Nee, deze brandende bus in Italië is niet elektrisch

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Sinds half april 2022 is een video van een brandende bus in Perugia, Italië, tienduizenden keren gedeeld met de bewering dat het om een elektrische bus gaat. In werkelijkheid werd de bus aangedreven door gas. De plaatselijke brandweer en het betreffende busbedrijf bevestigen dat het niet om een elektrische bus ging.

"Batterij elektrische bus vat vlam. Echt milieuvriendelijk ziet dat er niet uit", luidt deze tweet met een video van een brandende stadsbus op 19 april die 150 keer werd geretweet. Dezelfde beelden met een soortgelijke bewering werden gedeeld op Facebook en in andere talen zoals in het DuitsEngels, Frans, en Spaans. 

Dit is niet de eerste keer dat dergelijke beelden op sociale media circuleren met de onterechte bewering dat het om een elektrisch voertuig gaat. AFP verifieerde soortgelijke video's eerder in het Duits en Frans.

Screenshot van een van de misleidende berichten op sociale media, vastgelegd op 3 mei 2022

Geen elektriciteit, maar methaan

Verschillende Twittergebruikers geven in de reacties onder de video aan dat het gaat om een bus gaat die werd aangedreven door gas. Een van de reacties linkt naar deze video van een brandende Nederlandse "aardgasbus" waar op soortgelijke wijze vlammen schieten uit de bovenkant. Op basis van een online zoekopdracht vinden we publicaties waaruit blijkt dat het incident plaatsvond in de buurt van de Italiaanse stad Perugia. Italiaanse media berichtten over een bus die op methaangas reed en op 16 april 2022 in brand vloog. AFP kon de exacte locatie van het incident bepalen op basis van informatie in de publicaties.

Op 26 april bevestigde Stefano Petinari van de brandweer van Perugia tegen AFP dat de brandende bus op "methaan en diesel" reed. Al op 16 april plaatste hij op de Facebookgroep van de brandweer van Perugia andere beelden van de brand en de opmerking: "aangedreven door methaan, op de weg SP 344, van Ponte della Pietra naar Marcianese." Volgens Petinari zaten er geen passagiers in de bus en is het voertuig nagekeken door een monteur omdat er een technisch defect was. "Hij heeft waarschijnlijk vlam gevat door kortsluiting", legde Petinari uit.

Een woordvoerder van Ferrovie dello Stato Italiane, het moederbedrijf van het busbedrijf in Perugia, bevestigde op 27 april ook tegen AFP dat de bus op gas reed.

Media uit verschillende landen die gespecialiseerd zijn in auto's (hierhier, hier) schrijven dat bussen van Iveco van het type 'Cityclass' in Perugia rijden. Door beelden van dit model (hier, hierhier ) te vergelijken met de foto's van de brandende bus in de video, blijkt dat het model hetzelfde is. Isabel Figno, een woordvoerster van de fabrikant Iveco, bevestigde ook in een e-mail tegen AFP op 26 april dat de brandende bus geen elektrische maar een Cityclass-model was. Er staat zelfs een tekst op de lichtblauwe bussen in Perugia met de woorden "Io vado a metano" ("Ik rijd op methaan"). 

Facebook-screenshot van de bus in kwestie (boven) en een screenshot van de een artikel in Perugia-Today (onder), vastgelegd op 28 april 2022

Axel Opp, expert op het gebied van elektrische systemen, vertelde op 26 april aan AFP dat het onwaarschijnlijk was dat de brandende bus een elektrische batterij had. "De vorming van vlammen is absoluut atypisch voor het verbranden van batterijcellen. Als het lithiumcellen waren, zouden ze na elkaar ontploffen", legde hij uit. "Bovendien zou geen enkele fabrikant van elektrische voertuigen een batterij van enkele tonnen op het dak plaatsen."

Vertaling en aanpassing: