Foto vrouwenmars gemanipuleerd om voorstanders van abortusrechten aan te vallen
- Gepubliceerd op 13 december 2024 om 13:51
- Leestijd: 3 min
- Door: Bill MCCARTHY, AFP Verenigde Staten
- Vertaling en aanpassing: Liesa PAUWELS , AFP Nederland
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"Dit blijft eeuwig op internet en die dochter zal zich gaan realiseren dat haar moeder haar liever had zien verdwijnen in een afvoerslang tijdens een zuigcurettage/abortus," reageerde een socialemediagebruiker onder de foto die op 21 november 2024 op X werd gepubliceerd. Op de foto zijn een vrouw en een meisje te zien waarbij het lijkt alsof ze een bord omhooghouden waarop in het Engels staat: "Ik wil dat mijn dochter het recht op abortus heeft dat ik niet had."
Soortgelijke berichten - vaak met kritiek op abortusactivisten - werden ook in het Nederlands op Facebook geplaatst. De foto ging viraal in het Engels op verschillende socialemediaplatforms, waaronder Facebook, Instagram, X en TikTok. Andere versies ervan circuleerden wijdverspreid online met dezelfde tekst in het Spaans.
De foto werd echter gemanipuleerd en de tekst op het bord werd vervangen.
De berichten verspreidden zich na de herverkiezing van Donald Trump in de Verenigde Staten, die campagne voerde om staten zelf zeggenschap te geven over de toegang tot abortus. Tijdens zijn eerste termijn benoemde Trump drie conservatieve rechters in het Amerikaanse Hooggerechtshof die decennia aan juridisch precedent ontmantelden door het federaal recht op abortus ongedaan te maken.
Bewerkte foto van een vrouwenmars
Via een omgekeerde zoekopdracht naar de afbeelding werd de originele foto teruggevonden in een artikel van 24 maart 2023 op een Mexicaanse website genaamd 'La Casa De Todas y Todos' (hier gearchiveerd).
Op het bord van de vrouw staat: "Soy mamá de la niña que jamás vas a tocar", wat vertaald betekent: "Ik ben de moeder van het kleine meisje dat je nooit zult aanraken."
In het artikel worden foto's en beschrijvingen gegeven van de Internationale Vrouwendag van 8 maart in Monterrey, een stad in het noordoosten van Mexico. De foto's werden toegeschreven aan fotografe Alejandra García (hier gearchiveerd).
Toen AFP contact opnam met haar via Instagram op 25 november 2024, bevestigde García dat zij de fotograaf was en verklaarde dat de versie van de foto die online werd gedeeld "zeker gemanipuleerd" is. Ze vertelde ook dat de moeder op de foto haar toestemming gaf om de foto te maken en online te publiceren.
"Het lijkt me erg oneerlijk dat ze haar foto gebruiken om andere boodschappen te delen," zei ze. "Het is erg triest dat de echte boodschap gaat over geweld tegen kleine meisjes en dat ze dat, met het gezicht van een minderjarige op de foto, hebben gebruikt om leugens te verspreiden."
García gaf AFP het onbewerkte beeldbestand van haar camera. Daaruit bleek inderdaad dat de poster over de dochter ging en niet over abortus.
Metadata van het bestand bevestigen ook dat de foto werd genomen op 8 maart 2023, wat overeenkomt met de informatie in het Mexicaanse nieuwsartikel.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op