
Bewerkte video geen bewijs dat een raket insloeg in de haven van Beiroet
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 12 augustus 2020 om 13:25
- Laatst bijgewerkt op 12 augustus 2020 om 13:48
- Leestijd: 4 min
- Door: Juliette MANSOUR
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
“Explosie 2 met raketinslag. Kijk goed!!! [Op] beeld vertraagd met gemaakte foto is de raket duidelijk te zien,” staat in een Nederlandstalige Facebook-post die op 6 augustus 2020 werd gepubliceerd en sindsdien meer dan duizend keer is gedeeld.

Versies van posts met de video werden minstens 40.000 keer gedeeld in de Verenigde Staten en meer dan 20.000 keer in Canada. De beelden verschenen op Facebook, YouTube, Twitter en Instagram, in posts in het Engels, Frans en Arabisch.

De video toont grote rookpluimen die boven de haven van Beiroet uitstijgen. Ongeveer zes seconden later lijkt een raket de haven te raken en volgt een grote explosie.
Voor veel sociale media-gebruikers die de video deelden, is het bewijs dat de explosie in Beiroet op 4 augustus het resultaat was van een raketaanval. Als gevolg van de explosie kwamen minstens 160 mensen om het leven en raakten duizenden gewond.
Sommige gebruikers omschrijven de video, terecht, als een "negatieve" versie, met een filter die de lichtste delen van de video het donkerst maakt en vice versa, terwijl anderen het ten onrechte "infrarode" of "thermische" beelden noemen.
De Libanese president, Michel Aoun, heeft gezegd dat “nalatigheid” of “een raket of bom” de ontploffing van zo'n 2.750 ton van de zeer explosieve stof ammoniumnitraat, opgeslagen in de haven, veroorzaakte. Wat er precies gebeurde voorafgaand aan de explosie is nog onduidelijk.
Na de explosie ontstonden protesten door demonstranten die zeggen dat de ramp niet had kunnen gebeuren zonder de corruptie en incompetentie binnen de Libanese heersende klasse.
Oorspronkelijke video
Met InVid-WeVerify splitste AFP Factcheck de video uit in losse frames om vervolgens een omgekeerde beeldzoekactie te doen.
De eerste versie van deze video is te vinden op de website van CNN Arabic, gepubliceerd op 4 augustus 2020, met de kop "Libanon .. Een enorme explosie nabij de haven van Beiroet laat verwondingen, ernstige schade en chaos achter in het centrum van de hoofdstad."

Dezelfde beelden die op sociale media zijn gedeeld verschijnen in de CNN-video vanaf 11 seconden, hoewel er geen raket zichtbaar is en er geen negatief filter wordt gebruikt.

Het vertraagd afspelen van de video laat zien dat de vermeende raket verdwijnt, zo’n zeven seconden in de video, voordat hij zijn doel raakt.

Andere video’s van de explosie, gefilmd door meerdere mensen en van verschillende kanten, laten geen raket of bom voorafgaand aan de explosie zien.
Makkelijk te manipuleren video’s
Twitter-gebruikers creëerden hun eigen gemanipuleerde video’s met erin gemonteerde raketten om te laten zien hoe makkelijk het is beelden te bewerken.
Deze gebruiker voegde zelf een raket toe aan een andere video van de explosie en gebruikte hierbij ook een negatieve filter.
Een soortgelijke bewerkte video die beweert dat een raket de explosie in Beiroet veroorzaakte werd hier gefactcheckt door AFP in het Portugees.
Andere onjuiste en misleidende beweringen over de explosie in Beiroet, bijvoorbeeld dat het om een kernexplosie zou gaan, werden hier ontkracht door AFP.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op