Deze video toont een incident in Pakistan naar aanleiding van een geschil over land

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video is honderden keren gedeeld op Facebook met de bewering dat het laat zien hoe moslims bomen “die door een NGO geplant zijn” uit de grond trekken “omdat de Koran het planten van bomen verbiedt”. Dit klopt niet. De video toont een incident in de Khyber Pakhtunkhwa-regio in Pakistan dat te maken heeft met een geschil over land. In de Islam wordt het planten van bomen beschouwd als liefdadigheid.

Niet te geloven, zij rukken de bomen uit die door een NGO geplant zijn,” begint de Facebook-post, die op 3 november 2020 gepubliceerd werd en sindsdien meer dan 600 keer gedeeld is. “Zogezegd omdat de Koran het planten van bomen verbiedt. En dan durven ze hier nog geld [te] vragen [aan] diezelfde NGO,” gaat de post verder. Erbij staat een video van iets meer dan een minuut die laat zien hoe een menigte jonge boompjes uit de grond trekt. 

Screenshot van de facebook-post, gemaakt op 6 november 2020

De video werd in augustus al gedeeld met soortgelijke beweringen door Facebook-gebruikers in India, bijvoorbeeld hier en hier

Maar de bewering klopt niet. 

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Yandex leidt terug naar dezelfde video, die hier op 9 augustus verscheen op Facebook. In het bijschrift staat: “De lokale bevolking van Mandi Kas, Bara, in het Khyber stammengebied, ontwortelde jonge boompjes van de plantcampagne van een wetgever uit Khyber Pakhtunkhwa en beweerde dat ze ‘met geweld op privéterrein waren geplant’.”

Onderstaand screenshot vergelijkt de beelden van de video uit de misleidende Facebook-post (L) met die gevonden door de omgekeerde beeldzoekopdracht (R):

Zij-aan-zij vergelijking van de video in de misleidende Facebook-post en de post gevonden door middel van omgekeerde beeldzoekopdracht, gemaakt op 6 november 2020

Een Google zoekopdracht naar “Khyber trees uprooted” (Khyber bomen ontworteld) laat zien dat het incident in de Khyber Pakhtunkhwa regio van Pakistan verslagen werd door verschillende media, zoals hier in de Pakistaanse krant Pakistan Today, hier in de krant The News International en hier door het Pakistaanse tv-station Saama TV. 

Dawn, een Engelstalige krant uit Pakistan, publiceerde hier op 10 augustus 2020 een soortgelijk bericht.

In het bericht staat, “in een gesprek met Dawn.com zei een ambtenaar van het districtsbestuur dat er een geschil was tussen twee machtige stammen over eigendom van het land. 'Een van de partijen was aanwezig toen de campagne werd geïnaugureerd, terwijl de andere niet op de hoogte was van de actie en de jonge boompjes ontwortelde,’ zei hij.''

In de Islam wordt het planten van bomen gezien als liefdadigheid. Volgens het boek Sahieh Al-Boekharie, beschouwd door soennitische moslims als een van de meest betrouwbare verzamelingen van citaten en verzen van de profeet Mohammed, zei de profeet: “Elke moslim die planten kweekt of grond verbouwt, waarvan een vogel, een dier of een mens eet, wordt beschouwd als iemand die een aalmoes heeft gegeven”.

 
Vertaling en aanpassing: