Bill Gates verlaat het Elysee-paleis in Parijs na een ontmoeting met de Franse president op 25 juni 2015 ( AFP / Joël SAGET)

Bill Gates werd niet gearresteerd door het Amerikaanse leger

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een blogpost waarin wordt beweerd dat het Amerikaanse leger Microsoft-oprichter Bill Gates heeft gearresteerd en vasthoudt op basis van verschillende aanklachten, waaronder kinderhandel, is honderden keren gedeeld op sociale media sinds begin augustus. De bewering is onjuist; deze wordt onder andere door het Amerikaanse ministerie van Defensie tegengesproken. Gates is sinds zijn zogenaamde arrestatie verschenen op openbare evenementen en is actief op sociale media.

"Afgelopen dinsdag 27 juli 2021 is in South Carolina Bill Gates door de militairen gearresteerd" beweert deze discutabele blogpost, gepubliceerd op 1 augustus 2021 en ruim 260 keer gedeeld op Facebook.

Volgens het verzonnen verhaal zou Gates schuldig zijn aan hoogverraad, genocide en kindermisbruik. De blogpost werd ook ruim 100 keer geretweet op Twitter.

Het verhaal – waarvoor geen enkel bewijs is – circuleert in verschillende talen, zoals in het Engels en Hongaars, en werd ontkracht door AFP Zuid-Korea.

Screenshot van een tweet met een link naar de misleidende blogpost, vastgelegd op 7 september 2021

Het verhaal is volkomen verzonnen. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie vertelde op 13 augustus aan AFP dat de bewering ongegrond was: "Dat verhaal is een verzinsel."

Een woordvoerder van de Bill & Melinda Gates Foundation vertelde ook aan AFP dat de bewering "onjuist" was.

Sinds zijn zogenaamde "arrestatie" heeft Gates verschillende openbare optredens gedaan, waaronder een conferentie op 5 augustus en een interview op 5 augustus met CNN.

Hij is ook actief geweest op zijn geverifieerde Twitter- en Facebookaccount.

Zoeken op trefwoorden levert geen geloofwaardige mediaberichten of verklaringen op over de vermeende arrestatie van Gates.

Een golf van desinformatie over kinderhandel heeft zich de afgelopen jaren op sociale media verspreid, voornamelijk door de samenzweringstheorie QAnon. De beweging verspreidt verhalen over satanische praktijken door een kinderbloed-drinkende elite.

Sinds het uitbreken van de coronapandemie is de oprichter van Microsoft, die honderden miljoenen dollars heeft gestoken in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, het doelwit geweest van veel valse en misleidende beschuldigingen.

AFP heeft eerder valse berichten ontkracht over de vermeende arrestaties van andere spraakmakende figuren, waaronder de Amerikaanse democraat Adam Schiff, de voormalige Amerikaanse president Barack Obama en de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi.

Vertaling en aanpassing:
BILL GATES