Geen bewijs voor de vondst van 600 dode kinderen na overstromingen in Duitsland

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Honderden gebruikers op Facebook hebben sinds eind juli de ongefundeerde bewering verspreid dat 600 "kinderlijkjes" zijn gevonden tijdens de overstromingen in Duitsland. Volgens de berichten zijn de lichamen "aangespoeld" in de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler, en moet dit zogenaamd geheim worden gehouden. Het crisisteam van de deelstaat Rijnland-Palts, de brandweer, verslaggevers ter plaatse en begrafenisondernemers spreken de bewering tegen. 

Honderden Facebookgebruikers hebben de ongefundeerde bewering over 600 dode kinderen sinds 28 juli gedeeld. De Facebookberichten refereren naar deze blogpost en trekken een fragment van 19 seconden door de Duitse televisiezender n-tv uit zijn verband. In de blogpost staat bijvoorbeeld het volgende:

"Kinder- en babylijkjes spoelden aan in het rampgebied Bad Neuenahr / Ahrweiler. Ooggetuigen maken ook melding van een gymnastiekzaal waar ongeveer 600 kinder- en babylijkjes zouden zijn opgebaard. Dit wordt verondersteld geheim te blijven voor het publiek. N-tv rapporteert ook: Lijken van kinderen werden ook gevonden in huizen, aangespoeld ergens anders vandaan."

Dit verzonnen verhaal resoneert met complottheorieën van de Amerikaanse QAnon-beweging. Deze beweging verspreidt onterecht verhalen over ontvoerde en gemartelde kinderen, zogenaamd vastgehouden door elites in geheime tunnels. Experts waarschuwden al eerder in dit verhaal door AFP dat dergelijke ongefundeerde verhalen mogelijk leiden tot paniek en geweld en officiële inspanningen om minderjarigen te beschermen bemoeilijken.

Identieke verhalen over de "600 kinderlijkjes" circuleerde in meerdere talen op sociale media, zoals in het Frans en Duits. Het verhaal werd ontkracht door AFP Duitsland en AFP Oostenrijk.

Screenshot van een van de misleidende Facebookberichten, vastgelegd op 3 augustus 2021

 

De verwoestende watersnoodramp halverwege de maand juli in West-Duitsland kostte zeker aan 185 mensen het leven. Het aantal doden in de deelstaat Rijnland-Palts staat op het moment van schrijven op 138. Verder worden daar op het moment van schrijven nog 26 mensen vermist. Volgens de plaatselijke minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) zijn er in de deelstaat Noordrijn-Westfalen geen vermiste personen meer. 47 mensen stierven daar in de overstroming. Er zijn geen officiële berichten over een dermate hoog aantal slachtoffers onder kinderen.

Het verslag door televisiezender n-tv

AFP zocht aanvankelijk naar een bericht van n-tv over 600 kinderlijkjes, maar vond niets. Een zoektocht naar andere nieuwsberichten over een dergelijk aantal kinderen die stierven tijdens de overstroming leverde ook geen resultaat op. De persberichten van de stad Bad Neuenahr-Ahrweiler maken ook geen melding van een dergelijk dodental.

De berichten baseren zich vooral op een fragment van 19 seconden door de verslaggever Andreas Schopf, die ter plaatse was voor de omroep n-tv. In het fragment vermeldt Schopf een verklaring van een ooggetuige: "We hebben kunnen praten met bewoners die lichamen van kinderen in hun huizen hebben gevonden, aangespoeld van ergens verder weg, en bovendien is de vraag: 'Zullen er meer overstromingen zijn?'" De ongeverifieerde melding door een ooggetuigge noemt geen “gymnastiekzaal” of een schokkend aantal van 600 kinderen.

AFP vroeg n-tv op 29 juli naar de achtergrond van het fragment. Een woordvoerster antwoordde na overleg met de genoemde journalist ter plaatse: "Onze verslaggevers ter plaatse hebben nog nooit gehoord van zo'n aantal dode kinderen en dit ook nooit gerapporteerd. Zo nu en dan hebben mensen ons verteld over overleden kinderen."

De videoverslaggever Christian Schreder was ook in de getroffen gebieden voor AFP. Hij heeft ook niets gehoord over 600 kinderlijkjes. "Het getal is compleet verzonnen", zei hij op 29 juli in een telefoongesprek.

Dit zeggen autoriteiten en hulpdiensten

De woordvoerder van de brandweer van de deelstaat Rijnland-Palts, Benedikt Wolter, zei op 28 juli tegen AFP: "Dit is de eerste keer dat ik van dit aantal hoor." Ook verwees hij naar het Directie Toezicht en Dienstverlening, die als onderdeel van het crisisteam verantwoordelijk is voor de communicatie over de watersnoodramp in het gebied van rivier de Ahr. Ook de hulporganisatie "Technisches Hilfswerk", het Duitse Rode Kruis en het ministerie van Binnenlandse Zaken van Rijnland-Palts verwezen naar de informatie van dit crisisteam.

AFP nam op 28 juli contact met hen op. Namens het crisisteam antwoordde een woordvoerder van de politie van Koblenz, Uwe Konz: "Ik kan je vertellen dat er in het rampgebied geen lichamen van meerdere kinderen zijn gevonden." Op dat moment telden de hulpdiensten in Rijnland-Palts 134 doden en 73 vermisten. "Helaas kan ik u in reactie op de eerder genoemde vaststelling geen informatie geven over de leeftijdsopbouw van de overledenen", zei Konz.

Leoni Möllmann van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen schreef op 28 juli ook aan AFP dat zij op dat moment niet wisten of er kinderen onder de slachtoffers waren.

Ook de plaatselijke begrafenisondernemers hadden zo'n groot aantal dode kinderen moeten opmerken. Christian Jäger van de Begrafenisonderneming Rijnland-Palts schreef op 28 juli: "We kunnen deze cijfers niet bevestigen." Namens de Federale Vereniging van Duitse Begrafenisondernemers vertelde Elke Herrnberger op 28 juli: "Dat kunnen we op basis van onze kennis niet bevestigen."