
Deze toespraak over moslims werd niet gegeven door voormalige Australische premier Julia Gillard
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 19 november 2020 om 16:26
- Leestijd: 6 min
- Door: Marie GENRIES, AFP België
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
“Immigranten, niet Australisch, moeten [zich] aanpassen. Accepteer het of verlaat het land,” luidt het begin van de speech die Gillard, aldus verschillende Facebook-posts die sinds ten minste 12 november 2020 rond gaan, bijvoorbeeld hier, hier en hier.

Volgens de posts, hebben “moslims die onder de islamitische sharia-wetgeving willen leven” een “bevel gekregen Australië te verlaten”. Vervolgens citeren de posts “letterlijk” een toespraak van “de Australische minister Julia Gillard”. Ze zou bijvoorbeeld gezegd hebben dat ze “het zat [is] dat deze natie zich zorgen moet maken of het sommige individuen of hun land beledigt” en dat mensen die in Australië wonen de taal moeten leren.
“Als je constant klaagt, medelijden zoekt, onze vlaggen verbrandt, ons geloof veroordeelt, onze christelijke waarden negeert, onze levensstijl veroordeelt, dan moedig ik je aan om te profiteren van een ander voordeel van onze grote Australische democratie en samenleving: Het recht om dit land te verlaten! Als je hier niet tevreden bent, ga dan!” aldus Gillard volgens de Facebook-posts.
Toenmalige Labour-politicus Gillard was van 2010-2013 de 27e premier van Australië. Sindsdien is ze uit de politiek gestapt. AFP heeft geen spoor gevonden van een toespraak van Julia Gillard zoals die in de Facebook-posts.
Hoewel ze in 2010 en 2012 opmerkingen maakte die immigranten aanmoedigden om Engels te leren en de Australische cultuur te respecteren, waren deze niet direct gericht aan moslims. Sommige van de in de post geciteerde opmerkingen zijn gemaakt door een voormalige Australische minister en een Amerikaanse veteraan.
Variaties van de toespraak gaan al jaren rond op sociale media in verschillende talen. Een Franse versie van de post, gepubliceerd in 2015, werd meer dan 96.000 keer gedeeld. Dezelfde speech werd ook al toegeschreven aan een andere Australische premier, John Howard (1996-2007) en zelfs aan Donald Trump, in posts die door AFP werden geverifieerd in andere talen.
Geen spoor van de toespraak van Gillard
De toespraak circuleert in het Engels al sinds ten minste oktober 2010. De eerste versie gevonden door AFP noemt Gillard nog niet, maar gaat over Australië in het algemeen. In de afgelopen maanden doken de posts opnieuw op; deze werd sinds 7 juni 2020 meer dan 34.000 keer gedeeld.
Het Googelen van de trefwoorden “Julia Gillard”, “immigratie” en “moslim” in het Engels levert geen betrouwbare bron op die bewijst dat de ex-politicus een speech gaf waarin ze zei dat immigranten zich moeten aanpassen of het land moeten verlaten.
Op 6 juli 2010 bevestigde Gillard haar voornemen om illegale immigratie te bestrijden tijdens een toespraak bij het Lowy Institute, hier te vinden op de website van het Australische parlement. Ze benoemde bijvoorbeeld de mogelijke oprichting van een detentiecentrum voor vluchtelingen die per boot aankomen, in Oost-Timor.
Aan het eind van de speech zei Gillard, “ik geloof dat Australiërs bereid zijn om echte vluchtelingen welkom te heten, maar ze verwachten ook van hen dat ze de regels waaronder we leven leren en zich eraan houden. Dit betekent dat wanneer nieuwkomers zich vestigen in onze samenleving, ze hun verantwoordelijkheid als leden van de gemeenschap accepteren; om Engels te leren, een baan te zoeken en hun kinderen naar school te sturen zoals iedereen.”
De premier maakte in deze toespraak echter geen opmerkingen specifiek over moslims, de Islam, de Christelijke cultuur of religie.
Op 19 september 2012, tijdens de eerste conferentie van de Australische Multiculturele Raad, die de regering advies geeft over onderwerpen als sociale cohesie en integratie, definieerde Gillard multiculturalisme als, “de ontmoetingsplaats tussen rechten en verantwoordelijkheden. Waar het recht om eigen gebruiken, taal en religie te behouden gebalanceerd wordt door een verantwoordelijkheid om Engels te leren, werk te vinden, onze cultuur en erfgoed te respecteren en vrouwen als volwaardige gelijken te accepteren.”
In dezelfde toespraak, die volgde op gewelddadige demonstraties van een deel van de moslimgemeenschap in Sydney, uit protest tegen een film die de spot drijft met Islam, zei de premier, “wat ze dit weekend in Sydney zagen was niet multiculturalisme, maar extremisme … ons multiculturele succes is te kostbaar om in twijfel te worden getrokken door de roekeloze acties van sommigen.”
Wederom werd niemand opgeroepen het land te verlaten en werd het Christendom niet genoemd.
Oud-minister en Amerikaanse veteraan
De Facebook-posts melden in de introductie dat, “moslims die onder de Islamitische sharia-wetgeving willen leven, het bevel hebben gekregen Australië te verlaten” en schrijft deze beslissing toe aan Gillard. AFP Factcheck kon nergens iets terugvinden over zo’n “bevel”.
AFP vond ook geen toespraak van Gillard waarin ze sharia benoemt. Door trefwoorden uit de speech te zoeken vonden we echter soortgelijke opmerkingen door voormalig minister van financiën Peter Costello (1996-2007) in een interview met Sydney radiostation 2UE, gepubliceerd op het blog van de minister op 23 augustus 2005.
Costello zei, “als je [onze] waarden niet leuk vindt en liever woont in een samenleving waar sharia geldt, waar een theocratie is, dan zijn er andere samenlevingen in de wereld zoals dat, maar Australië is er niet één en je bent misschien gelukkiger in een van die andere landen.”
Hij herhaalde het punt in 2006 tijdens een speech aan het Sydney Institute, deels gepubliceerd in de Sydney Morning Herald. “Als een persoon onder sharia-wetgeving wil leven dan zijn er landen waar hij zich misschien op zijn gemak zal voelen, maar niet Australië,” aldus de toenmalige minister.
Gillard was op dat moment nog geen premier.
De rest van de zogenaamde toespraak is grotendeels gebaseerd op een opiniestuk door een Amerikaanse veteraan en politicus Barry Loudermilk, gepubliceerd kort na de aanslag op het World Trade Center op 11 september 2001, zoals uitgelegd door AFP in een eerdere factcheck (in Portugees).
In het stuk, dat “Amerika: Like it or leave it” heet, schreef Loudermilk: “Ik ben het zat dat dit land zich zorgen moet maken over of we een individu of iemands cultuur beledigen … Als Amerikanen hebben we onze eigen cultuur, onze eigen samenleving, onze eigen taal en onze eigen lifestyle. Deze cultuur, die de ‘American Way’ genoemd wordt is ontwikkeld door eeuwen van strijd, beproevingen en overwinningen door miljoenen mannen en vrouwen die de vrijheid zochten … We spreken Engels, niet Spaans, Arabisch, Chinees, Japans, Russisch of een andere taal. Dus, als je onderdeel van onze samenleving uit wilt maken, leer onze taal!”
Deze passages lijken sterk op de zogenaamde speech van Gillard, gedeeld in de misleidende Facebook-posts.
Loudermilk gaat verder, “in God we trust is ons nationale motto … We hebben dit motto aangenomen omdat christelijke mannen en vrouwen, onze christelijke principes, dit land hebben gesticht; dit is duidelijk gedocumenteerd in onze geschiedenis. Als het passend is dat ons motto in de hallen van ons hoogste bestuursniveau wordt gegraveerd, dan is het zeker gepast om het op de muren van onze scholen te laten zien.”
Ook deze passage lijkt de auteur van de Facebook-posts geïnspireerd te hebben.
Vergelijkbare posts werden eerder al geverifieerd door andere factcheck-sites, bijvoorbeeld door Snopes. Volgens hen circuleerde deze toespraak al in 2005 in kettingmails, enkele jaren voordat Julia Gillard premier van Australië werd. Een versie van de toespraak verscheen zelfs in de Amerikaanse Congressional Record in 2007, waar deze werd ingediend door de toenmalige Amerikaanse vertegenwoordiger John James Duncan Jr (Tennessee, Republikein).
Sinds 2013 voert Australië een zeer streng migratiebeleid onder leiding van de conservatieven, dat eruit bestaat bootvluchtelingen systematisch terug te sturen. In februari 2019 gaf premier Scott Morrison toestemming voor de heropening van een detentiekamp voor migranten op een eiland meer dan 2.000 kilometer van de kust. Het kamp was in oktober 2018 gesloten na rellen, zelfmoorden en zelfbeschadiging onder de vluchtelingen en migranten.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op