
Het WEF riep niet op tot een verbod op de Bijbel of tot een door AI geschreven versie, en beschreef Jezus ook niet als "nepnieuws"
- Dit artikel is meer dan een jaar oud.
- Gepubliceerd op 20 juli 2023 om 15:25
- Laatst bijgewerkt op 20 juli 2023 om 15:52
- Leestijd: 7 min
- Door: Paula CABESCU, AFP Roemenië
- Vertaling en aanpassing: Charlotte STEENACKERS
Copyright © AFP 2017-2025. Voor commercieel gebruik van deze inhoud is een abonnement vereist. Klik hier voor meer informatie.
"WEF beveelt overheid om Bijbel te verbieden en op feiten gecontroleerde versie zonder God uit te geven", luidt de titel van een artikel op Frontnieuws, dat verwijst naar The People's voice als bron. Het artikel is sinds half juni meer dan 500 honderd keer gedeeld op Facebook. AFP heeft valse beweringen van beide websites die bekend staan om het verspreiden van desinformatie al vaker geverifieerd, onder andere hier, hier, hier en hier.
In het Frontnieuws-artikel wordt beweerd dat het WEF - een internationale niet-gouvernementele organisatie die in 1971 is opgericht door de Duitse ingenieur en econoom Klaus Schwab - heeft opgeroepen om religieuze geschriften "'te herschrijven' door kunstmatige intelligentie om een geglobaliseerde 'nieuwe Bijbel' te creëren".
"Volgens het WEF is er een nieuwe wereldreligie gekomen" en"God, Jezus en het christendom zijn nepnieuws dat door de mensheid moet worden verworpen", staat verder in het artikel, wwar nog aan toe wordt gevoegd dat het WEF "zo succesvol zijn geweest in hun plannen dat ze mensen in goden zullen veranderen".

Vergelijkbare beweringen over het WEF en de Bijbel deden ook de ronde in het Engels, Roemeens, Grieks en Pools.
De beweringen zijn echter onjuist. Sommige gebruikers verwijzen naar opmerkingen van auteur Yuval Noah Harari, die hij in mei 2023 maakte tijdens een interview in Portugal waarin hij zijn boeken en de toekomst van AI besprak. De socialemediagebruikers schreven ze ten onrechte toe aan het WEF.
AFP zocht, maar kon geen enkel spoor vinden op de websites van het WEF of in gerenommeerde mediabronnen die vermelden dat de non-profitorganisatie dergelijke opmerkingen had gemaakt over de Bijbel, AI of Jezus.
"Het World Economic Forum heeft nooit opgeroepen om AI de Bijbel te laten herschrijven en heeft nooit uitspraken gedaan over het verbieden van de Bijbel of het oproepen tot een nieuwe wereldreligie", vertelde WEF-woordvoerder Yann Zopf op 28 juni 2023 aan AFP. "Dit zijn valse beweringen om het belangrijke werk dat het World Economic Forum doet op het gebied van ernstige wereldwijde uitdagingen in diskrediet te brengen", voegde hij eraan toe.
Harari is niet "de rechterhand van Schwab"
In het artikel wordt toegegeven dat sommige ideeën die worden toegeschreven aan het WEF afkomstig zijn van Yuval Noah Harari, maar er wordt ook beweerd dat Harari "de rechterhand is van Klaus Schwab op het WEF".
Maar hoewel Harari heeft deelgenomen aan WEF-evenementen, heeft hij geen andere banden met de organisaties.
"De heer Harari is geen werknemer of adviseur van het World Economic Forum", meldde de woordvoerder van de organisatie, Yann Zopf, op 28 juni 2023 aan AFP.
Op de website van het WEF wordt Harari voorgesteld als een professor aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem in de afdeling Geschiedenis, evenals een historicus, filosoof en de auteur van meerdere bestsellers, waaronder "Sapiens: A Brief History of Humankind". Harari werd uitgenodigd om in 2018 en 2020 te spreken op de jaarlijkse bijeenkomsten van het WEF in Davos, Zwitserland - waar leiders uit de overheid, het bedrijfsleven en het maatschappelijk middenveld samenkomen - over de toekomst van de mensheid en technologie.
Volgens het artikel dat op sociale media is gedeeld, stelt Harari "dat de Bijbel 'nepnieuws' is en vol haatzaaiende taal zit, en dat elites AI kunnen gebruiken om de Bijbel te vervangen en een verenigde 'religie die echt klopt' te creëren". Maar deze citaten zijn uit hun verband gerukt.
Verschillende andere factcheckorganisaties, zoals Snopes, USA Today en Logically Facts hebben de beweringen die in het Engels circuleren al ontkracht op basis van een artikel van 10 juni van een website genaamd Slay News die had vermeld dat Harari de beweringen had gedaan tijdens een gesprek met journalist Pedro Pinto in Lissabon, Portugal.
Bij het zoeken naar dit interview vond AFP inderdaad dat Harari het onderwerp van het potentieel van AI om "beslissingen te nemen" en "nieuwe ideeën te genereren" besprak in een interview van 19 mei 2023 in Lissabon met Pedro Pinto, een Portugees-Amerikaanse journalist. De auteur pleitte er echter op geen enkel moment voor dat AI een nieuwe bijbel zou schrijven, noch stelde hij voor dat een door AI gegenereerde bijbel aanleiding zou geven tot "religies die feitelijk correct zijn", zoals wordt beweerd in de virale artikelen.
"AI kan nieuwe ideeën creëren. Kan zelfs een nieuwe Bijbel schrijven", zei Harari ongeveer 8 minuten in het interview, terwijl hij het had over hoe AI de eerste technologie is die "beslissingen over zichzelf kan nemen, zelfs over ons".
"Weet je, door de geschiedenis heen droomden religies over het hebben van een boek geschreven door een bovenmenselijke intelligentie, door een niet-menselijke entiteit. Of elke religie beweert 'ons boek, alle andere boeken van de andere religies, die zijn door mensen geschreven'. Maar ons boek - nee, nee, nee, nee - het kwam van een bovenmenselijke intelligentie", zei de auteur.
"Over een paar jaar zijn er misschien religies die echt correct zijn. Denk maar eens aan een religie waarvan het Heilige Boek is geschreven door een AI. Dat zou over een paar jaar realiteit kunnen zijn", voegde hij eraan toe.
In mei 2023 sprak Harari ook over "AI en de toekomst van de mensheid" op het Frontiers Forum - een serie virtuele sprekerssessies georganiseerd door Frontiers Media, een uitgever van peer-reviewed open access wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van wetenschap, technologie en geneeskunde. Maar hij riep niet op een bijbel te laten schrijven door AI. Hij waarschuwde eerder voor de potentiële kracht van AI om religieuze teksten te creëren: "Bij spellen als schaken kan geen mens hopen een computer te verslaan. Wat als hetzelfde gebeurt in de kunst, in de politiek, de economie en zelfs in de religie? [...] Denk bijvoorbeeld aan de volgende Amerikaanse presidentsrace in 2024 en probeer je de impact voor te stellen van de nieuwe AI-tools die massaal politieke manifesten, nepnieuwsberichten en zelfs heilige geschriften voor nieuwe sektes kunnen produceren".
AFP heeft geprobeerd contact op te nemen met Harari voor commentaar, maar had nog geen reactie ontvangen toen dit artikel werd gepubliceerd.
WEF zei niet "Jezus is nepnieuws"
"Volgens het WEF is Jezus nepnieuws, is God dood en hebt u geen ziel", beweert het Frontnieuws-artikel.
Dit lijkt echter ook een uit zijn verband gerukt citaat van Harari te zijn.
Tijdens een interview in 2018 bij Google werd Harari door moderator Wilson White gevraagd naar de integratie van spiritualiteit en technologie in het leven van mensen.
"Tot nu toe in de geschiedenis, om mensen op grote schaal te organiseren, moest je altijd één of ander verhaal hebben, één of andere fictie die mensen verzonnen, maar die genoeg mensen geloofden om het eens te worden over hoe ze zich moesten gedragen. Het is niet alleen religie, dit is het voor de hand liggende voorbeeld", zei Harari.
Vervolgens sprak hij over de verschillende perspectieven die religies zouden hebben op de geschiedenis: "Zelfs religieuze mensen zouden het erover eens zijn dat alle religies behalve één fictieve verhalen zijn (...) Als je het een Jood vraagt, dan zal hij je zeggen: ja, het Jodendom is de waarheid, dat is zeker. Maar al die miljarden christenen, moslims en hindoes geloven in verzonnen verhalen. Ik bedoel, al die verhalen over Jezus die uit de dood opstaat en de zoon van God is, dat is nepnieuws".
"Wacht, dat is niet waar?", vroeg de moderator.
"Als je het een Jood vraagt, zoals een rabbijn", zei Harari. "Maar als je dan naar een christen gaat, zullen ze zeggen 'nee (...), dit is waar'. Maar de moslims geloven in nepnieuws. Al die verhalen over Mohammed die de aartsengel Gabriël ontmoet en de Koran die uit de hemel komt, dat is allemaal nepnieuws'. En dan vertellen de moslims je dit over het hindoeïsme", zei Harari.
De bewering dat het WEF zei dat "God dood is" kan ook worden teruggevoerd op het werk van Harari.
In zijn boek "Homo Deus: A Brief History of Tomorrow", verwijst Harari naar de uitspraak van Friedrich Nietzsche dat "God dood is". Harari schreef onder andere: "Meer dan een eeuw nadat Nietzsche Hem dood verklaarde, lijkt God een comeback te maken. Maar dit is een luchtspiegeling. God is dood - het duurt alleen even om het lichaam kwijt te raken."
"God is dood" is een van de beroemdste citaten van de Duitse filosoof en cultuurcriticus Friedrich Nietzsche (1844-1900), bekend om zijn kritiek op traditionele religieuze overtuigingen, met name het christendom.
Het is niet de eerste keer dat AFP verkeerde informatie over het WEF ontkracht. Zo beweerden gebruikers van sociale media dat de organisatie opriep tot het decriminaliseren van pedofilie of dat de vader van Schwab een hooggeplaatste nazi was.
Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?
Neem contact met ons op