
Deze video toont verkiezingsfraude in Rusland in 2018, geen stemfraude in Michigan
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 10 november 2020 om 11:43
- Leestijd: 2 min
- Door: Loes WITSCHGE, AFP Netherlands
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
De video werd hier gepubliceerd op 5 november 2020 en is sindsdien meer dan 700 keer gedeeld. "Stemfraude in Michigan verwijderd van Twitter," staat in het bijschrift. De video van 39 seconden toont een stembureau met in het midden een bus waarin twee vrouwen, een in het blauw en een in een jurk, vellen papier stoppen.

De video, die gedeeld werd terwijl de stemmen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020 werden geteld, was één van verschillende claims op sociale media dat er gefraudeerd was in de staat Michigan. De democraat Joe Biden won de staat, nadat deze in 2016 rood was gekleurd. De video lijkt een screenshot van een andere Facebook-gebruiker, op wiens profiel talrijke pro-Trump posts te vinden zijn, hoewel AFP Factcheck de video op 9 november 2020 niet kon terugvinden op het account.
Joe Biden werd op 7 november 2020 uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing, maar Donald Trump weigert de uitslag te erkennen en heeft beweerd dat er gefraudeerd is, zonder hiervoor bewijs te geven.
De video in de Facebook-post komt in werkelijkheid uit 2018 en toont een Russisch stembureau, niet één in Michigan.
Een omgekeerde beeldzoekopdracht van een still uit de video met Yandex leidt naar dit Russischtalige nieuwsartikel over stemfraude in Lyubertsy, Rusland, tijdens de presidentsverkiezingen die daar op 18 maart 2018 plaatsvonden.
Een Google-zoekopdracht met de trefwoorden “Lyubertsy ballot stuffing video” leidt terug naar deze AFP-video die dezelfde beelden van de Russische verkiezingscommissie gebruikt en op 18 maart 2018 geüpload is op YouTube.
“Verkiezingswaarnemers wezen op camerabeelden van de Russische verkiezingscommissie die leken te laten zien hoe personeel extra stemmen in een stembus stopte in een stembureau in de Russische stad Lyubertsy, aan de rand van Moskou," luidt het bijschrift van de video. "De kiescommissie heeft erkend dat dit geval fraude lijkt aan te tonen, en heeft gezegd dat frauduleuze stemmen zullen worden geannuleerd."
De Washington Post publiceerde de video ook, op 19 maart 2018, en meldde dat Lyubertsy “één van de districten is waar de resultaten nietig werden verklaard” vanwege fraude.
De bewering dat de video een stembureau in Michigan toont in november 2020 werd ook ontkracht door andere factcheck-organisaties, waaronder Politifact en Check Your Fact.
AFP Factcheck heeft tientallen onjuiste beweringen over de Amerikaanse verkiezingen geverifieerd; hier is een overzicht.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op