Nee, deze foto's tonen geen nanodeeltjes of de transformatie van bloedcellen na coronavaccinatie

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Vier foto's van microscopische beelden die honderden keren zijn gedeeld op Facebook sinds half mei worden gepresenteerd als bewijs dat coronavaccins de bloedcellen van gevaccineerde mensen permanent veranderen en dat nanodeeltjes ontstaan. Dit is onjuist: deskundigen leggen uit dat de afbeeldingen geen verband houden met coronavaccinatie, dat ze onjuist bereide monsters van rode bloedcellen laten zien en dat de berichten onwetenschappelijk zijn.

“Op de redactie kwam gisteren een bericht binnen die het luchtalarm zou moeten laten afgaan”, begint de tekst in deze blogpost, gepubliceerd op 17 mei 2021 en sindsdien ruim 250 keer gedeeld op Facebook.

Het bericht dat naar verluidt ingezonden is aan het weblog bevat vier microscoopfoto's die afkomstig zouden zijn van een “vriendin die voedingsmicrobiologe is". Deze opnamen vergelijken zogenaamd bloedonderzoeken van mensen vóór en na het ontvangen van een coronavaccin. Hetzelfde verhaal verscheen ook op andere Nederlandse weblogs (hier en hier).

De tekst bij de foto's beweert dat “volkomen normale intacte en gezonde cellen vóór de vaccinatie” te zien zijn op de eerste foto. De laatste twee foto’s worden niet in alle verhalen in dezelfde volgorde getoond, maar omschrijven de verandering in het bloed als “vreemde, niet endogene nanodeeltjes die plotseling zichtbaar worden”. Daarnaast zouden de bloedcellen bedekt worden met “knobbels en uitsteeksels”.

Volgens het verhaal kan het lichaam zich niet “ontgiften” van deze nanodeeltjes, en zullen ze uiteindelijk “elke cel in het lichaam binnendringen.” De zogenaamde gevolgen van coronavaccinatie zullen “de gezondheid van de gevaccineerden voor de rest van hun leven beïnvloeden”.

In tegenstelling tot een origineel Nederlandstalig bericht gericht aan een van de weblogs, is de tekst is een letterlijke vertaling van een Facebookpost dat begin mei in het Engels werd gepubliceerd en sindsdien meer dan 3300 keer is gedeeld. Het is geplaatst in verschillende talen waaronder in het Spaans en Frans. Het verhaal is ontkracht door AFP Frankrijk en AFP USA.

Screenshots van twee van de blogposts, vastgelegd op 30 juni 2021

Bloedonderzoek

De vier beelden die op grote schaal op sociale media zijn gedeeld, tonen uitstrijkjes van rode bloedcellen, een onderzoek waarbij een bloedmonster wordt afgenomen en tussen twee glasplaatjes (preparaten) wordt gedrukt om de kwaliteit en kwantiteit van de bloedcellen van een patiënt te analyseren.

Een gezonde rode bloedcel is niet perfect rond, zoals het verhaal onterecht beweert, maar eerder ovaal, in de vorm van een ovale donut of biconcave schijf, en met een duidelijk centrum. De tweede afbeelding in de berichten, niet de eerste, toont in feite gezonde bloedcellen.

Dan Milner, hoofd medische dienst bij de American Society for Clinical Pathology vertelde AFP op 25 juni 2021: "Die beelden zijn gewoon rotzooi. Daar bestaat geen twijfel over. Dat is gewoon iemand die verkeerd interpreteert waar hij naar kijkt." Milner, die al 20 jaar malaria-uitstrijkjes onderzoekt, noemde de foto's amateurwerk.

Op de eerste foto en de foto met de bultjes zijn verkeerd geprepareerde bloedmonsters te zien, zei Milner: “Het is een volkomen normale observatie. Het heeft te maken met hoe je het monster klaarmaakt. Als je te veel water hebt, of te weinig water, zullen de cellen zwellen of een beetje instorten.”

Rode bloedcellen in normale, gezwollen en gerimpelde toestanden ( The MCGRAW-HILL COMPANIES, INC. / )

Volgens Véronique Vergé, biologe bij het departement Biologie en Medische Pathologie van het Gustave Roussy-centrum in Frankrijk, doet de verschrompeling ook denken aan echinocyte, een vorm van een rode bloedcel met een abnormaal celmembraam dat wordt gekenmerkt door uitsteeksels.

"Echinocyten worden aangetroffen bij verschillende ziekten zoals nierfalen, hemorragische zweren en maagkanker, bepaalde leverziekten" zegt het Franse medisch analyselaboratorium Biron op hun website.

Nanodeeltjes?

Volgens Milner toont de foto met de witte stipjes alleen een onscherp beeld, en zijn de stipjes vuil of stof dat zich heeft verzameld op het bovenste glasplaatje, niet iets rond het bloedmonster zelf. Hij vervolgde dat er momenteel geen gerapporteerde morfologische veranderingen in rode bloedcellen zijn bij een normale COVID-19-infectie, verwijzend naar dit onderzoek.

Chloe James, microbiologe in het Academisch Ziekenhuis van Bordeaux, vertelde op 21 juni aan AFP dat het moeilijk is om precies vast te stellen wat de waargenomen witte vlekken zijn. Ze verklaarde dat deze vlekken "zeker geen nanodeeltjes" zijn. Op deze foto's worden de rode bloedcellen immers waargenomen door de lens van een optische microscoop en niet door een elektronenmicroscoop. De resolutie van een optische microscoop is echter te laag om nanodeeltjes te zien.

Alle door AFP geïnterviewde experts benadrukten het gebrek aan wetenschappelijke basis voor de conclusies in het verhaal.

Microbiologe Chloé James vertelde dat er "geen verband is tussen het vaccin" tegen COVID-19 en de foto’s, en dat de gezonde bloedcellen in de tweede foto te zien zijn.

Ook de Biologe Véronique Vergé vertelde dat het verhaal niet geloofwaardig is: “Dit is geen wetenschappelijk artikel. Er zijn geen tekenen van enige methodologie. Dat is genoeg om te zeggen dat deze beweringen geen waarde hebben.”

Het Europees Geneesmiddelenbureau houdt nauwlettend toezicht op mogelijke bijwerkingen van de vaccins die zijn goedgekeurd. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) dient hetzelfde doel in de Verenigde Staten.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn op 28 juni 2021 wereldwijd ten minste 2,6 miljard vaccindoses tegen COVID-19 toegediend.

Vertaling en aanpassing:
VACCINS COVID-19