Video toont Duitse minister van Buitenlandse Zaken in Maleisië, niet China

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock bezocht eind oktober 2024 India en plant volgens Duitse media binnenkort een officieel bezoek aan China na spanningen tussen de minister en het land vorig jaar. Een video die online circuleert van Baerbock beweert echter dat ze geen welkom kreeg op het tarmac tijdens een bezoek aan China. De video is echter niet in China opgenomen, maar eerder dit jaar in Maleisië. Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stond het vliegtuig verkeerd geparkeerd, op een paar meter afstand van het Maleisische welkomstcomité, waardoor de minister naar de Maleisische ambtenaren toe moest lopen.  

"Duitse FM Annalena Baerbock landt in China met een opvallend gebrek aan welkomstfanfare", schreef een socialemediagebruiker op X op 28 oktober 2024 en deelde ook een video van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken die uit een vliegtuig stapt.

Dezelfde video werd ook gedeeld op andere sociale media zoals Facebook en Threads en in andere talen zoals Engels, Duits, Servisch en Grieks. Sommige berichten in het Spaans beweren ook dat de video is opgenomen tijdens haar recente missie naar India van 24 tot 26 oktober 2024. 

De video is echter niet opgenomen in oktober 2024 in China of India, maar tijdens een officieel bezoek aan Maleisië. Er was een welkomstcomité, maar door een miscommunicatie moest de minister verder lopen dan vooraf was afgesproken. 

Image
Screenshot van een onjuiste post op Facebook. Genomen op 31/10/24.

Annalena Baerbock maakt deel uit van de partij Die Grünen en is sinds 2021 Duits minister van Buitenlandse Zaken. Ze maakt deel uit van de regeringscoalitie van de Duitse kanselier Olaf Scholz. 

Video opgenomen in Kuala Lumpur

Wanneer we omgekeerd zoeken naar de video met de minister komen we snel te weten dat de originele beelden eerder dit jaar werden gemaakt in januari tijdens een bezoek aan Maleisië. De Duitse ambassade in Maleisië publiceerde op 19 januari 2024 een Instagramreel met dezelfde videobeelden van Baerbocks reis door Zuidoost-Azië van 11 tot 12 januari 2024. De video toont haar aankomst op de internationale luchthaven van Kuala Lumpur.

Image
Screenshots van de Instagram post van Duitse ambassade op 19/1/24 (links) vergeleken met video die online circuleert in oktober 2024 (rechts). Genomen op 31/10/24.

In de video van de ambassade op Instagram zien we dezelfde elementen als in de video die beweert in China te zijn opgenomen: dezelfde bus en mensen op het tarmac.

Image
Screenshots van de Instagram post van Duitse ambassade op 19/1/24 (links) vergeleken met video die online circuleert in oktober 2024 (rechts). Genomen op 31/10/24.

Na navraag door AFP op 31 oktober 2024 bevestigde een woordvoerder van het Duitse ministerie dat deze video niet in China werd gemaakt, maar in Maleisië. Duitse media tonen ook foto's van de minister die op 12 januari 2024 in Kuala Lumpur aankomt in dezelfde outfit met een soortgelijke set-up. 

Vliegtuig verkeerd geparkeerd

Volgens de woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken werd Baerbock ontvangen door een welkomstcomité, in tegenstelling tot wat de berichten beweren. "Door een miscommunicatie op de luchthaven stond het vliegtuig op een andere parkeerplek dan eerder afgesproken, terwijl het ontvangstcomité op de eerder afgesproken plek stond." "De minister moest dus verder lopen om het ontvangstcomité te ontmoeten," legde hij uit.

De video werd ook besproken tijdens een persconferentie die de Duitse regering op 28 oktober 2024 organiseerde. Wanneer Sebastian Fischer, een ambtenaar van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, ondervraagd wordt over de video, legt hij uit dat "door een misverstand het vliegtuig niet parkeerde waar het had moeten parkeren. Daardoor werd het welkomstcomité op een andere plek opgesteld dan waar het vliegtuig tot stilstand kwam."

Wrijvingen met China

De video die circuleert over het vermeende niet-bestaande onthaal in China bij Baerbocks aankomst speelt zich af tegen de achtergrond van eerdere spanningen tussen de minister en de Chinezen. 

Vorig jaar baarde Baerbock opzien toen ze de Chinese president Xi Jinping tijdens een bezoek aan de VS een dictator noemde. Eerder had ze al bij verschillende gelegenheden gevoelige kwesties aan de orde gesteld, zoals de situatie in de Straat van Taiwan, de oorlog in Oekraïne en de beknotting van de mensenrechten in China. 

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken is al  herhaaldelijk het mikpunt geweest van valse beweringen, zoals AFP hier, hier of hier al factcheckte. 

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op