Fact-checking bij AFP

Fact-checking is al meer dan 180 jaar een wezenlijk onderdeel van AFP’s werk als wereldwijd persbureau.

Het bedrijf heeft zelfs een unieke status in het Franse recht. AFP’s middelen zijn zowel commercieel (ongeveer tweederde) als afkomstig uit een subsidie van de Franse overheid ter ondersteuning van journalistiek die onpartijdig en van publiek belang is in Frankrijk en elders.

We hebben een blog opgezet dat zich richt op fact-checking naar aanleiding van de toename van online misinformatie en desinformatie. Het blog werd geïnspireerd door onze ervaring in het bekroonde samenwerkingsproject CrossCheck, rond de Franse verkiezingen van 2017.

Onze doelstelling is het publiek en redacties te ondersteunen bij het bereiken van weloverwogen conclusies over informatie die ze online vinden, of het nu gaat om posts op sociale media, nieuwsartikelen, video’s of verklaringen. 

Ons werk wordt uitgevoerd door factcheck redacteuren en een mondiaal netwerk van journalisten, volgens de redactionele normen en basisprincipes van het internationale persbureau AFP.

Wij streven ernaar tips en hulpmiddelen te delen om anderen te ondersteunen bij het uitvoeren van factchecks en verificatie.

We selecteren content om te onderzoeken op basis van criteria zoals redactionele belangstelling, hoe breed iets gedeeld is en of het deel uitmaakt van het publieke debat.

Ons werk volgt de missie van het AFP handvest dat zich ten doel stelt nauwkeurige, evenwichtige en onpartijdige berichtgeving te bieden “met een onafhankelijke stem, zonder politieke, commerciële en ideologische invloeden”.

AFP doet mee aan Facebook’s fact-checking programma voor derden. We beschouwen artikelen die op Facebook aangemerkt zijn als deel van het materiaal dat we onderzoeken. Content die door factcheckers als “onwaar” wordt beoordeeld, wordt gedegradeerd in nieuwsfeeds, zodat minder mensen het te zien krijgen. De content wordt echter niet verwijderd naar aanleiding van de beoordeling. AFP’s fact-checking operaties worden rechtstreeks ondersteund door het Facebook programma.

AFP heeft de IFCN-gedragscode ondertekend. Deze omvat een verbintenis tot: onpartijdigheid en eerlijkheid, transparantie van bronnen, transparantie van financiering en organisatie, transparantie van methodologie en een open en eerlijk correctiebeleid.