De man in deze foto’s heeft niks te maken met de moord op Bas van Wijk

  • Dit artikel is meer dan een jaar oud.
  • Gepubliceerd op 21 augustus 2020 om 17:33
  • Leestijd: 3 min
  • Door: Loes WITSCHGE, AFP Nederland
Een Facebook-post die meer dan 1.300 keer is gedeeld, beschuldigt een man met een vuurwapen ervan Bas van Wijk te hebben vermoord. Dit klopt niet. De man op de foto’s is geen verdachte in de dodelijke schietpartij in Amsterdam, bevestigt het Openbaar Ministerie.

“Dit is dus die laffe kansenparel die die jongen Bas van Wijk heeft doodgeschoten … Hij moet hierdoor te herkennen zijn,” staat in de Facebook-post, hier, hier en hier gepubliceerd op 10 augustus en sindsdien meer dan 1.300 keer gedeeld. In de post staan twee foto’s van een man die over houten plankier rent met een vuurwapen in zijn hand.

Image
Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 21 augustus 2020

Bas van Wijk, 24, werd doodgeschoten in park De Oeverlanden, Amsterdam, op 8 augustus 2020. Volgens mediaberichten hebben getuigen gezegd dat van Wijk beschoten werd nadat hij een groep mannen aansprak die probeerden een horloge van een vriend te stelen. Op 14 augustus berichtte het OM dat een verdachte heeft bekend dat hij op van Wijk heeft geschoten. Ook drie andere verdachten zitten nog vast voor het schietincident. 

De schietpartij veroorzaakte woede op sociale media. Sommigen vroegen waarom de dood van van Wijk, die wit was, niet leidde tot protesten zoals die na de moord op 25 mei van George Floyd in de Verenigde Staten. De dood van de 46-jarige zwarte man, die stierf nadat een witte politieagent hem bijna negen minuten tegen de grond drukte, leidde tot massale demonstraties tegen politiegeweld en racisme, ook in Nederland. 

De bewering dat de man op de Facebook-post Bas van Wijk dood heeft geschoten, is onjuist. Het OM Amsterdam bevestigde aan AFP Factcheck dat hij niet de persoon is die bekende op van Wijk te hebben geschoten, noch één van de andere verdachten die nog vastzitten. De foto’s zijn in werkelijkheid screenshots uit een video gemaakt tijdens een dodelijke steekpartij in Scheveningen op 10 augustus 2020. 

Steekpartij Scheveningen

Meerdere mensen wijzen er in de comments bij de misleidende Facebook-post terecht op dat de beelden zijn van de steekpartij op de pier van Scheveningen, waarbij een 19-jarige man uit Rotterdam om het leven kwam; niet de plaats waar Bas van Wijk werd doodgeschoten. Een video met daarin de beelden staat in dit RTL Nieuws artikel over de steekpartij.

Image
Zij-aan-zij vergelijking van de Facebook-post (L) en een still van een video die naar verluidt is gemaakt tijdens de dodelijke steekpartij in Scheveningen (R), screenshots gemaakt op 21 augustus 2020

De video laat meer van de omgeving zien, waaronder het omcirkelde gebouw dat ook zichtbaar is in een 360-graden foto op Google Maps, gemaakt vanaf de pier van Scheveningen.

Image
Vergelijking van een still uit de video (L) en een 360-graden foto gemaakt vanaf de pier van Scheveningen (R), screenshots gemaakt op 21 augustus 2020

Fleur Mosterdijk, woordvoerder voor Politie eenheid Den Haag, vertelde AFP Factcheck op 14 augustus dat de beelden in de Facebook-post “meegenomen” worden in een onderzoek naar de moord in Scheveningen. 

Geen verdachte

Een door politie gepubliceerde foto van de plaats waar Bas van Wijk werd doodgeschoten laat zien dat de omgeving er totaal anders uitziet dan die in de misleidende Facebook-post. 

Image
Screenshot van de politie.nl website, gemaakt op 21 augustus 2020

Franklin Wattimena, woordvoerder voor OM Amsterdam, vertelt aan AFP Factcheck, “de man op de foto is niet degene die bekend heeft op Bas van Wijk te hebben geschoten. De man is überhaupt niet één van de verdachten die in het onderzoek naar de dood van Bas van Wijk is aangehouden.”

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op