Maak kennis met het team

Over AFP Fact Check

AFP Fact Check is een afdeling binnen Agence France-Presse, een meertalig, multicultureel nieuwsagentschap met als missie het leveren van nauwkeurige, evenwichtige en onpartijdige berichtgeving over nieuws, waar en wanneer ook ter wereld, op een continue basis. 

Om de verspreiding van desinformatie online aan te pakken, creëerde AFP in 2017 een speciaal factcheck en digitaal onderzoeksteam, geïnspireerd door onze ervaring met het bekroonde CrossCheck samenwerkingsproject voor de Franse verkiezingen van dat jaar. 

Sindsdien is AFP Fact Check uitgegroeid tot de toonaangevende wereldwijde factcheck organisatie, met meer dan 100 toegewijde journalisten in tientallen landen over de hele wereld.

AFP factcheck journalisten controleren online content in 26 talen en werken samen met de lokale kantoren van het agentschap om te zorgen voor diepgaande en accurate verslaggeving met relevante culturele en politieke context. We controleren de feiten in het Arabisch, Bahasa Indonesia, Bahasa Malaysia, Bengaals, BirmaansBulgaars, Catalaans, Duits, Engels, Fins, Frans, Grieks, Hindi, Hongaars, Koreaans, KroatischNederlands, Pools, Portugees, Roemeens, Servisch, Slowaaks, Spaans, Thai, Tsjechisch en Zweeds. De artikelen worden bewerkt in regionale hubs en het wereldwijde team wordt aangestuurd vanuit het hoofdkantoor van AFP in Parijs.

Onze medewerkers

Wereldwijde productie

Phil Chetwynd, Global News Directeur, Frankrijk

Phil Chetwynd is algemeen verantwoordelijk voor de redactionele strategie van AFP en de 1700 journalisten van het agentschap. Sinds hij in 1996 in het agentschap begon, heeft hij verslag gedaan vanuit zo'n 20 landen en functies bekleed als hoofdredacteur wereldwijd en hoofdredacteur van de regio Azië-Pacific.

Grégoire Lemarchand, hoofd digitale onderzoeken, adjunct-hoofdredacteur wereldwijd, Frankrijk

Grégoire Lemarchand leidt het wereldwijde digitale onderzoeksnetwerk van AFP sinds 2017 en de socialemediastrategie sinds 2012. Daarvoor werkte hij als sportverslaggever en correspondent in Rome.

Sophie Nicholson, adjunct-hoofdredacteur digitale onderzoeken, Frankrijk

Sophie Nicholson beheert het wereldwijde digitale onderzoeksteam en de ontwikkeling van AFP's online trainingsplatform en videoseries. Sophie werkte eerder als correspondent in Mexico City, waar ze Latijns-Amerika versloeg. Ze begon haar carrière bij radio en televisie bij de BBC in Londen.

Julie Charpentrat, adjunct-hoofdredacteur digitale onderzoeken

Julie Charpentrat werd in 2022 adjunct-hoofdredacteur digitaal onderzoek na meer dan twee jaar onderzoek naar misleidende/onjuiste informatie over gezondheidskwesties en de Covid-19-pandemie. Ze heeft verschillende verslagen gemaakt voor AFP, waaronder zaken, economie, werkgelegenheid en familiezaken. Ze was correspondent in San Francisco en New York en werkte ook voordien als videojournalist.

Elodie Martinez, coördinator wereldwijde digitale onderzoeken, Frankrijk

Elodie Martinez werd in 2022 wereldwijd opleidingscoördinator digitale onderzoeken. Daarvoor was ze de hoofd voor de digitaal onderzoeksafdeling voor Latijns-Amerika en Spanje en daarvoor het hoofd van AFP's Spaanse online nieuws en sociale media team.

Natalie Handel, coördinator digitaal onderzoeken video, Frankrijk

Natalie Handel houdt toezicht op de digitale onderzoeksvideoproductie. Ze kwam in 2009 bij AFP en werkte eerst tien jaar als videoreporter in de Verenigde Staten en Frankrijk voordat ze overstapte naar tekstverslaggeving over wetenschap, gezondheid en milieu. In 2021 trad ze toe tot het digitale onderzoeksteam.

Cristina Abellan-Matamoros, videojournalist digitale onderzoeken, Frankrijk

Cristina Abellan-Matamoros werkt als videojournalist voor het digitale onderzoeksteam. Ze produceert voornamelijk video's in het Spaans en Portugees, maar helpt ook bij de productie in het Engels en Frans. Ze kwam in 2019 bij AFP als producent voor AFPTV Live. Daarvoor werkte ze voor Euronews en Storyful. In 2023 trad ze toe tot het digitale onderzoeksteam.

Myriam Adam, videojournalist digitale onderzoeken, Frankrijk

Myriam Adam is videojournalist bij het digitale onderzoeksteam in Parijs. Ze heeft eerder gewerkt als videojournalist voor het algemene nieuws in Frankrijk, waarbij ze gebeurtenissen zoals de Covid-19 pandemie en de protesten van de Gele Hesjes versloeg, evenals in Nicosia waar ze al het nieuws versloeg uit landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

Jacqueline Pietsch, technisch projectmanager, Digital Onderzoek, Frankrijk

Jacqueline Pietsch houdt toezicht op de technische ontwikkelingen voor het team. Sinds ze in 1996 bij AFP kwam, heeft ze in een groot aantal functies, disciplines en landen gewerkt, waaronder hoofd van AFP's Engelstalige tv-productie, correspondent in Nederland en videojournalist verantwoordelijk voor Zuidoost-Azië.

Marie Bohner, hoofd ontwikkeling en partnerschappen, Digital Onderzoek, Frankrijk

Marie Bohner werkt aan de ontwikkeling van het wereldwijde digitale onderzoeksteam. Ze beheert partnerschappen met vergelijkbare digitale onderzoeksorganisaties. Ze coördineerde het CrossCheck Frankrijk project in 2017 ten behoeve van First Draft, en was hun wereldwijde hoofd van partnerschappen tot 2021.

Denis Teyssou, AFP Medialab Manager, Frankrijk

Denis Teyssou is de innovatiemanager van het Horizon-project vera.ai (2022-2025) dat door de EU gefinancierd wordt en de oprichter van de verificatieplugin InVID-WeVerify, die is voortgekomen uit eerdere EU-projecten InVID (2016-2018) en WeVerify (2018-2021).

Bertrand Goupil, Solution Architect Engineer, AFP Medialab, Frankrijk

Bertrand Goupil is de belangrijkste technische leider voor de InVID-WeVerify verificatieplugin en neemt binnen het AFP Medialab deel aan projecten door de EU gefinancierde (InVID, WeVerify, vera.ai) tegen desinformatie en het creëren van tools voor fact-checkers.

 

Europa

Bronwen Roberts, hoofd digitale onderzoeken voor Europa, Frankrijk

Bronwen Roberts leidt het Europese team. Sinds ze in 1998 bij AFP kwam, is ze journalist, redacteur en bureauchef geweest, onder andere in Zuid-Afrika, Hong Kong, Parijs en Afghanistan. In 2020 is ze toegetreden tot het digitale onderzoeksteam.

Juliette Montesse, adjunct-hoofd digitale onderzoeken voor Europa, Verenigd Koninkrijk

Juliette Montesse is het adjunct-hoofd van het team Europa. Ze is sinds 2010 journalist bij AFP. Ze was eerder rechtbankverslaggever en correspondent voor de Parijse voorsteden voordat ze in 2020 toetrad tot het digitale onderzoeksteam.

Estelle Péard, redacteur, Frankrijk

Estelle Péard werkt sinds 2010 bij AFP. Voordat ze in 2021 als redacteur toetrad tot het digitale onderzoeksteam Europa, was ze economisch correspondent in Duitsland, verslaggever over sociale conflicten in Frankrijk en nieuwsredacteur.

Eva Wackenreuther, redacteur, Oostenrijk

Eva Wackenreuther is verantwoordelijk voor de berichtgeving in het Duits. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever en was ze medeoprichter van een factcheckblog.

Jastinder Khera, redacteur, Oostenrijk

Jastinder Khera is redacteur voor het Europateam in Wenen, nadat hij daar eerder werkte voor de tekstnieuwsdraad van AFP. Voordat hij in 2018 bij AFP kwam, werkte hij bij de BBC, onder andere als producent bij enkele van de belangrijkste radionieuwsprogramma's en bij BBC World TV.

Laura Mannering, redacteur, Spanje

Laura Mannering werkt sinds 2021 als redacteur voor het team Europa. Ze kwam in 2012 bij AFP als redacteur voor de nieuwsdesk Azië-Pacific en was later vier jaar lang bureauchef voor Hongkong en Taiwan. Eerder werkte ze voor kranten en tijdschriften in het Verenigd Koninkrijk.

Sally Mairs, redacteur, Spanje

Sally Mairs, die in 2016 bij AFP in dienst trad, is redacteur voor het team Europa en lid van het bestuursorgaan van de EFCSN. Ze was eerder adjunct-hoofd van AFP's bureau in de Westelijke Balkan en correspondent in Zuidoost-Azië.

Simon Morgan, redacteur, Frankrijk

Simon Morgan is redacteur voor het team Europa. Hij kwam in 1998 bij AFP en werkte als verslaggever in Frankfurt en Wenen. Hij verhuisde in 2017 naar de Engelse redactie op het hoofdkantoor in Parijs en kwam in 2022 bij het digitale onderzoeksteam.

Anna Hollingsworth, verslaggever, Finland

Anna Hollingsworth doet verslag van desinformatie in Finland. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever bij The Times and Sunday Times in Londen, waar ze schreef over onderwerpen variërend van gezondheid tot sociale verandering en cultuur.

Charlotte Steenackers, verslaggever, België

Charlotte Steenackers doet verslag van desinformatie in Nederland. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, was ze freelance journalist in Libanon en Brussel. Ze werkte ook bij Reuters en Le Soir.

Ede Záborszky, verslaggever, Oostenrijk

Ede Záborszky doet verslag van desinformatie in Hongarije. Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij voor Index.hu, een van de grootste en oudste online nieuwssites in Hongarije, en als freelancer voor de Hongaarse nieuwsdienst van Radio Free Europe (RFE/RL).

Feliks Todtmann, verslaggever, Duitsland

Feliks Todtmann doet verslag van desinformatie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij bij Märkische Allgemeine Zeitung in Potsdam en Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) in Hannover en Berlijn.

Jan Russezki, verslaggever, Duitsland

Jan Russezki doet verslag van desinformatie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voordat hij in 2020 bij AFP in dienst trad, werkte hij als redacteur bij Märkische Allgemeine Zeitung, dat deel uitmaakt van Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Katarina Subasic, verslaggever, Servië

Katarina Subasic kwam in 2020 bij het digitale verificatieteam als fact-checker voor Servië, Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina. Ze werkt sinds 1998 voor AFP als verslaggever en redacteur voor Servië en de westelijke Balkan.

Ladka Mortkowitz, verslaggever, Tsjechië

Ladka Mortkowitz doet verslag over desinformatie in Tsjechië. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte Ladka als verslaggever voor verschillende internationale media, waaronder Bloomberg News en The New York Times. De afgelopen twee decennia heeft ze verslag gedaan vanuit Praag, Parijs en Berlijn.

Maja Czarnecka, verslaggever, Polen

Maja Czarnecka doet verslag van desinformatie in Polen. Voordat ze in 2019 toetrad tot het digitale verificatieteam, werkte ze als tekst- en videojournalist voor AFP in Warschau, waar ze politiek, sociaal, economisch en cultureel nieuws versloeg.

Marie Genries, verslaggever, België

Marie Genries is een journalist die Franstalig België en Zwitserland verslaat. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze als OSINT-onderzoeker en fact-checker voor de Franse tv-zender France 24.

Marion Dautry, verslaggever, Servië

Marion Dautry is een journalist die Servië, Kroatië, Montenegro en Bosnië en Herzegovina verslaat. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze als freelance correspondent voor Franse en Engelstalige media over het nieuws in de westelijke Balkan.

Natalia Sawka, verslaggever, Polen

Natalia Sawka is een journalist die Polen verslaat. Ze werkt sinds 2019 bij AFP. Daarvoor werkte ze bij het Poolse dagblad Gazeta Wyborcza, waar ze nationaal nieuws versloeg. Ze is ook betrokken bij trainingen voor AFP.

Paula Căbescu, verslaggever, Oostenrijk

Paula Căbescu doet verslag van desinformatie in Roemenië. Voordat ze in 2021 bij AFP kwam, werkte ze bij de Roemeense factcheckwebsite "Factual" en voor het lokale onderzoeksjournalistieke project Să Fie Lumină.

Petros Konstantinidis, verslaggever, Griekenland

Petros Konstantinidis doet verslag van desinformatie in Griekenland en Cyprus. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als nieuwsredacteur bij Eleftherostypos.gr en voor France 24 in Parijs. Hij werkt ook als onderzoeksjournalist voor het Griekse dagblad TA NEA.

Robert Barca, verslaggever, Tsjechië

Robert Barca rapporteert over desinformatie in Slowakije. Voordat hij in 2020 bij AFP kwam, werkte hij als online redacteur bij het Slowaakse weekblad .týždeň, als verslaggever bij Denník N en als reportagefotograaf voor verschillende media. Hij is ook betrokken bij trainingen voor AFP.

Rossen Bossev, verslaggever, Oostenrijk

Rossen Bossev doet verslag van desinformatie in Bulgarije. Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij 15 jaar als journalist bij Capital, waar hij verslag deed van justitie, rechtshandhaving en mensenrechten.

Saladin Salem, verslaggever, Duitsland

Saladin Salem doet verslag van desinformatie in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Voordat hij in 2021 bij AFP in dienst trad, voltooide hij een master in transnationale journalistiek in Parijs en Mainz.

Théophile Bloudanis, verslaggever, Griekenland

Théophile Bloudanis doet verslag van desinformatie in Griekenland en Cyprus. Voordat hij in 2022 toetrad tot AFP's digitale verificatieteam, werkte hij als journalist voor de Zwitserse lokale krant Le Journal du Jura en voor AFP als fotograaf.

 

Afrika

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over onze medewerkers, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het om journalistiek gaat. Om die reden worden sommige journalisten van ons Afrikaanse team hieronder niet bij naam genoemd om hun veiligheid te beschermen.

Nina Lamparski, hoofd digitale onderzoeken voor Afrika

Nina Lamparski leidt het digitale onderzoeksteam voor Afrika. Ze kwam in 2015 bij AFP van de BBC als buitenlandcorrespondent in Wenen. Haar carrière, die digitale media, radio en print omvat, bracht haar naar Sydney, Phnom Penh, Londen en Brussel.

Gaëlle Faure, adjunct-hoofd digitale onderzoeken voor Afrika, Frankrijk

Gaëlle Faure is sinds 2020 plaatsvervangend hoofd van het digitale onderzoeksteam voor Afrika. Ze werkte eerder als redacteur en verslaggever voor Franse en Amerikaanse media organisaties, met een focus op onderzoek en verificatie.

Brett Horner, Senior Africa Editor, Zuid-Afrika

Brett Horner kwam in 2019 bij AFP en helpt bij het toezicht op AFP's pan-Afrikaanse digitale onderzoeksoperatie. Als journalist met 20 jaar ervaring was hij eerder hoofdredacteur van twee regionale kranten en een nieuwswebsite in Zuid-Afrika.

Célia Lebur, redacteur, Frankrijk

Célia Lebur kwam in 2022 bij het digitale onderzoeksteam als redacteur voor Franstalige landen in Afrika. Ze begon in 2012 bij AFP als algemeen nieuwsverslaggever, eerst in Gabon en daarna in Nigeria, waar ze uitgebreid verslag deed van landen in Centraal- en West-Afrika.

Fikayo Owoeye, verslaggever, Nigeria

Fikayo Owoeye doet verslag van desinformatie in Nigeria. Hij was eerder verslaggever bij Reuters Nigeria met een focus op economie, milieu en overheidsbeleid. Fikayo was ook hoofd van de business desk bij de online krant TheCable.

James Okong'o, verslaggever, Zuid-Afrika

Vanuit Johannesburg doet James Okong'o verslag van onjuiste informatie die zich in Engelstalige landen in Afrika verspreidt. James werkte eerder bij PesaCheck, Afrika's grootste inheemse factcheck organisatie, en als schrijver en contentproducer voor Johanniter International Assistance en Echo Network Africa in Kenia.

Marin Lefèvre, verslaggever, Frankrijk

Marin Lefèvre doet verslag van onjuiste informatie die circuleert in Franstalige Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Als laureaat van het 2019 Google News Initiative fellowship werkte hen eerder als freelancer voor Franse en internationale media in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Mary Kulundu, verslaggever, Kenia

Mary Kulundu verslaat desinformatie in Oost-Afrikaanse landen. Ze was voormalig verslaggever voor topnieuwswebsites in Kenia en heeft een master in digitale journalistiek waarbij ze heeft onderzocht hoe Keniaanse nieuwsredacties omgaan met desinformatie tijdens breaking nieuws.

Monique Ngo Mayag, verslaggever, Senegal

Monique Ngo Mayag verslaat sinds 2019 mis/desinformatie voor AFP, eerst in Gabon en nu in Senegal. Voordat ze bij AFP kwam, werkte Monique bijna tien jaar als verslaggever voor Kameroense privémedia voordat ze overstapte naar digitaal onderzoek voor een online nieuwssite.

Suy Kahofi, verslaggever, Ivoorkust

Suy Kahofi kwam in 2022 bij AFP's bureau in Abidjan. Hij werkt al bijna twee decennia voor nationale en internationale media in Ivoorkust en Afrika. In 2016 begon hij met het ontmaskeren van desinformatie toen hij als journalist voor de multimedia afdeling van BBC Afrika werkte.

Tendai Dube, verslaggever, Zuid-Afrika

Tendai Dube deed sinds 2018 verslag van mis/desinformatie in zuidelijk Afrika voor AFP. Ze werkte eerder op internationale redacties voor CNBC Africa en Reuters.

Tonye Bakare, verslaggever, Nigeria

Tonye Bakare doet verslag van mis/desinformatie uit Nigeria. Als winnaar van de Sigma Awards voor datajournalistiek kwam hij bij AFP van The Guardian Nigeria, waar hij het digitale nieuwsteam leidde. Hij werkte ook met Business Eye, waar hij zich bezighield met de aandelenmarkt en telecommunicatie.

 

Azië-Pacific

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over ons personeel, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het om journalistiek gaat. Om die reden worden sommige journalisten in ons Azië-Pacific-team hieronder niet genoemd om hun veiligheid te beschermen.

Rachel Blundy, hoofd Digitale Onderzoeken voor Azië-Pacific, Hongkong

Rachel Blundy leidt het digitale onderzoeksteam Azië-Pacific. Oorspronkelijk is ze afkomstig uit Londen en werkte ze in verschillende verslag- en digitale productierollen voor kranten in het Verenigd Koninkrijk.

Charlotte Mason, adjunct-hoofd Digitale Onderzoeken voor Azië-Pacific, Hongkong

Charlotte Mason helpt het Azië-Pacific-team te leiden. Ze trad in 2018 in dienst bij AFP als verslaggever en redacteur in Parijs, voordat ze verslag deed van desinformatie in Afrika, Europa en Noord-Amerika. Ze heeft eerder geschreven voor verschillende media in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

Sophia Xu, Digital Training Manager voor Azië-Pacific, Hongkong

Sophia Xu leidt het AFP-trainingsprogramma voor digitale journalistiek in Azië-Pacific. Ze kwam in 2020 bij AFP als redacteur digitale onderzoeken. Ze heeft honderden journalisten en studenten getraind in digitale journalistiek op mediaconferenties en universiteiten in heel Azië.

Jake Soriano, redacteur, Filippijnen

Jake Soriano is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Hij trad in 2019 in dienst bij het bureau van AFP in Manilla als digitale onderzoeksverslaggever. Eerder werkte hij aan factcheckprojecten in de Filippijnen.

Jeff Li, redacteur, Hongkong

Jeff Li is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als journalist bij de BBC, waar hij verslag deed over Hongkong en China. 

Nattakorn Ploddee, redacteur, Thailand

Nattakorn Ploddee is verantwoordelijk voor de uitvoer in de Thaise taal en neemt deel aan de digitale onderzoeksworkshops van AFP. Voordat hij in 2019 bij AFP kwam, werkte hij als nieuwsanker voor internationaal nieuws.

Qadaruddin Shishir, redacteur, Bangladesh

Qadaruddin Shishir coördineert de productie in het Bengaals. Hij kwam bij AFP nadat hij als redacteur voor verschillende media in Bangladesh had gewerkt.

Richard Pyne, redacteur, Hongkong

Richard Pyne is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, was hij verslaggever, presentator en redacteur voor Radio Television Hong Kong.

Sumit Dubey, redacteur, India

Sumit Dubey is redacteur voor het digitale onderzoeksteam in New Delhi. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij voor verschillende toonaangevende Indiase kranten.

Taejun Kang, redacteur, Zuid-Korea

Taejun Kang is redacteur voor digitaal onderzoek in Zuid-Korea. Voordat hij bij AFP kwam, werkte hij als journalist voor BBC Monitoring en de Financial Times in Hong Kong.

Yenni Kwok, redacteur, Hongkong

Yenni Kwok houdt toezicht op de dekking van de digitale onderzoeksteams in Indonesië en Maleisië. Ze werkte eerder als journalist en redacteur bij verschillende internationale media.

Zoe Low, redacteur, Hongkong

Zoe Low is redacteur voor het Azië-Pacific-team. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever bij de South China Morning Post.

Anuradha Prasad, verslaggever, India

Anuradha Prasad ontmaskert desinformatie die in India circuleert, zowel in het Engels als in het Hindi. Ze werkte eerder als correspondent voor de Indische factchecksite Alt News.

Ara Eugenio, verslaggever, Filipijnen

Ara Eugenio is een digitale onderzoeksverslaggever in de Filipijnen. Ze kwam in 2022 bij AFP nadat ze als multimediajournalist bij Summit Media had gewerkt.

Clara Ip, verslaggever, Hongkong

Clara Ip is een digitale onderzoeksverslaggever die voornamelijk desinformatie in China, Hong Kong en Taiwan in de gaten houdt. Ze kwam in 2020 bij AFP.

Devesh Mishra, verslaggever, India

Devesh Mishra ontmaskert desinformatie die in India circuleert. Voordat hij bij AFP kwam, werkte hij als verslaggever voor de factcheckwebsite BOOM Live in New Delhi en als mediatrainer voor het Google News Initiative-programma FactShala.

Faith Brown, verslaggever, Filipijnen

Faith Brown is een digitale onderzoeksverslaggever in de Filipijnen. Voordat ze bij AFP kwam, deed ze verslag en produceerde ze verhalen als correspondent in Manilla voor de Japanse omroep NHK.

Gemma Holliani Cahya, verslaggever, Indonesië

Gemma Holliani Cahya is een digitale onderzoeksverslaggever gevestigd in Jakarta. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever voor The Guardian, Los Angeles Times en The Jakarta Post.

Johnny Lieu, verslaggever, Australië

Johnny Lieu is een digitale onderzoeksverslaggever gevestigd in Sydney. Voordat hij in 2019 bij AFP kwam, werkte hij als journalist voor de Amerikaanse technologiewebsite Mashable en de Australische televisiezender Network Ten.

Kate Tan, verslaggever, Australië

Kate Tan is een digitale onderzoeksverslaggever gevestigd in Sydney. Ze komt bij AFP vanuit Storyful en werkte eerder als tenniscorrespondent in Beijing.

Lakna Paranamanna, verslaggever, Sri Lanka

Lakna Paranamanna is een digitale onderzoeksverslaggever in Colombo. Voordat ze in 2019 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever voor Sri Lanka's Daily Mirror en verschillende andere Engelstalige kranten.

Lucille Sodipe, verslaggeefster, Filipijnen

Lucille Sodipe doet verslag van desinformatie die in de Filipijnen circuleert. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte Lucille in de omroepmedia, waar ze meer dan tien jaar lang televisiedocumentaires produceerde. Ze was ook verslaggever en redacteur bij de Filipijnse fact-checking organisatie Vera Files.

Masroor Gilani, verslaggever, Pakistan

Masroor Gilani is een digitale onderzoeksjournalist die in 2003 bij AFP begon als correspondent Pakistan, nadat hij bij Associated Press of Pakistan en de krant The Muslim had gewerkt.

Mohammad Ali Mazed, verslaggever, Bangladesh

Mohammad Ali Mazed is een digitaal onderzoeksverslaggever in Dhaka. Hij werkte eerder als verslaggever voor de fact-check site BOOM Live in Bangladesh en heeft trainingen gegeven over online verificatie en mediageletterdheid.

Moses Ompusunggu, verslaggever, Indonesië

Moses Ompusunggu doet verslag van desinformatie in Indonesië. Voordat hij in 2018 bij AFP kwam, werkte hij als milieu- en politiek journalist bij The Jakarta Post.

Panisa Aemocha, verslaggever, Thailand

Panisa Aemocha doet verslag van desinformatie in Thailand. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, versloeg ze zaken en politiek voor de BBC World Service in Londen.

Safrin La Batu, verslaggever, Indonesië

Safrin La Batu ontmaskert en doet verslag van desinformatie in Indonesië. Voordat hij in 2019 bij AFP kwam, was hij onderzoeksverslaggever bij The Jakarta Post.

Shim Kyu-seok, verslaggever, Zuid-Korea

Shim Kyu-seok is een digitale onderzoeksverslaggever die desinformatie in Zuid-Korea in de gaten houdt. Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij als verslaggever over de binnenlandse politiek van Noord- en Zuid-Korea voor de Korea JoongAng Daily.

Uzair Rizvi, verslaggever, India

Uzair Rizvi is een digitale onderzoeksverslaggever gevestigd in New Delhi. Voordat hij in 2018 bij AFP kwam, werkte hij als multimediajournalist voor The Hindustan Times en was hij eerder fellow voor de Thomson Reuters Foundation.

Wasi Anjum Mirza, verslaggever, Hongkong

Wasi Anjum Mirza is een digitale onderzoeksjournalist die voornamelijk desinformatie in Pakistan en Afghanistan volgt.

 

Frankrijk

Alexis Orsini, verslaggever, Frankrijk

Alexis Orsini doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als fact-checker voor de krant 20 Minutes.

Emilie Beraud, verslaggever, Frankrijk

Emilie Beraud doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als cultuur- en vervolgens als gezondheidsverslaggever bij France Télévision. Ze werkte ook bij France 24 uit Parijs als verslaggever van internationaal nieuws uit Libanon, Tunesië en Soedan.

Chloé Rabs, verslaggever, Frankrijk

Chloé Rabs doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Ze begon bij AFP in 2022 na het afronden van een master in journalistiek. Ze schrijft ook voor Franse media zoals Libération en Alternatives Economiques, als verslaggever gespecialiseerd in gezondheids- en milieukwesties.

Claire-Line Nass, verslaggever, Frankrijk

Claire-Line Nass doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat ze in 2021 bij het AFP kwam, werkte ze in het fact-checking team van de Franse krant Libération en behandelde ze verschillende onderwerpen op het gebied van desinformatie.

Gaëlle Geoffroy, verslaggever, Frankrijk

Gaëlle Geoffroy doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Ze kwam in 2002 bij AFP en werkte in verschillende functies op het hoofdkantoor in Parijs, onder andere voor de afdelingen economie, algemeen nieuws en politiek. Ze werkte ook als economisch correspondent in Washington D.C.

Julie Pacorel, verslaggever, Frankrijk

Julie Pacorel is gespecialiseerd in desinformatie over gezondheidskwesties. Voordat ze in 2022 bij het team kwam, werkte ze voor AFP in Marseille waar ze verslag deed van politiek, misdaad en biodiversiteit in het Middellandse Zeegebied. Eerder werkte ze als freelance journalist in Zuid-Amerika voor Franse media als Libération.

Juliette Mansour, verslaggever, Frankrijk

Juliette Mansour doet verslag van desinformatie in Frankrijk. Voordat ze in 2020 bij AFP kwam, werkte ze aan onderzoeken en verificatie-artikelen voor de fact-checking afdeling Le Vrai du Faux bij franceinfo en Les Décodeurs bij Le Monde; en versloeg ze wereldnieuws voor de webdienst van Le Parisien.

Nathan Gallo, verslaggever en onderzoeker, Frankrijk

Nathan Gallo doet verslag van desinformatie in Frankrijk en is tevens onderzoeksassistent bij het Parijse Instituut voor Politieke Studies (Sciences Po). Voordat hij in 2021 bij AFP kwam, werkte hij als verslaggever bij La Correspondance de la Presse over de media- en technologiesector en als onderzoeksassistent bij het Reuters Institute.

 

Latijns-Amerika en Spanje

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over onze medewerkers, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het om journalistiek gaat. Om die reden worden sommige journalisten van ons team in Latijns-Amerika hieronder niet bij naam genoemd om hun veiligheid te beschermen.

Leila Macor, hoofd digitale onderzoeken in het Spaans en Portugees, Uruguay

Leila Macor is hoofd van AFP's digitale onderzoeksteams voor Latijns-Amerika en Spanje, die zich bezighouden met desinformatie in het Spaans, Catalaans en Portugees. Sinds ze in 2005 bij AFP kwam, heeft ze ook gewerkt als redacteur voor de Latijns-Amerika afdeling in Montevideo en als correspondent voor de west- en oostkust van de Verenigde Staten.

Alejandro Rincón, redactiecoördinator Spaans, Colombia

Alejandro Rincón is redacteur en redactiecoördinator voor het Spaanse team in Colombia. Voordat hij bij AFP kwam, gaf hij leiding aan EFE Verifica in Latijns-Amerika, de fact-checking unit van het Spaanse persbureau, en werkte hij voor Colombiaanse media op het gebied van technologie, economie en cultuur.

Anella Reta, Portugese redactiecoördinator, Uruguay

Anella Reta is redacteur en redactiecoördinator voor het Portugese taalteam. Sinds ze in 2004 bij AFP kwam, heeft ze gewerkt als redacteur voor de Spaanstalige grafische dienst, als senior redacteur voor de Latijns-Amerika afdeling in Montevideo en als correspondent in Sao Paulo. In 2019 is ze toegetreden tot het digitale verificatieteam.

Sonia González, redactioneel coördinator Spaans, Spanje

Sonia González is redactiecoördinator voor het Spaanse taalteam gevestigd in Madrid, evenals redacteur voor de blog in het Catalaans. Voordat ze in 2019 toetrad tot AFP's digitale verificatieteam, werkte ze bij AFP's regionale, grafische en online diensten in Madrid, Montevideo en Parijs.

Nadia Nasanovsky, digitale opleidingsmanager voor Latijns-Amerika, Uruguay

Nadia Nasanovsky leidt AFP's opleidingsprogramma voor digitale journalistiek in Latijns-Amerika. Ze kwam in 2019 bij AFP als digitaal onderzoeksverslaggever in Buenos Aires. Voordat ze bij AFP kwam werken werkte ze als fact-checker en als verslaggever voor verschillende Argentijnse mediakanalen.

Ana Prieto, redacteur, Argentinië

Ana Prieto is redacteur voor het Spaanse taalteam, gevestigd in Buenos Aires. Ze was eerder AFP's digitale onderzoeksverslaggever in Argentinië, werkte als fact-checker bij Radio Ambulante en leverde bijdragen aan verschillende media in de regio, waaronder Revista Ñ, Orsai, Univision en El Nuevo Herald.

Denise Mota, redacteur, Uruguay

Denise Mota is redacteur voor de Spaanse en Portugese taalteams. Voordat ze in 2021 bij AFP in dienst trad, werkte ze als redacteur bij Braziliaanse onderzoeksnieuwszenders.

Cecília Sorgine, redacteur, Brazilië

Na verschillende jaren als digitaal onderzoeksverslaggever werkt Cecília Sorgine nu als redacteur voor het Portugese taalteam in Brazilië. Voordat ze bij het verificatieteam kwam, werkte ze voor de Portugese tekst- en multimediadiensten van AFP.

Maria Clara Pestre, redacteur, Brazilië

Na enkele jaren als digitaal onderzoeksverslaggever is Maria Clara Pestre nu redacteur voor het Portugese taalteam in Brazilië. Voordat ze in 2019 bij het verificatieteam kwam, werkte ze bij de Portugeestalige dienst van Reuters en de technologiewebsite van Globo.com.

Miguel Bravo, redacteur, Mexico

Miguel Bravo is redacteur voor het Spaanse taalteam, gevestigd in Mexico. Hij werkt sinds 2019 bij AFP aan het ontmaskeren van desinformatie. Daarvoor was hij verslaggever voor verschillende Mexicaanse media, gespecialiseerd in gebieden als overheid, gezondheid en economie.

Adrià Laborda, verslaggever, Spanje

Adrià Laborda is een digitale onderzoeksverslaggever die in het Spaans en Catalaans werkt en gevestigd is in Barcelona. Voordat hij in februari 2021 bij AFP in dienst trad, werkte hij als verslaggever bij de regionale publieke omroep in Catalonië en als redacteur voor lokale media in Barcelona.

Axl Hernández, verslaggever, Chili

Axl Hernández is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Santiago. Voordat hij in 2022 bij AFP kwam, werkte hij als verslaggever bij de krant El Mercurio, waar hij desinformatie over Covid-19 en Chileense protesten verifieerde.

Bárbara Medina, verslaggever, Chili

Bárbara Medina is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Santiago. Voordat ze in 2022 bij AFP kwam, werkte ze als verslaggever bij Television Nacional de Chile over politiek en bij het Fact-checking project van de Katholieke Universiteit, waar ze les gaf in fact-checking technieken.

Martín Rachinsky, verslaggever, Argentinië

Martín Rachinsky is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Buenos Aires. Hij heeft ervaring met online nieuwsmedia en werkte als radioproducent voor verschillende radiozenders in Argentinië.

Manuela Silva, verslaggever, Uruguay

Manuela Silva is een digitale onderzoeksjournalist en schrijfdocent aan de Universiteit van Montevideo. Voordat ze in 2021 bij AFP kwam, werkte ze bij een regionaal agentschap en een nationaal fact-checking project.

Natalia Sanguino, verslaggever, Spanje

Natalia Sanguino is een digitale onderzoeksjournalist gevestigd in Madrid. Ze werkt al meer dan 15 jaar voor AFP, waarin ze ook redacteur was voor de Spaanse multimediadienst, waar ze tekst, afbeeldingen en video's redigeerde.

 

Midden-Oosten

Hoewel we ernaar streven zo transparant mogelijk te zijn over onze medewerkers, zijn sommige landen en omgevingen vijandiger dan andere als het gaat om journalistiek. Daarom worden de journalisten van het team in het Midden-Oosten niet bij naam genoemd om hun veiligheid te beschermen.

 

Noord-Amerika

Arthur MacMillan, hoofd digitaal onderzoek voor Noord-Amerika, VS

Arthur MacMillan leidt het Amerikaanse digitale onderzoeksteam. In 2007 begon hij als redacteur bij AFP in Hong Kong. Als correspondent heeft hij verslag gedaan vanuit verschillende landen, waaronder Iran, Zuid-Afrika, Irak en Pakistan, alsmede de Verenigde Staten.

Marisha Goldhamer, adjunct-hoofd Digitale Onderzoeken voor Noord-Amerika, VS

Marisha Goldhamer houdt toezicht op de productie vanuit Canada en coördineert de journalisten in Montreal en Washington D.C.. Marisha kwam in 2003 bij AFP en werkte bij de multimedia en de sociale media diensten.

Daniel Funke, redacteur, VS

Daniel Funke kwam in 2022 bij AFP als redacteur digitaal onderzoek, nadat hij als verslaggever en redacteur had gewerkt bij USA Today, PolitiFact, het International Fact-Checking Network en het Poynter Institute for Media Studies. Daniel heeft expertise in online desinformatie, verificatie, politiek en technologie.

Juan Ignacio Berro, redacteur, Mexico

Juan Ignacio Berro is een redacteur die zich richt op desinformatie die in de Verenigde Staten in het Spaans circuleert. Hij kwam in 2021 bij AFP als digitaal onderzoeksverslaggever in Uruguay, waar hij eerder werkte als journalist bij El Observador, een van de grootste kranten van het land.

Rob Lever, redacteur, VS

Rob Lever kwam in 2021 bij het Amerikaanse digitale onderzoeksteam nadat hij verschillende functies in AFP's bureau in Washington D.C. had bekleed. Hij kwam in 1992 bij AFP en heeft gewerkt als economisch verslaggever, nieuwsredacteur van de VS en als verslaggever en redacteur voor technologie en media.

Bill McCarthy, verslaggever, VS

Bill McCarthy doet verslag van desinformatie in de Verenigde Staten. Hij kwam in 2022 bij AFP nadat hij als verslaggever had gewerkt voor PolitiFact, waar hij zich bezighield met Amerikaanse media en politiek, online desinformatie en de fact-checking van politieke deskundigen leidde.

Manon Jacob, verslaggever, VS

Manon Jacob houdt zich bezig met desinformatie, waaronder het ontkrachten van mythes over klimaatverandering. Ze kwam in 2018 bij AFP als onderdeel van het journalistieke fellowshipprogramma van het agentschap. Eerder werkte ze voor Reuters en Politico Europe.

Naharia S. Alonso, verslaggever, VS

Nahiara S. Alonso ontkracht desinformatie die in de Verenigde Staten circuleert in het Spaans. Ze kwam in 2022 bij AFP nadat ze in Spanje als financieel verslaggever had gewerkt bij El Pais en Newtral.

Natalie Wade, verslaggever, VS

Natalie Wade kwam in 2021 bij AFP als lid van het NABJ fact-check fellowship en ontmaskert desinformatie over een breed scala aan onderwerpen in de Verenigde Staten.

Valentín Díaz, verslaggever, Mexico

Valentín Díaz ontkracht desinformatie die in de Verenigde Staten circuleert in het Spaans. Hij kwam in 2022 bij AFP nadat hij als digitaal coördinator had gewerkt voor El Comercio in Ecuador.