Dit detail uit een 15e-eeuws schilderij is in de lijst gefotoshopt

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een Facebook-post die zogenaamd een foto laat zien van Lynn Forester de Rothschild, een lid van de enorm rijke Rothschild-dynastie, staand voor een schilderij waarop een monster baby’s opeet, is meer dan 200 keer gedeeld. De foto is bewerkt. Rothschild poseerde in werkelijkheid tijdens een fotoshoot voor een schilderij met paarden, op een landgoed van de familie.

De post werd hier op 12 juli 2020 gepubliceerd en is sindsdien meer dan 200 keer gedeeld. Het toont een vrouw die poseert voor een open haard en een schilderij met daarop een zwart, gehoornd monster die kauwt op bloederige mensenlichamen. Onder de foto staat “Lynn Rothschild en haar baby-eet decor”.

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 17 juli 2020

De foto circuleerde eerder al op sociale media in Engelstalige posts, zoals in deze Facebook-post uit februari 2019 en deze tweet uit februari 2018. Meerdere Facebook-posts met de gefotoshopte foto erin, waaronder deze, noemen Rothschild een “kwaadaardige mega-massamoordenaar”. 

De foto is echter bewerkt. Een vertegenwoordiger van de fotograaf die de foto maakte vertelde AFP Factcheck dat op het oorspronkelijke portret een ander schilderij staat. De beschuldiging dat het kunstwerk in de misleidende post te maken heeft met het eten van baby’s klopt ook niet: het toont de duivel die kauwt op verdoemde zielen, niet baby’s. 

Vijf merries

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Google van de foto in de Facebook-post leidt naar een soortgelijke foto van Lady de Rothschild, poserend voor een open haard, maar met een ander schilderij achter haar.

Screenshot van de Google omgekeerde beeldzoekopdracht, gemaakt op 17 juli 2020

Tussen de eerste zoekresultaten staat een link naar een artikel en fotogalerij, in 2014 gepubliceerd in het tijdschrift Harper’s Bazaar, over Lady de Rothschild en haar familielandgoed Ascott House. Naast de foto staat het bijschrift, “Het hoofdgebouw in Ascott bevat erfstukken en kunst van de familie Rothschild, waaronder het schilderij Five Brood Mares at the Duke of Cumberland's Stud Farm, door George Stubbs”. Er staat ook een naamsvermelding bij voor fotograaf Simon Upton. 

Benaderd door AFP Factcheck bevestigde Simon Upton’s vertegenwoordiger, Karen Howes, dat “het oorspronkelijke portret gemaakt door Simon Upton van Lady de Rothschild degene is zoals gepubliceerd in Harper’s Bazaar in 2014.” 

Het Britse National Trust bevestigt op hun website dat het schilderij uit 1765 door de beroemde Engelse schilder George Stubbs deel uitmaakt van hun collectie op het Ascott-landgoed. De website van het Ascott-landgoed legt uit dat het huis in 1949 aan de National Trust gedoneerd werd, maar “nog steeds een buitenverblijf is voor de Rothschild familie”. 

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met de Tineye afbeeldingszoekmachine laat ook zien dat het schilderij in de Facebook-post niet de enige gefotoshopte versie van het portret is. Anderen tonen Lady de Rothschild staand voor een afbeelding van de Amerikaanse president Donald Trump en de duivel

Verdoemden, geen baby’s

Het bijschrift in de misleidende Facebook-post heeft het over een “baby-eet decor”. Het kunstwerk dat achter Rothschild gefotoshopt is heeft echter niks te maken met baby’s. Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Tineye leidt naar een Tumblr pagina, waar de afbeelding verschijnt met het bijschrift “The Last Judgment - Blessed Fra Angelico”. 

De zogenaamde baby-eter is inderdaad een detail uit Het Laatste Oordeel (tempera op paneel), een kunstwerk gemaakt in de eerste helft van de 15e eeuw door de Italiaanse renaissancekunstenaar, Fra Angelico.

Foto van Het Laatste Oordeel door Fra Angelico, via Wikimedia Commons, met de duivel rechtsonder afgebeeld

Zoals is beschreven op verschillende websites (zoals hier, hier en hier) toont het schilderij Jezus Christus (bovenin) tijdens de Dag des Oordeels, terwijl hij beslist welke levenden en doden naar de hemel gaan en welke naar de hel. De linkerhand van Jezus wijst naar beneden en aan zijn linkerkant drijven demonen mensen de hel in. 

Het monster in de rechterbenedenhoek van het schilderij is de duivel die kauwt op de zielen van zij die verbannen zijn tot een eeuwigheid in de hel. Van dichtbij bekeken zijn het geen baby’s, zoals de misleidende Facebook-post beweert. 

De familie Rothschild is een Europese bankiersdynastie, en naar verluidt één van de rijkste families ter wereld. Ze vormen vaak een doelwit voor complottheoretici die bijvoorbeeld hebben beweerd dat ze het weer controleren om te profiteren van natuurrampen en achter de recente uitbraak van het coronavirus zitten. De familie wordt ook vaak geassocieerd met grootscheepse complottheorieën over de Illuminati en satanisme

De Amerikaanse zakenvrouw Lady Lynn Forester de Rothschild maakt deel uit van de familie sinds haar huwelijk met de Britse bankier Sir Evelyn de Rothschild.