikbaar was, en naar een tweet van 3 februari van een gebruiker met de naam @amuse die de verkoop van het boek promootte. Op een van de twee afbeeldingen bij de tweet zien we dezelfde omslag van het "boek" en rechts een recept voor een thaise hopsalade, vermoedelijk uit hetzelfde boek.

Wie is Amuse? "Amuse" betekent in het Nederlands "amuseren", een woord dat ons zou moeten waarschuwen dat de inhoud niet noodzakelijkerwijs serieus moet worden genomen. De gebruiker heeft een blog, "Politique Republic" op Substack, een populair blogplatform dat auteurs de mogelijkheid biedt betaalde nieuwsbrieven te versturen. Op 3 maart publiceerde "Amuse" daar een artikel waarin hij uitlegt dat het boek een "parodie" is en werd geschreven "met ChatGPT", het populaire kunstmatige intelligentie gereedschap. "Het kostte me een middag om het te voltooien en ik vond het best grappig," schreef Amuse.

Hij klaagt ook dat "Amazon het heeft verwijderd" "en hem voor het leven heeft verbannen van het platform na het ontvangen van een klacht van Schwab's WEF". We vroegen hem om commentaar, maar wachtten toen we het artikel publiceerde nog op een antwoord.

We hebben ook het WEF om commentaar gevraagd. "Mevrouw Schwab heeft nooit een dergelijk boek geschreven", zei Yann Zopf, hoofd Media van het WEF, op 23 maart tegen AFP.

"Dit nepboek was bedoeld om het belangrijke werk dat het Forum doet op het gebied van ernstige mondiale uitdagingen in diskrediet te brengen."

"We hebben zowel in Europa als in de VS contact opgenomen met Amazon over de zaak en hen gevraagd het boek van hun platform weg te halen, omdat het ten onrechte beweerde en deed alsof het was uitgegeven door mevrouw Schwab en het World Economic Forum zonder enige toestemming en het duidelijk was gepubliceerd om de reputatie van mevrouw Schwab en het World Economic Forum te schaden", aldus Zopf.

Amazon heeft bevestigd dat het "New World Order Cookbook" is verwijderd omdat het niet voldoet aan de inhoudsrichtlijnen.

In een e-mail aan AFP op 29 maart onderstreepte het platform: "We hebben inhoudsrichtlijnen die bepalen welke boeken voor verkoop kunnen worden vermeld en onderzoeken onmiddellijk elk boek wanneer er zorg wordt geuit. We investeren veel tijd en middelen om ervoor te zorgen dat onze richtlijnen worden gevolgd en verwijderen boeken die niet aan deze richtlijnen voldoen." Deze laatste zijn hier te vinden.

Klaus Schwab en het WEF zijn een populair doelwit van desinformatie en worden er, net als andere persoonlijkheden zoals Bill Gates, vaak ten onrechte van beschuldigd de invoering van een "Nieuwe Wereldorde", een populaire complottheorie, te beramen. AFP ontkrachtte vele valse publicaties over de oprichter van het WEF (hier en hier).

Het Substack-artikel van "Amuse" is geïllustreerd met wat lijkt op een advertentie voor het boek, waarin Klaus Schwab wordt geciteerd als zeggende "je kunt insecten eten of je kunt honger lijden, het is jouw keuze". Een zoekopdracht op trefwoorden naar het citaat leverde geen overeenkomende tweets op van het officiële Twitter-account van het WEF en we vonden het ook niet in een Google-zoekopdracht.

"Klaus Schwab heeft dat nooit gezegd en ook het World Economic Forum heeft nooit een dergelijke uitspraak gedaan", liet het WEF op 24 maart 2023 aan AFP weten.

Het World Economic Forum, een onafhankelijke internationale organisatie "toegewijd aan het verbeteren van de toestand van de wereld", geeft regelmatig het woord aan verschillende deskundigen met nieuwe ideeën over wereldwijde vraagstukken zoals klimaatverandering. Het meest recente artikel over insectenconsumptie dat we op de website van het WEF vonden, werd in februari 2022 gepubliceerd door Amrou Awaysheh, assistent-professor aan de universiteit van Indiana.

Eerder, in juni 2021 werd een artikel van Antoine Hubert, voorzitter van het International Platform of Insects for Food and Feed (IPIFF) gepubliceerd op de WEF-site met de titel "Waarom we insecten de rol moeten geven die ze verdienen in onze voedselsystemen".

AFP vond ook berichten over op insecten gebaseerde alternatieven voor vlees op het officiële Twitter-account van de organisatie in 2017 en 2019 die linkten naar artikelen over hetzelfde onderwerp. Een zoekopdracht op trefwoord naar "insect" leverde geen overeenkomende tweets op het officiële Twitter-account van Klaus Schwab .

Op het Facebook-account van het WEF zijn ook enkele video's te vinden over de voordelen van insectenconsumptie, zoals deze die in 2020 werd gepubliceerd en die naar dit artikel uit 2018 leidt.

Echter, in geen enkel recent WEF The Global Risks Reports (2023,2022, 2021) is er geen enkele aanbeveling om insectenvoeding voor de mens te implementeren.

Insecten als onderdeel van het dieet van twee miljard mensen

Hoewel entomofagie, of de consumptie van insecten, in Europa nog zeer beperkt is, eten wereldwijd ongeveer twee miljard mensen insecten als onderdeel van hun dieet, aldus de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO). "Insecten als voedsel en diervoeder komen in de eenentwintigste eeuw naar voren als een bijzonder relevante kwestie vanwege de stijgende kosten van dierlijke eiwitten, voedselonzekerheid, milieudruk, bevolkingsgroei en toenemende vraag naar eiwitten onder de middenklasse", aldus het FAO-document.

Er wordt echter ook benadrukt dat bij de productie en consumptie van eetbare insecten moet worden gestreefd naar voedselveiligheid om allergische, biologische, chemische of fysieke gevaren te voorkomen.

"Een veilige en succesvolle productie van insecten moet inspanningen omvatten om deze voedselveiligheidsproblemen te voorkomen, op te sporen, te identificeren en te beperken", aldus het rapport.

( AFP / Gal ROMA, Laurence CHU, John SAEKI)

Tegelijkertijd blijft de afkeer van het gebruik van insecten als voedsel in Europa bestaan. Volgens Giovanni Sogari, onderzoeker sociale en consumentenwetenschappen aan de universiteit van Parma, geciteerd door de EU-waakhond voor voedselveiligheid EFSA zijn er: "Cognitieve redenen die voortkomen uit onze sociale en culturele ervaringen, een afstotingsfactor, die het idee van het eten van insecten voor veel Europeanen weerzinwekkend maakt. Met tijd en blootstelling kunnen deze houdingen veranderen."

Vertaling en aanpassing:
Klimaat