De man die hier door Amerikaanse politie wordt aangehouden is geen FBI agent

Een video waarin witte agenten een zwarte man in de handboeien slaan en hem weer laten gaan nadat ze zijn identiteitsbewijs zien is duizenden keren gedeeld op Facebook. Volgens de posts liet de politie hem vrij omdat ze zich realiseerden dat hij FBI agent is. Deze bewering klopt niet. De video toont een incident dat in 2019 plaatsvond. De man in de video is geen FBI agent. De posts werden gedeeld temidden van grote demonstraties in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van George Floyd, een zwarte Amerikaanse man die stierf nadat een politieagent minutenlang zijn knie op zijn nek drukte.

De video werd vanaf 1 juni 2020 gedeeld in verschillende Facebook posts, zoals hier, hier en hier. Samen werden deze posts meer dan 4.000 keer gedeeld en werd de video meer dan 250.000 keer bekeken. Hij werd ook gedeeld op Twitter, zoals hier en hier.

“Hardleers! Amerikaanse politieagenten krijgen de schrik van hun leven als ze een 'zwarte man' willen arresteren, maar deze man zich identificeert als 'FBI-agent',” staat in één van de posts. Ook andere posts beweren dat de man in dienst is bij de Amerikaanse federale politiedienst.

Image
Een screenshot van de Facebook post, gemaakt op 2 juni 2020

De video werd ook honderdduizenden keren gedeeld in Facebook posts in het Engels, Frans, Spaans, Catalaans en Portugees

De oorspronkelijke video werd 30 mei 2020 gedeeld op Instagram en Facebook, temidden van massale demonstraties in de Verenigde Staten tegen racisme en politiegeweld. In deze oorspronkelijke posts staat dat de beelden vorig jaar werden opgenomen. “Iets zei me dat ik deze video nu al ruim een jaar moest bewaren,” zei de gebruiker in de post. 

De post benoemt de politie van Rochester, Minnesota. Rochester ligt zo’n 140 kilometer van Minneapolis, Minnesota, waar George Floyd 25 mei gedood werd door politie.

Image
Screenshot van de originele Instagram post met de video, gemaakt op 3 juni 2020

Nadat de video op grote schaal gedeeld werd, publiceerde de politie van Rochester op 1 juni 2020 een verklaring. “Een video werd gedeeld op 30 mei 2020 van een gebeurtenis om 1 uur ‘s ochtends op 1 juni 2019, vandaag een jaar geleden,” zei de politie. 

In de verklaring staat ook: “In tegenstelling tot de geruchten op sociale media was de persoon geen agent van de [FBI].”

In de video wordt een man aangehouden terwijl hij zegt, “je bent raciaal aan het profileren … je gaat ervan uit dat ik iemand ben die ik niet ben … jullie vallen me lastig.” De agenten sluiten hem dan in de handboeien. De agenten checken vervolgens een identiteitsbewijs van de man en laten hem dan weer gaan. 

Op geen enkel moment in de video zegt de aangehouden man dat hij FBI agent is. Hij blijft de agenten alleen vertellen dat ze de verkeerde persoon voor zich hebben. 

In hun verklaring zegt de politie van Rochester dat ze geloofden dat de man iemand was die verdacht werd van mishandeling. “De persoon was van ongeveer dezelfde lengte, gewicht en leeftijd als de persoon voor wie de agent een arrestatiebevel dacht te hebben,” aldus de politie. In de verklaring staat ook dat de man “niet meewerkte” aan het verzoek zijn identiteitsbewijs te laten zien en dat hij vrijgelaten werd nadat was vastgesteld dat hij niet de verdachte persoon was. 

Een Twitter gebruiker die de man in de video zegt te kennen ontkent dat hij FBI agent is. Een andere sociale media gebruiker identificeerde de man als Atter en zei dat hij ambulancepersoneel is. 

Via deze gebruikers vond AFP Factcheck de Facebook account van een man genaamd Atter die de video op 30 mei zelf deelde. Hij schreef: “Ik herinner me dit. Die shit was verkeerd.” AFP Factcheck heeft contact met hem gezocht, maar had geen reactie ontvangen op het moment van publicatie van dit artikel.

De 46-jarige George Floyd overleed nadat hij langdurig tegen de grond werd gedrukt door een witte politieagent, geïdentificeerd als Derek Chauvin, in het bijzijn van drie andere agenten. De vier agenten zijn ontslagen bij de politie en Chauvin is aangeklaagd voor moord. De overige drie agenten worden aangeklaagd voor medeplichtigheid. Floyd kon niet worden gereanimeerd nadat hij was overgebracht naar een ambulance. Voorafgaand aan zijn dood was hij aangehouden omdat hij naar verluidt vals geld in een winkel had gebruikt om sigaretten te kopen. Zijn dood veroorzaakte overal in de Verenigde Staten en ook daarbuiten, inclusief in Nederland, grootschalige antiracismeprotesten.

Update 5 juni 2020: Sinds publicatie van deze post heeft de man in de video een verklaring geplaatst
 
op zijn persoonlijke Facebook pagina. Hij zegt: "Ik ben geen FBI agent en werk niet voor een andere 

politiedienst. Ik geloof dat deze video een duidelijke indicatie is van raciaal profileren. Had de
 
politieagent me benaderd met een moreel kompas of respect, dan geloof ik dat dit [incident]
 
voorkomen had kunnen worden."

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op