Wie zijn we?

AFP heeft wereldwijd digitale verificatie-journalisten in dienst, in verschillende landen in Azië, Afrika, Europa, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. We hebben ook teams in de Verenigde Staten, Canada en Australië.

Onze journalisten monitoren online content in lokale talen, van Amhaars tot Hindi, Mandarijn tot Maleisisch, rekening houdend met lokale contexten zoals cultuur en politiek. Artikelen worden geredigeerd door meertalige redacteuren die in regionale hubs werken.

De algemene Europese redactie bevindt zich in Parijs, op het hoofdkantoor van Agence France-Presse, waar onze Franstalige factcheckdienst is gevestigd. Ons team in Madrid verzorgt Europese productie in het Spaans en Catalaans. We produceren ook in het Portugees.

In mei 2019 startte AFP met het verifiëren van digitale informatie in Oost-Europa, met twee journalisten in Warschau, Maja Czarnecka en Natalia Sawkwa. In februari 2020 werd een Slowaakse operatie opgezet door Robert Barca in Bratislava. Onze Tsjechische productie begon in maart 2020 toen Ladka Mortkowitz aan boord kwam. 

De in Amsterdam gevestigde Loes Witschge lanceerde in mei 2020 onze digitale verificatie in het Nederlands. Bronwen Roberts is de redacteur en coördinator voor Europa.