De man op de foto is een bestuurslid uit 1984 van de JOVD Den Haag, niet Marc Dutroux

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Meerdere posts op sociale media beweren ten onrechte dat minister-president Mark Rutte samen op een zwart-witfoto staat met de veroordeelde kindermisbruiker Marc Dutroux. In werkelijkheid gaat het om een foto van het bestuur van de JOVD Den Haag in 1984; de man naast Rutte heet Paul Jahn. 

“Kijk eens wie er naast Marc Dutroux staat! Onze minister Mark Rutte,” staat in het bijschrift van een foto in één van de Facebook-posts, die sinds 10 september 2020 92 keer gedeeld werd. 

Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 25 september 2020

De bewering dat een jonge Mark Rutte (tweede van links) op de foto staat naast Marc Dutroux, een veroordeelde seriemoordenaar, verkrachter en kindermisbruiker uit België, werd in totaal meer dan 150 keer gedeeld in verschillende Facebook-posts, zoals hier, hier en hier, en op Twitter, bijvoorbeeld hier en hier

De bewering is onwaar. De man met snor naast Rutte is zijn medebestuurslid van de JOVD Den Haag in 1984, Paul Jahn, niet Dutroux. 

JOVD Den Haag, 1984

Een omgekeerde beeldzoekopdracht met Google leidt terug naar de vermeende “Dutroux”-foto op Pinterest, die doorlinkt naar dit fragment uit het boek ‘De weg naar de macht. Een kroniek van de JOVD 1949-2015’ door politiek historicus Ewout Klei. Het hoofdstuk bevat de zwart-witfoto uit de Facebook-posts met als onderschrift “het bestuur van de JOVD Den Haag in 1984. Mark Rutte is de tweede van links”.

Een deel van het archief van de JOVD is opgenomen door het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Een zoekopdracht in het archief met de trefwoorden “JOVD Den Haag bestuur 1984” leidt naar een nummer uit januari 1984 van HB Info, het “mededelingenblad voor JOVD afdelingen en districten”. In het blad staan lijsten met de besturen van de lokale afdelingen van de JOVD, waaronder, op pagina 17, de JOVD Den Haag.

Screenshot met de contactgegevens van het JOVD Den Haag-bestuur uit 1984, gemaakt op 23 september 2020. Adressen vervaagd door AFP

De lijst laat zien dat de bestuursleden van de JOVD Den Haag uit 1984 Arnoud Wiegel, Paul Jahn, Mark Rutte, Maarten Vriens en Brenda Wiegel heetten. 

Nog een zoekopdracht in het archief, deze keer naar één van de bestuursleden Arnoud Wiegel, leidt naar deze JOVD-almanak uit 1984, met daarin de foto uit de Facebook-post. Onder de foto staan de namen van de bestuursleden, maar niet wie wie is.

Screenshot van de pagina in de almanak, gemaakt op 23 september 2020

Arnoud Wiegel, benaderd door AFP Factcheck, bevestigde per e-mail dat “de foto uit de Lustrumalmanak van de JOVD uit 1984 komt” en stuurde een eigen foto mee van de pagina. Hij voegt toe: “De mensen op de foto zijn van links naar rechts: Paul Jahn, Mark Rutte, Brenda Wiegel, Arnoud Wiegel en Maarten Vriens."