Oude foto toont plunderaars tijdens protesten in Baltimore in 2015

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een post die bijna 6,000 keer gedeeld is op Facebook beweert plunderaars te laten zien die een winkel overvallen tijdens antiracismedemonstraties in de Verenigde Staten na de dood van George Floyd. De foto laat inderdaad plunderaars zien, maar werd in 2015 genomen tijdens demonstraties die volgen op de dood van Freddie Gray. Gray was een zwarte man die in politiehechtenis in coma raakte in Baltimore, Maryland.

De post werd hier op 8 juni 2020 gepubliceerd en werd verschillende keren gekopieerd, bijvoorbeeld hier en hier. Samen werden deze posts bijna 6,000 keer gedeeld. 

In het bericht staat een foto van jonge mannen die een gebouw uit lijken te rennen met producten in hun armen. “Kijk naar de pijn en leed op al hun gezichten als ze rouwen om de tragische dood van George Floyd,” staat in het bijschrift.

Screenshot van de Facebook post, gemaakt op 16 juni 2020

De post werd ook duizenden keren gedeeld op Facebook in het Engels, Spaans en Portugees

De foto verscheen op Facebook temidden van massale demonstraties in de Verenigde Staten en andere landen, waaronder Nederland, tegen racisme en politiegeweld. De protesten braken uit na de dood van George Floyd in Minneapolis op 25 mei 2020. 

Floyd, een 46-jarige zwarte man, stikte nadat politieagent Derek Chauvin bijna negen minuten lang op zijn nek knielde. Gruwelijke videobeelden van Floyd’s overlijden gingen de wereld over en zijn miljoenen keren bekeken. 

Hoewel er tijdens deze recente protesten geweld ontstond en geplunderd werd, wordt de foto in de post buiten de eigen context gebruikt. 

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met TinEye toont aan dat de foto tenminste sinds 2016 online circuleert. 

De foto kan teruggeleid worden naar een fotogalerij die op 8 mei 2015 gepubliceerd werd op de website van de Amerikaanse krant Baltimore Sun. In de kop boven de fotogalerij staat: “100 blijvende beelden van de Freddie Gray-protesten en nasleep in Baltimore”. 

Volgens de site werd de foto uit de Facebook post gemaakt door Baltimore Sun fotograaf Jerry Jackson. “Plunderaars legen de CVS op Pennsylvania en North Avenue tijdens de rel van maandag,” luidt het bijschrift.

Screenshot gemaakt op 10 juni 2020 van het beeld op de Baltimore Sun website uit 2015

Een Google zoekopdracht naar “CVS pharmacy looting Freddie Gray” voor het jaar 2015 leidt naar een videoreportage van CNN over de plundering van de drogist op 27 april 2015. De drogist werd dezelfde dag in brand gestoken en ging in maart 2016 pas weer open

AFP Factcheck verifieerde de locatie van de foto met Google Maps Street View. Op de beelden, die vóór de plundering gemaakt werden, zijn de blauwe deur en de bakstenen muur uit de Facebook post te zien.

Vergelijking tussen Google Street View beelden van de CVS drogist en de foto gedeeld op Facebook

Freddie Gray, een 25-jarige zwarte man, overleed op 19 april 2015, een week nadat hij letsel opliep aan zijn ruggengraat terwijl hij vervoerd werd in een politiebusje. Zijn arrestatie in Baltimore werd vastgelegd op video en online verspreid. Na zijn dood ontstonden rellen en werd er geplunderd in Baltimore. 

Na de dood van George Floyd werd in veel landen gedemonstreerd tegen racisme. AFP Factcheck ontkrachtte tientallen beweringen (in het Engels) op sociale media rondom Floyd’s dood en de protesten. 

Dit artikel is aangepast en vertaald uit het Engels door Loes Witschge.