Een helikopter met een Talibanvlag vliegt op 1 september 2021 boven aanhangers van de groep die zich in Kandahar verzamelden om de terugtrekking van alle Amerikaanse troepen uit Afghanistan te vieren ( AFP / Javed Tanveer)

Deze video toont geen executie door de Taliban met een helikopter

Copyright AFP 2017-2023. Alle rechten voorbehouden.

Een video waarin een man onder een helikopter hangt in Afghanistan is enkele honderden keren gedeeld op sociale media sinds 31 augustus met de bewering dat het om een executie door de Taliban gaat. Dit is onjuist; op beelden is te zien dat iemand is bevestigd met een harnas, niet met een strop om zijn nek. Lokale journalisten bevestigen dat hij een Talibanlid is die probeerde de vlag van de groep aan een mast te bevestigen.

“Mensen worden opgehangen onder een Amerikaanse #BlackHawk helikopter door #Taliban in #Kandahar”, luidt deze tweet, gepubliceerd op 31 augustus en sindsdien 287 keer geretweet.

De video verscheen ook op Nederlandstalige websites met sensationele content, zoals hier en hier. Deze pagina’s werden tientallen keren op Facebook gedeeld en ontvingen honderden reacties, zoals: “Zieke wereld” en “Hoe kan je zo ziek in je kop zijn”.

De video met het schokkende bijschrift werd over de hele wereld verspreid. De voorstelling is echter onjuist; het gaat namelijk niet om een executie. De beelden werden geanalyseerd en verklaard door AFP USA.

Screenshot van een van de misleidende tweets, vastgelegd op 3 september 2021

Ondanks de lage kwaliteit van de video, is het mogelijk om te zien dat de man aan een harnas hangt, niet aan zijn nek. De bewegingen van de man suggeren dat hij in leven is. De bovenstaande video blijkt een bijgesneden versie te zijn. In andere versies is namelijk meer beeld te zien en tekst in een groen vakje.

Screenshot van een van de misleidende tweets, vastgelegd op 3 september 2021

Die video werd voor het eerst gepubliceerd op Twitter op 30 augustus door de Afghaanse journalist Sadiqullah Afghan. Afghan bevestigde tegen AFP dat hij de video had gemaakt.

Hij is gevestigd in de zuidelijke Afghaanse stad Kandahar, waar hij Tabasum Radio leidt. De tekst die zichtbaar is op de video in het groene vakje bevat de naam van de radio, dat ook aantoont dat Afghan de oorspronkelijke bron is.

Afghan vertelde aan AFP dat de man die aan de lijn hing niet werd opgehangen maar in werkelijkheid toebehoorde aan de Taliban. "Een van de lijfwachten van de gouverneur probeerde per helikopter de vlag aan een 100 meter hoge mast te bevestigen, maar dat lukte niet", zei hij.

Afghan deelde video's in hogere kwaliteit van de gebeurtenissen met AFP, waarin het harnas van de man duidelijker te zien is.

Screenshot gemaakt op 1 september 2021 van een video van een man in een harnas onder een helikopter in Afghanistan
Screenshot gemaakt op 1 september 2021 van een video van een helikopter en een vlaggenmast in Afghanistan

 

 

Op 1 september stuurde Afghan een foto van de betreffende mast, waar de Taliban steigers lijken te bouwen om de top te bereiken.

Talibanleden werken om de top van een paal te bereiken om de vlag van de groep op te hangen in Kandahar, Afghanistan op 1 september 2021 ( Handout / Sadiqullah Afghan)

Een journalist van AFP in Kandahar sprak ook met getuigen die vertelden dat de video geen executie liet zien.

De Afghaanse journalist Bilal Sarwary schreef op 31 augustus op Twitter dat de piloot van de helikopter is opgeleid in de Verenigde Staten en de Verenigde Arabische Emiraten: "Talibanstrijders die hier te zien zijn, probeerden de Talibanvlag vanuit de lucht te bevestigen, maar dat is uiteindelijk niet gelukt."

Terwijl de Taliban door Afghanistan oprukten en de regeringstroepen afbrokkelden, namen ze veel materieel in beslag die door de Verenigde Staten was geleverd, waaronder helikopters.

"We hebben natuurlijk geen volledig beeld van waar elk artikel van defensiemateriaal is gebleven. Maar zeker, een behoorlijk deel ervan is in handen van de Taliban gevallen", zei Jake Sullivan, nationaal veiligheidsadviseur van het Witte Huis op 17 augustus.

Hij merkte op dat de Black Hawk-helikopters waren geleverd aan Afghaanse regeringstroepen om juist de Taliban te bestrijden.

Amerika’s langste militaire conflict eindigde op 30 augustus toen de laatste troepen vertrokken van de luchthaven van Kabul. De Verenigde Staten faciliteerden een luchtbrug waarmee meer dan 120.000 mensen vluchtten.

Vertaling en aanpassing:
Afghanistan