Deze foto toont hoe Macron rent om mensen te begroeten op een beurs in 2023

Een foto van de Franse president Emmanuel Macron die door een hal rende, werd genomen toen hij op weg was om deelnemers aan de Parijse Landbouwbeurs in 2023 te begroeten. Een jaar later deelden gebruikers van sociale media de foto met de onjuiste bewering dat de president op de vlucht was voor een boerenprotest op de beurs in februari 2024. De foto is in 2023 gemaakt door AFP, en verschillende persbureaus publiceerden soortgelijke beelden. 

"Macron bezoekt Paris International Agricultural Show 2024. Waar woedende boeren proberen om Macron te pakken. Lukt niet, hij rent er als een haas vandoor", luidt een bericht op X in het Nederlands van 24 februari 2024. 

Op de afbeelding lijkt Macron te rennen, terwijl hij wordt gevolgd door beveiligingspersoneel. 

Posts met vergelijkbare beweringen gekoppeld aan dezelfde afbeelding zijn te vinden op Facebook (hier en hier), op X (hier, hier en hier) en Telegram.

De claim is op Facebook verspreid in verschillende talen, bijvoorbeeld in het Frans, in het Engels, in het Spaans, in het Grieks en in het Arabisch.

Image
Screenshot van een van de misleidende berichten, vastgelegd op 1 maart 2024

Berichten begonnen te circuleren nadat Macron op 24 februari 2024 werd uitgejouwd door boeren die inbraken om te protesteren bij de opening van de 60e editie van de Parijse landbouwbeurs.

De rel leidde tot botsingen met de politie. Zes mensen werden gearresteerd en acht veiligheidsagenten raakten gewond (link hier gearchiveerd). 

Dit protest vond plaats in het kader van een reeks demonstraties en wegblokkades die Franse boeren al meer dan een maand organiseren om de versoepeling van de milieuregels van de Europese Unie, financiële hulp voor sectoren in crisis en compensatie voor de verhoging van het tarief van dieselbrandstof voor agrarisch gebruik te eisen (hier en hier gearchiveerd).

Image
Franse boerenleden van landbouwvakbonden spreken met president Emmanuel Macron bij de opening van de 60e Internationale Landbouwbeurs, in Parijs, 24 februari 2024. (AFP / Ludovic MARIN)

Macron bracht de hele dag door op de 2024 Landbouwbeurs toen boze boeren hem hoonden en slaags raakten met de politie op 24 februari. Het beeld uit de posts op sociale media dateert echter niet van de beurs van dit jaar en Macron rende niet weg om aan het evenement te ontsnappen.

Een foto uit 2023

Een omgekeerde zoekopdracht voor beelden op Google toonde aan dat de afbeelding al sinds 2023 op internet circuleert. 

Op de pagina van het portaal Getty Images met de foto wordt geschreven dat Macron naar de aanwezigen rende om ze te begroeten op de 59e editie van de Internationale Landbouwbeurs in Parijs, op 25 februari 2023.

Op deze website wordt de foto toegeschreven aan AFP fotograaf Christophe Petit Tesson. De snapshot is beschikbaar in de beeldbank van AFP:

Image
Screenshot van de foto op het AFP Forum, vastgelegd op 28 februari 2024.

Op Google kun je soortelijke beelden van dat moment vinden, gemaakt door fotografen van andere persbureaus, zoals AP en EPA. In de bijschriften staat dat de foto van de president is genomen tijdens het evenement in februari 2023, bijna een jaar voordat de golf van protesten in de Franse landbouwsector begon in januari 2024.

Sommige buitenlandse media gebruikten dezelfde foto op 27 februari 2023 ter illustratie van het bericht dat Macron op de landbouwbeurs aankondigde dat hij een bezoek zou brengen aan China (link hier gearchiveerd).

Macron opnieuw doelwit van desinformatie

Dezelfde week deden verschillende video's de ronde op sociale media waarin Macron zogenaamd danst in verschillende outfits uit de jaren 80 (hier, hier en hier). De rechtse politicus Thierry Baudet, partijleider van Forum voor Democratie (FvD), retweette ook een van de video's met de woorden: "Hij heeft wel moves... eerlijk is eerlijk".  

Maar de video's waren gemanipuleerd. In een van de beelden is het gezicht van Macron te zien bij drie verschillende mensen tegelijk.

Macrons gezicht werd in feite toegevoegd aan die van de mensen uit de originele video's (hier, hier en hier) die gefilmd lijken te zijn in een nachtclub in San Diego in het midden van de jaren 80.

Image

Hoewel gebruikers op X een opmerking toevoegden dat de video door AI was gegenereerd, verduidelijkte de auteur die achter de gewijzigde clip lijkt te zitten dat deze was gewijzigd. De afdeling Fact Check van DPA heeft de bewering ook ontkracht (link hier gearchiveerd). 

Het bericht verscheen kort nadat president Macron op de avond van 26 februari verklaarde dat het Westen niet uitsluit troepen naar Oekraïne te sturen om tegen Rusland te vechten (link hier gearchiveerd). Hij kreeg al snel te maken met ongemakkelijke reacties van Europese bondgenoten en een waarschuwing van het Kremlin, meldde AFP.

Het is niet de eerste keer dat Macron het doelwit is van desinformatie. AFP heeft eerdere onjuiste informatie over de Franse president ontkracht, bijvoorbeeld hier.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op