Coronademonstratie: Schatting Amsterdamse politie bedroeg 20.000 deelnemers, niet ruim 200.000

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een bewering dat de politie heeft "bevestigd" dat ruim 200.000 mensen hebben deelgenomen aan de coronademonstratie in Amsterdam op 5 september 2021 is honderden keren gedeeld op sociale media. De Amsterdamse politie heeft dit aantal echter nooit "bevestigd" en noemt het "compleet onzin" – zij houden het op 20.000 deelnemers.

De coronademonstratie die op 5 september 2021 in Amsterdam werd gehouden, is overtrokken door berichten van gebruikers op sociale media die beweerden dat er een officiële aankondiging door de politie Amsterdam was vrijgegeven over het aantal deelnemers.

Gebruikers claimen dat tussen de 200.000 en 250.000 mensen deelnamen aan de demonstratie en dat dit cijfer werd "bevestigd door politie Amsterdam", bijvoorbeeld in dit Facebookbericht dat op dezelfde dag werd gepubliceerd. Op soortgelijke wijze zou de "Amsterdamse politie" dit hebben aangekondigd volgens deze tweet.

Screenshot van een bijgesneden Facebookbericht met de gemarkeerde valse bewering, vastgelegd op 8 september 2021 (bewerkt door AFP)

Andere berichten schreven de schatting niet specifiek toe aan de Amsterdamse politie, maar gebruikten de woorden "politie zegt" en "politie maakte bekend".

Screenshot van een bijgesneden Facebookbericht met de gemarkeerde valse bewering, vastgelegd op 8 september 2021 (bewerkt door AFP)

De berichten presenteren de cijfers onterecht als een officiële aankondiging door de Amsterdamse politie. In werkelijkheid hebben zij deze cijfers nooit "bekendgemaakt" en schatten ze het aantal deelnemers tien keer lager in.

Demonstratie op 5 september

Op 5 september protesteerden duizenden mensen rond de Dam in Amsterdam tegen de coronamaatregelen. Het motto van de protestmars was "Samen voor Nederland". Volgens de initiatiefnemers namen zo'n 50 organisaties deel aan de mars en zou deze van 11.00 tot 15.00 uur duren. Een van de hoofdorganisatoren, Michel Reijenga, zei tegen de NOS dat er 50.000 tot 100.000 deelnemers waren.

Volgens de lokale nieuwszender AT5 schatte de politie dat er 20.000 deelnemers waren. Om 11.39 uur verzocht de Amsterdamse politie op Twitter om niet meer naar de demonstratie te komen omdat het "te druk" was.

Een grondige online zoektocht leidt niet tot een officiële "bevestiging" door de politie met schattingen van deelnemers boven de 200.000.

Politie noemt aantallen op sociale media "compleet onzin"

Gevraagd naar de schatting boven de 200.000 die aan de politie werd toegeschreven, vertelde een woordvoerder op 6 september aan AFP: "Die aantallen zijn compleet onzin. Gisteren heeft een woordvoerder gemeld dat we het op 20.000 personen houden. Dat zijn er meer dan uiteindelijk op de Dam hebben gestaan. Dat komt ook omdat er altijd wel aardig wat mensen onderweg aansluiten tijdens de protestmars."

De woordvoerder concludeerde: "Ik snap heel goed dat een organisator het fijn vindt om hogere aantallen te noemen."

Eerder bericht bevat de overdreven aantallen

Een online zoektocht onthult dat er eerder op de dag een bericht is gepubliceerd waarin de hoge aantallen genoemd worden. Een tweet (gearchiveerde URL) van 16:12 was het eerste bericht dat AFP kon vinden. De tweet bevat een schatting "tussen de 235.000 en 250.000" deelnemers met vermelding van "contactpersonen bij de politie en de veteranen." Het werd ruim 900 keer geretweet en kreeg meer dan 2000 likes – voordat de gebruiker het verwijderde.

Tientallen posts met screenshots van de tweet circuleren nu op Facebook (1, 2, 3), waarin het vaak als "bewijs" wordt gepresenteerd. Terwijl deze aantallen ongefundeerd zijn worden ze tot op heden klakkeloos overgenomen door gebruikers op sociale media.

Hoewel het aantal deelnemers aan demonstraties moeilijk in te schatten is, zijn de beweringen over de Amsterdamse politie en hun "bevestiging" van de aanwezigheid van ruim 200.000 deelnemers aan de demonstratie van 5 september ongefundeerd.

COVID-19