Deze foto’s zijn van een kunstwerk en niet van een ‘bloedfabriek’

  • Dit artikel is meer dan een jaar oud.
  • Gepubliceerd op 9 februari 2021 om 17:23
  • Leestijd: 5 min
  • Door: AFP Nederland
Een screenshot met vier foto's van een zogenaamde ‘bloedfabriek’ met vaten “adrenochroom” zijn in vijf dagen tijd meer dan 500 keer gedeeld. De Facebook-post beweert dat de foto's een fabriek tonen waar kinderen worden gemarteld en vermoord. Dit is onjuist. De foto's tonen een kunstwerk dat deel uitmaakte van een expositie van een kunstacademie in Londen in 2018.

“De fabriek waar de kinderen massaal gemarteld en vermoord worden, zodat hun bloed kan worden gedronken”, aldus de lugubere omschrijving van deze Facebook-post die zogenaamd een bloedfabriek toont.

De beelden worden met wanhoop ontvangen. Een Facebook-gebruiker zegt: "En dat gaat al jaren zo, de gedachte hoeveel kinderen dat hebben moeten meemaken en dat daar nooit iets aan gedaan is, en het nog steeds gebeurt echt verschrikkelijk." Andere reacties bevatten een hoge mate van frustratie en ongeloof: "Dat mensen niet wakker worden, maakt me zo droevig." Een andere gebruiker klaagt: "Onbegrijpelijk dat zoveel mensen het nog niet inzien."

De beweringen zijn gebaseerd op een oude complottheorie - overgenomen door QAnon-aanhangers - over satanische praktijken door een kinderbloed-drinkende elite. Kinderbloed zou de krachtige en kostbare drug ‘adrenochroom’ bevatten - dat in werkelijkheid geen drug is.

De foto's in de Facebook-post tonen een constructie van metaal en glasachtig materiaal. De structuur is omgeven door vaten met het opschrift "adrenochrome". Door de constructie stroomt een bloedachtige substantie.

Image
Screenshot van de Facebook-post, gemaakt op 8 februari 2021

Herkomst van de foto's

Met behulp van een omgekeerde Google-zoekopdracht waren we in staat om dezelfde foto’s in een hogere kwaliteit te vinden op deze website die de constructie ook presenteert als een "adrenochroomfabriek".

Met behulp van deze scherpe foto’s zochten we opnieuw naar vergelijkbaar materiaal op Google en vonden we dit draadje op Twitter. In een van de tweets geeft de gebruiker de volgende uitleg:

Image
Screenshot van een tweet door @dappergander, gemaakt op 8 februari 2021

De screenshot die bij de tweet is gevoegd geeft overtuigend bewijs dat de constructie eigenlijk een kunstwerk is. De screenshot is gemaakt van deze Instagram-post, gepubliceerd door een account dat zichzelf omschrijft als "Central Saint Martins MA Fine Art Alumni". Het belangrijkste is dat we vanuit deze camerahoek kunnen zien dat de installatie in een hal is geplaatst, omringd door andere artistieke uitingen en mensen die in normale kleding rondlopen - niet iets dat je zou verwachten in een ‘fabriek’.

We volgen de informatie in de Instagram-post en googelen naar de naam van het kunstwerk en de maakster met de zoekopdracht: "adrenochrome Natalie Lambert". Dit leidt ons naar de website “CSA MAFA Collective”. Onderaan de website zien we dat CSA staat voor Central Saint Martins, een college van de Universiteit voor de Kunsten in London. MAFA staat voor de masteropleiding in Fine Arts.

Op de website van de expositie wordt het werk omschreven: "Het project is gebaseerd op structurele installatie, experimentele sculptuur, 4D-video, 3D-modellering, 2D-afbeeldingen, online digitale content, cryptohandelplatforms en een 'live' cryptovaluta Adrenochrome (ADC).”

Lambert bevestigde op 9 februari 2021 per e-mail aan AFP Factcheck dat ze in 2018 aan het conceptuele kunstwerk (inclusief een installatie) werkte. Lambert omschrijft haar werk als volgt: “ADRENOCHROME verwijst indirect naar discoursen rond postkapitalistische machtsstructuren, occulte elite-rituelen + de kruising van kapitaal en staatsmacht / autoriteit.”

Op een andere pagina van de website ‘CSA MAFA Collective’ vinden we een video van de expositie met het kunstwerk vanaf 2:36.

Image
Screenshot van de video “MAFA18n:a” op YouTube, genomen op 8 februari 2021

De video geeft geen concrete informatie over de locatie van het evenement. Op de website van de Universiteit voor de Kunsten in London konden we een virtuele rondleiding door het college Central Saint Martins vinden, waarin we de positie van het kunstwerk konden identificeren, zoals hieronder te zien is.

Image
Screenshot van de virtuele rondleiding van het Central Saint Martins college, genomen op 8 februari 2021

De geruchten over adrenochroom

Lambert’s kunstwerk draagt ​​de provocerende titel 'ADRENOCHROME'. Wilde samenzweringstheorieën beweren dat adrenochroom door middel van marteling uit de lichamen van ontvoerde kinderen wordt gehaald. Adrenochroom zou een krachtig verjongend middel zijn, alleen betaalbaar voor de rijkste mensen ter wereld.

In werkelijkheid is adrenochroom een niet-narcotische synthetische stof die geproduceerd kan worden in laboratoria. In tegenstelling tot beweringen over de waarde, kan 25 mg adrenochroom voor $50 worden gekocht bij Toronto Research Chemicals.

De mythe werd deels bekend door een film uit 1998, Fear and Loathing in Las Vegas. De geruchten over de stof vormen ook een centraal element in complottheorieën zoals Pizzagate - die Hillary Clinton in verband bracht met kindermisbruik in een pizzeria in Washington DC - en QAnon: een complottheorie die sinds 2017 stelt dat de (voormalige) Amerikaanse president Donald Trump een geheime oorlog voert tegen een wereldwijde sekte van satanaanbiddende pedofielen. Sommige Trump-aanhangers die in januari 2021 het Capitool bestormden, droegen QAnon-symbolen.

AFP Factcheck sprak in oktober 2020 met de in Parijs gevestigde extremisme- en technologie-expert Julien Bellaiche. Bellaiche legde uit dat de coronapandemie een impact heeft gehad op de circulatie van complottheorieën zoals QAnon: “Tijdens de lockdown hebben mensen veel tijd om online door te brengen en zijn ze op zoek naar antwoorden op dingen waarover ze geen controle hebben”, zei Bellaiche. "Hoe meer je naar uren aan video’s kijkt, hoe meer je het gevoel hebt dat je bij een collectief hoort."

QAnon in Nederland

De Amerikaanse complottheorie QAnon circuleert ook in Nederland. De terugkerende hashtags #SaveTheChildren en #SaveOurChildren zijn synoniem geworden met de beweging en zijn te zien geweest op verschillende demonstraties in Nederland het afgelopen jaar.

In een reportage van het tv-programma Nieuwsuur van een demonstratie tegen de ‘pedofielenpartij’ in september 2020 beweren geïnterviewden dat invloedrijke mensen kinderbloed drinken. In de video hieronder is op 7:01 een demonstrant te zien met de tekst “save the children”. De vrouw beweert dat adrenochroom uit kinderbloed komt - een indicatie van het bereik van de complottheorie QAnon en de geruchten rondom adrenochroom.

Heeft u content gezien die u door AFP wilt laten verifiëren?

Neem contact met ons op