Wie zijn we?

AFP lanceerde haar digitale verificatiedienst in 2017 in Frankrijk en is sindsdien uitgegroeid tot de toonaangevende mondiale fact-checking organisatie, met toegewijde journalisten in landen van de Verenigde Staten tot Myanmar.

Onze journalisten monitoren online content in talen waaronder Amhaars, Hindi, Pools en Portugees. Ze houden rekening met plaatselijke cultuur, taal en politiek en werken samen met AFP’s lokale bureaus om onjuiste informatie te onderzoeken en ontkrachten. Hierbij richten ze zich op zaken die schadelijk, impactvol en manipulatief kunnen zijn. Artikelen worden geredigeerd in regionale hubs en het wereldwijde team wordt aangestuurd vanuit het AFP hoofdkwartier in Parijs.

Charlotte Steenackers werkt op het kantoor in Den Haag en kwam in augustus 2022 bij AFP's fact-checking team. Voordien was ze freelance journalist in Libanon en Brussel. Ze werkte ook als financieel verslaggever bij Reuters en als onderdeel van het Breaking News-team voor Le Soir.

Onze vorige fact checker in het Nederlands was Clémence Overeem. Hij kwam in 2021 bij AFP nadat hij Europese geschiedenis had gestudeerd aan het Europaeum Programma en International Studies aan de Universiteit Leiden, en fact checking had gedaan voor het Leidse initiatief Nieuwscheckers.

De regionale redacteurs zijn:

Bronwen Roberts, coördinator

Sinds ze in 1998 bij AFP kwam is Bronwen journalist, redacteur en bureauchef geweest in onder meer Zuid-Afrika, Hong Kong, Parijs en Afghanistan. In maart 2020 maakte ze de stap naar AFP Fact Check.

Juliette Montesse, plaatsvervangend coördinator

Juliette werkt sinds 2010 bij AFP. Ze heeft voornamelijk gewerkt als verslaggever bij het bureau in de Franse stad Lille en geschreven over de buitenwijken van Parijs. Voordat ze zich bij het factcheck-team voegde in juli 2020 deed ze verslag over de hoogste gerechtshoven van Parijs.

Jastinder Khera, redacteur

Jastinder begon in 2018 bij AFP als verslaggever en redacteur voor het bureau in Wenen, waar hij verslag deed van het nieuws in Oostenrijk en de wijdere regio. Daarvoor werkte hij bij de BBC, onder meer als producer voor een aantal van de belangrijkste nieuwsprogramma’s op de radio en voor BBC World TV. Hij sloot zich begin april 2021 aan bij AFP Factcheck. 

Sally Mairs, redacteur

Sally begon in 2016 bij AFP als correspondent voor Zuidoost-Azië in Bangkok. Later verhuisde ze naar Belgrado, waar ze plaatsvervangend bureauchef was voor de Westelijke Balkan. Ze is sinds begin april 2021 redacteur bij het factcheck-team van Europa.

Laura Mannering, redacteur

Laura heeft uitgebreide ervaring als verslaggeefster, redacteur en manager, waaronder vier jaar als bureauchef voor AFP in Hong Kong en Taiwan. Ze is geboren in het Verenigd Koninkrijk en woont nu in Spanje.

Estelle Péard, redacteur

Estelle werkt sinds 2010 voor AFP. Estelle was een aantal jaren verslaggeefster in Duitsland, gespecialiseerd in economie. Voordat ze in september 2021 bij het factcheckteam kwam, werkte ze voor AFP TV, deed ze verslag van sociale conflicten in Frankrijk en was ze redacteur voor het persnieuws van AFP.

Simon Morgan, redacteur

Simon begon in 1998 bij AFP te werken als verslaggever in de kantoren in Frankfurt en Wenen. Hij stapte in 2017 over naar de Engelse desk in Parijs als editor en werd in september 2022 factcheck-redacteur Europa.