Nee, dit beeld is geen bewerking van het origineel
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 16 juni 2020 om 14:20
- Leestijd: 3 min
- Door: Loes WITSCHGE, AFP Nederland
Copyright © AFP 2017-2024. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
De bewering dat CNN het hoofd van een zwarte man op het lichaam van een witte man fotoshopte om “een agenda” te bevorderen werd op 7 juni in verschillende Facebook posts gemaakt, zoals hier, hier en hier. Samen werden deze posts meer dan 600 keer gedeeld.
Op de post staan twee afbeeldingen van een man die op de grond ligt terwijl een politieagent hem vast lijkt te houden. Er zijn rode cirkels getekend rondom het hoofd en het been van de man, die verschillende huidskleuren lijken te hebben. Boven de foto’s staat in het Engels, “CNN is weer bezig. Stoppen het hoofd van een zwarte man op een leliewitte kerel om een agenda door te duwen.”
CNN wordt door rechtse groepen regelmatig beschuldigd van het promoten van links gedachtegoed. De Amerikaanse president Donald Trump beschrijft het netwerk vaak als verspreiders van “nepnieuws”.
De post komt ook temidden van verhoogde sociale spanningen en wereldwijde massale antiracismedemonstraties, aangewakkerd door de dood van George Floyd. Floyd, 46, stierf op 25 mei in Minneapolis nadat een witte politieagent zijn knie bijna negen minuten lang tegen zijn nek drukte. Zijn smeekbede, “ik krijg geen lucht”, werd een veel gescandeerde leus tijdens de demonstraties.
De bewering dat CNN de foto uit de Facebook post bewerkte is onwaar. Video’s gefilmd tijdens de arrestatie van de man in de Britse stad Manchester in 2019 tonen aan dat er geen reden is om CNN of andere mediakanalen te verdenken van beeldbewerking.
Een omgekeerde beeldzoekactie met Google laat zien dat de foto’s gebruikt werden in talrijke mediaberichten over een mesaanval die 11 oktober 2019 plaatsvond in het Arndale winkelcentrum in Manchester. Vijf mensen raakten gewond nadat een man “naar mensen uithaalde en ze aanviel”, meldde de BBC. De verdachte werd aangehouden onder de Britse geestelijke gezondheidswet, aldus de BBC.
De Manchester Evening News berichtte dat de verdachte volgens Greater Manchester Police “41 en zwart” was. In latere artikelen staat dat de man 40 jaar oud was.
Twitter zoekopdrachten voor op 11 oktober gedeelde video’s met de hashtag #Manchester of de zoekterm “Arndale” leiden terug naar twee video’s die beelden tonen van de verdachte terwijl hij vastgehouden en weggeleid wordt door politie.
@MENnewsdesk guy being held by police with a tazer outside the arndale pic.twitter.com/O8y0786CEw
— John Greenhalgh (@JohnGre07881147) October 11, 2019
Scariest moment of my life. Me and @TerryAshworth75 shopping in the Arndale when all of this unfolded right infront of our eyes. I was ringing an ambulance for a lady next to the cash machines whilst Terry followed him outside as we seen him run off. #manchester #manchesterattack pic.twitter.com/jBsKvkXAjB
— Worsley (@JDWorsley) October 11, 2019
In reacties op de tweets vragen journalisten van verschillende publicaties, waaronder CNN, toestemming voor gebruik van de beelden. Dit Engelstalige artikel van CNN bevat een foto uit de video die getweet werd door John Greenhalgh. Zijn beelden worden ook gebruikt in dit verslag door CNN Español.
In beide originele video’s ziet het been van de man er veel lichter uit dan zijn gezicht. De beelden werden dus niet bewerkt door CNN of andere media die het materiaal publiceerden. Het is niet duidelijk waarom zijn gezicht en been verschillende huidtinten lijken te hebben. Hier zijn verschillende verklaringen voor mogelijk. Op Facebook speculeerde men bijvoorbeeld dat het verschil een normale variatie was, veroorzaakt werd door een huidaandoening zoals vitiligo of te verklaren was door lang ondergoed of zelfs een beenprothese.
Deze bewering werd eerder als onwaar bestempeld door factcheckers van Snopes en Lead Stories.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op