Wie zijn we?

AFP lanceerde haar digitale verificatiedienst in 2017 in Frankrijk en is sindsdien uitgegroeid tot de toonaangevende mondiale fact-checking organisatie, met toegewijde journalisten in landen van de Verenigde Staten tot Myanmar.

Onze journalisten monitoren online content in talen waaronder Amhaars, Hindi, Pools en Portugees. Ze houden rekening met plaatselijke cultuur, taal en politiek en werken samen met AFP’s lokale bureaus om onjuiste informatie te onderzoeken en ontkrachten. Hierbij richten ze zich op zaken die schadelijk, impactvol en manipulatief kunnen zijn. Artikelen worden geredigeerd in regionale hubs en het wereldwijde team wordt aangestuurd vanuit het AFP hoofdkwartier in Parijs.

Loes Witschge is de AFP Factcheck journaliste voor Nederland. Voordat ze in 2020 aan de slag ging bij AFP werkte ze voor de in Amsterdam gevestigde NGO Free Press Unlimited. Daarvoor werkte ze als journaliste voor Al Jazeera English, in Qatar, en als Head of Digital bij ‘Slow Journalism’ tijdschrift Delayed Gratification, in Londen. Ze schreef ook artikelen voor WIRED UK, NRC Handelsblad en Vrij Nederland.

De regionale redacteurs zijn:

Bronwen Roberts, coördinator

Sinds ze in 1998 bij AFP kwam is Bronwen journalist, redacteur en bureauchef geweest in onder meer Zuid-Afrika, Hong Kong, Parijs en Afghanistan. In maart 2020 maakte ze de stap naar AFP Fact Check.

Juliette Montesse, redacteur

Juliette werkt sinds 2010 bij AFP. Ze heeft voornamelijk gewerkt als verslaggever bij het bureau in de Franse stad Lille en geschreven over de buitenwijken van Parijs. Voordat ze zich bij het factcheck-team voegde in juli 2020 deed ze verslag over de hoogste gerechtshoven van Parijs.

Sofia Bouderbala, redacteur

Sofia, een Franse journalist die sinds 1999 bij AFP werkt, was redacteur in Lille en bureauchef in Kinshasa, Congo. Ze heeft gewerkt als senior Afrika en internationale redacteur en als rechtbank- en algemeen verslaggever.