Wie zijn we?

AFP lanceerde haar digitale verificatiedienst in 2017 in Frankrijk en is sindsdien uitgegroeid tot de toonaangevende mondiale fact-checking organisatie, met toegewijde journalisten in landen van de Verenigde Staten tot Myanmar.

Onze journalisten monitoren online content in talen waaronder Amhaars, Hindi, Pools en Portugees. Ze houden rekening met plaatselijke cultuur, taal en politiek en werken samen met AFP’s lokale bureaus om onjuiste informatie te onderzoeken en ontkrachten. Hierbij richten ze zich op zaken die schadelijk, impactvol en manipulatief kunnen zijn. Artikelen worden geredigeerd in regionale hubs en het wereldwijde team wordt aangestuurd vanuit het AFP hoofdkwartier in Parijs.

Clémence Overeem is de AFP Factcheck-journalist voor Nederland. Voordat hij in 2021 aan de slag ging bij AFP studeerde hij Europese geschiedenis van het Europaeum Programme en International Studies aan de Universiteit Leiden. Tijdens zijn studies was hij werkzaam als factchecker voor het Leidse initiatief Nieuwscheckers. Door zijn jarenlange ervaring met vormgeving, visuele effecten en video heeft hij een scherp oog voor visuele desinformatie. In combinatie met zijn onderzoeksvaardigheden verifieert hij twijfelachtige beweringen op sociale media.

De regionale redacteurs zijn:

Bronwen Roberts, coördinator

Sinds ze in 1998 bij AFP kwam is Bronwen journalist, redacteur en bureauchef geweest in onder meer Zuid-Afrika, Hong Kong, Parijs en Afghanistan. In maart 2020 maakte ze de stap naar AFP Fact Check.

Juliette Montesse, redacteur

Juliette werkt sinds 2010 bij AFP. Ze heeft voornamelijk gewerkt als verslaggever bij het bureau in de Franse stad Lille en geschreven over de buitenwijken van Parijs. Voordat ze zich bij het factcheck-team voegde in juli 2020 deed ze verslag over de hoogste gerechtshoven van Parijs.

Sofia Bouderbala, redacteur

Sofia, een Franse journalist die sinds 1999 bij AFP werkt, was redacteur in Lille en bureauchef in Kinshasa, Congo. Ze heeft gewerkt als senior Afrika en internationale redacteur en als rechtbank- en algemeen verslaggever.

Sally Mairs, redacteur

Sally begon in 2016 bij AFP als correspondent voor Zuidoost-Azië in Bangkok. Later verhuisde ze naar Belgrado, waar ze plaatsvervangend bureauchef was voor de Westelijke Balkan. Ze is sinds begin april 2021 redacteur bij het factcheck-team van Europa.

Jastinder Khera, redacteur

Jastinder begon in 2018 bij AFP als verslaggever en redacteur voor het bureau in Wenen, waar hij verslag deed van het nieuws in Oostenrijk en de wijdere regio. Daarvoor werkte hij bij de BBC, onder meer als producer voor een aantal van de belangrijkste nieuwsprogramma’s op de radio en voor BBC World TV. Hij sloot zich begin april 2021 aan bij AFP Factcheck.