Deze video toont oefening van marineacademie in Nigeria, geen slavenhandel in DR Congo
- Gepubliceerd op 3 juni 2024 om 11:05
- Leestijd: 4 min
- Door: Samad UTHMAN, AFP Nigeria
- Vertaling en aanpassing: Charlotte STEENACKERS
Copyright © AFP 2017-2024. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"SLAVENVEILING! Vandaag de dag!", luidt de titel van een Frontnieuws-artikel van 20 mei 2024 dat meer dan vijfduizend keer is bekeken op hun Telegramkanaal. "Onderstaande video toont een andere “verkoop” van kinderen die vandaag plaatsvindt in Congo", wordt in de eerste zin van het artikel geschreven. Het is niet de eerste keer dat AFP artikelen van deze site heeft ontkracht (bijvoorbeeld hier, hier en hier).
Andere berichten op sociale media, waaronder een Facebookpost van 19 mei 2024 gekoppeld aan dezelfde video, zeggen: "Excuses aanbieden voor de vroegere slavernij. Het helpt blijkbaar niet. Hier verkopen Afrikanen andere Afrikanen om als slaaf in de mijnen te werken (Congo)".
De video bij de posts toont een grote groep jongeren met kaalgeschoren hoofden en minimale kleding die dicht op elkaar in een modderige greppel staan, gadegeslagen door wat militaire instructeurs in zwarte broeken en blauwe bovenkleding lijken te zijn.
"Zo gebeurde het 400 jaar geleden!" luidt het bijschrift bij de video. "Ze werden naar het strand gemarcheerd waar ze werden verkocht".
De video met de onjuiste bewering werd voor het eerst gepost door een in de Verenigde Staten gevestigd account genaamd "Cornbread Mafioso". Op het account met 32 duizend volgers wordt regelmatig content gedeeld over de Verenigde Staten, in het bijzonder over zwarte Amerikanen. Volgens de beschrijving van het account is Cornbread Mafioso een zelfbenoemde X-versie van een Amerikaanse "shock jock" (radiozenders die luisteraars vermaken met humor en provocerende inhoud die een deel van het publiek kan beledigen).
In het Frontnieuws-artikel wordt een video gedeeld van de "Alex Jones Show" waarin de verkeerde informatie ook wordt herhaald. Alex Jones heeft regelmatig onjuiste beweringen gedeeld, met name over de coronapandemie (hier en hier). Jones en Infowars, een website die complottheorieën verspreidt waarvan Jones de eigenaar is, zijn de afgelopen jaren van verschillende platforms verbannen.
De onjuiste bewering bij dezelfde video werd duizenden keren gedeeld in verschillende talen, bijvoorbeeld in het Engels, Grieks, Frans en Servisch.
Congo crisis?
De DRC heeft enkele van de grootste reserves van edel metalen in Afrika, waaronder kobalt, koper, goud, lithium, tantaal, tin en titanium (link hier gearchiveerd).
De mijnindustrie in het land staat echter voor veel uitdagingen, waaronder conflicten, veiligheidsrisico's, tekortkomingen in de infrastructuur, politieke instabiliteit en instabiele grondstofprijzen.
De mineraalhandel is een belangrijke drijfveer voor het voortduren van een decennialang conflict, aangezien gewapende groepen de mijnlocaties controleren (link hier gearchiveerd).
Mijnbouw wordt ook in verband gebracht met mensenrechtenschendingen en uitbuiting, zoals gedwongen uitzettingen en slavernij of dwangarbeid van mijnwerkers (link hier gearchiveerd).
Militaire oefening
Met behulp van InVID-WeVerify hebben we keyframes uit de clip gehaald en omgekeerde zoekopdrachten naar afbeeldingen uitgevoerd.
Dit leidde ons naar de oorspronkelijke clip, die op 17 juni 2023 op TikTok werd geplaatst door een account met de naam "Kingdbn97" (zie hier).
"Deze dag is altijd een gedenkwaardige dag", luidt het onderschrift. AFP heeft geprobeerd contact op te nemen met de accounthouder voor commentaar, maar heeft op het moment van publicatie nog geen reactie ontvangen.
Ondertussen waren in de clip andere getagde TikTok-handles te zien, waaronder die van het Institute of Transport and Management Technology (ITMT), een in Lagos gevestigde maritieme- en luchtvaartacademie.
Cynthia Chidera Ahamefule, academisch directeur van het ITMT, bevestigde dat de scène in de video een militaire oefening toont voor nieuwe cadetten in 2023.
"De video is van ons instituut. Het is heel verrassend dat veel mensen onwetend zijn over dingen. Het is een oefening genaamd de 'doop' (ontgroening, ed.), voor nieuwe cadetten die net zijn toegelaten tot de school", zei Ahamefule aan AFP.
Ahamefule voegde eraan toe dat het jaarlijkse ritueel deel uitmaakt van de introductie van de rekruten in de "militaire wereld".
Ahamefule stuurde AFP video's en foto's van de laatste ronde nieuwkomers die deelnamen aan hetzelfde ritueel op 24 mei 2024.
Op de beelden is te zien hoe de rekruten witte t-shirts en shorts dragen voordat ze de oefening afleggen en bedekt zijn met modder na het evenement.
Hun instructeurs zijn te zien in dezelfde blauwe en zwarte uniformen als in de video gekoppeld aan de misleidende berichten.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op